Sorozat

Superman nagyapja fiatalon együtt lázadt Zod nagyanyjával

Batman után most Superman is megkapta a maga előzménysorozatát. Ám míg a Gotham pusztán a fiatal Bruce Wayne szüleinek meggyilkolása és igazságosztó alteregójának kiteljesedése közti éveket dolgozza fel, a Krypton két évszázaddal Kal-El születése előtt játszódik.

Kandor a Krypton bolygó önálló városállamként működő fővárosa. A megapolisz társadalma szigorúan megszervezett és kasztokba rendezett. Az emberek geneziskamrákban születnek, és világrajövetelük után előre meghatározzák számukra, milyen életutat kell bejárniuk. Amikor még ezen a rendszeren is szigorítanak, és mindenkit a „Rao hangja” nevű vallási vezető uralmának rendelnek alá, az El ház feje, a tudós Val-El megtagadja a teokráciára tett hűségesküt. Lázadásának büntetéseként őt megölik, családját pedig minden rangtól megfosztják és egy lerobbant városrészbe száműzik. Val-El unokája, Seg-El nyomorúságos körülmények közt nő fel, ám végül rámosolyog a szerencse: egy tehetős család hajlandó befogadni őt. Ekkor azonban megjelenik egy fura alak, aki állítása szerint a jövőből érkezett, és Seg-El unokájának barátja. Ő figyelmezteti a fiút, hogy Kryptont nagy veszély fenyegeti.

Ennek az első epizódnak egyszerre kellett bemutatni a kandori társadalmat, az El-családot, és nagyjából felvázolnia, hogy mire számíthatunk az évad során. Borzasztó sok dolgot kellett tehát belezsúfolni ebbe a negyven percbe, de ezt sikerült úgy megoldani a készítőknek, hogy a nézőnek ne legyen hiányérzete.

Egészen összetett képet kapunk a kandori társadalom működéséről, egyáltalán nem kell előzetes tudásra támaszkodnunk ahhoz, hogy megértsük.

Úgyhogy még az is nyugodtan belekezdhet a sorozatba, aki esetleg úgy ül le megnézni, hogy sem képregényből, sem rajzfilmből, sem filmből nem ismeri a Krypton bolygót.

A sztori érdekessége, hogy itt az Acélembertől megszokott erőkifejtésnek nyomát sem láthatjuk, a kryptoniak kézzel és fegyverre harcolnak, járművekkel repülnek – hiszen Superman képességei a Föld Napjának hatására alakultak ki. Így nagyapja, Seg-El, aki a sorozat főhőse, csak az eszére és hétköznapi erejére támaszkodhat. Ez igazából nem lenne baj, viszont az már probléma, hogy a karakter egyelőre nem igazán nyújtott semmit, ami a lázadozó, eszes utcagyerek toposzán túlmutatna. Remélhetőleg a történet előrehaladtával majd azért feltöltik tartalommal a figurát. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a Zod tábornok nagyanyjával folytatott titkos „Rómeó és Júlia”-viszonya szintén nagyon klisés.

Szerencsére azért kapunk összetett karaktereket is.

A kandori hivatalnok, Daron-Vex például egy nagyon izgalmas figurának ígérkezik. Az első rész alapján nem nagyon tudja az ember eldönteni, hogy hová tegye. Noha alapvetően egy unszimpatikus figura, mégsem tűnik egyértelműen rosszszándékúnak. Hasonló a helyzet Zod dédnagyanyjával, Alura Zoddal, aki a negatív karakterek sorát erősíti, de közben mégsem egysíkú a jelleme. Elsőre ők azok, akik érdekesnek tűnnek, de a mellékszereplőkben is van potenciál. Egyedül talán a Seg-Elt a jövőből segítő Adam Strange figurája az, aki semmitmondóra sikeredett.

Bár a sorozatnak nincs köze a DC filmes univerzumához, azért a dizájnban mégis erősen emlékeztet az Acélemberre. Maga Kandor és az emberek öltözködése is hasonlít arra, amit a filmben láttunk, az El-család szimbóluma, a híres „nem S” logó kinézete pedig lényegében egyfajta átmenet a klasszikus Superman jelkép és a Snyder-filmekben látottak között. A szemfüles Superman-rajongók sok utalást észre vehetnek az epizódban, és nyilván ezekre a jövőben is lehet számítani. Az Acélemberhez mindenképpen szorosan fog kötődni a sorozat, hiszen a készítője a mozifilm forgatókönyvét író David S. Goyer, aki el is mondta, hogy a kryptoni történelem és társadalom bemutatásakor arra támaszkodnak, amit Snyder filmjéhez kidolgoztak a témából.

Felvezető résznek tökéletes volt ez az epizód.

Megismertük belőle a kryptoniak társadalmának működését, a különböző karakterek közötti viszonyokat, és megtudhattuk azt is, hogy milyen fenyegetéssel kell majd a főhősnek szembenéznie. Talán a főgonosz kilétének felfedésével még várhattak volna, nem feltétlenül volt jó ötlet a pilotepizódban megnevezni, mindenesetre ezzel együtt is bőven van még kérdés, amire várhatjuk a választ. A sztori pedig elég érdekesen indult ahhoz, hogy kíváncsiak legyünk a folytatásra.

A Krypton első része március 29-től elérhető az HBO GO-n.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image