HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost 7×4 – Sok az arany, bő a zsákmány, meglocsol a házisárkány

Sokaknak érződhet eddig kissé üresnek és kapkodónak a Trónok harca 7. évada. A Dany túlerejét csökkentő írói machinációkként is felfogható stratégiai húzásokon kívül akkora fordulattal sem találkoztunk, ami mintha arról tanúskodna, hogy a Weiss-Benioff páros nem képes már csavarni az előző évad végén kijelölt nyílegyenes pályán. (Nyilván a másik véglet volt, amikor sokszor szezonokon keresztül talpaltak szereplőink céljuk felé, most már azonban nem hogy ők, de egész hadseregek is keresztül-kasul beutazzák Westerost egy-egy epizód leforgása alatt.) Ezen a legújabb rész sem változtatott, mindössze Benioffék rájöttek, hogyan lehet ebből kihozni a legtöbbet: a Trónok harca egy kényes status quo-t próbál fenntartani a látványos előrelépés látszatával – és egyelőre ez éppen elég. Spoileres kibeszélő.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Vasbank a legamatőrebb intézmény a Trónok harca világában

Ott vettük fel a fonalat, ahol az előző rész végén hagytuk, azaz a Lannisterek mindig megfizetik adósságaikat – aminek hirtelen már a Vasbank sem örül annyira. Miért is örülne, amikor egy bank számára rémálom a futamidő lejárta előtti visszafizetés, hiszen az ő érdekük a kiszámítható törlesztés és (mint azt bankárunk meg is erősíti) a kamatok begyűjtése. Azon nyomban tehát új ajánlatot tesz Cersei számára az összeg kihelyezésére, amiből végre rájöhetünk, hogy a Vasbank Westeros és Essos legbalfékebb játékosa: kockázatitőke-befektetéseket hajt végre hitelezés címszó alatt. Valószínű tehát, hogy jelenlegi oddsok mellett Cersei nagyon jó üzletet csinált – már ha eljut az arany Királyvárig. Bankárunk ezt annyiszor mondja el, hogy már az első perctől sejthetjük, valami baj fogja érni a szállítmányt – csak hogy a csata előtt végül a biztonság kedvéért tudassák, hogy már minden arany a falakon belül van.

A sárkány szív

Látszik tehát, hogy íróink mindent megtesznek azért, hogy kicentizzék az erőviszonyokat, a Daenerys gyengítéséről szóló két epizód után a khaleesi most sem arathat elsöprő győzelmet, mindössze a Lannister-sereg utóvédjén tart egy kisebb, de annál látványosabb sárkány-erődemonstrációt. A 4. epizód nagy tűzijátéka éppen azt hivatott bizonyítani, hogy egy brutális árulásoktól mentes, kiszámítható mederben folyó és a puskaporral tartalékoló Trónok harcában is van még kraft, főleg, ha végre elkezdi szállítani azt, amire évek óta vártunk. A sárkányok első szárazföldi bevetése egy olyan labda lecsapása volt, ami már az első percektől kezdve érett, most pedig kellően grandiózus és sokkoló formában öltött testet. Kellett ehhez persze az is, hogy ne a szó szerint égetnivaló gonoszok, hanem a Jaime-Bronn kettős legyen tanúja a mészárlásnak, ismét egy olyan ütközetet teremtve, ahol mindkét félnek tudunk szurkolni. Nem véletlenül ússzák meg valószínűleg mindketten ép bőrrel a kalandot, legjobban pedig Drogonért aggódhatunk, hogy Qyburn faék-egyszerűségű csodafegyvere végül mekkora kárt tett benne.

Ben D. Knee

Az epizód fináléja tehát messze nem a legjelentőségteljesebb momentuma volt, amit inkább valahol a Sárkánykő-Deres tengelyen kell keresnünk. Előbbi esetében Jon már barlangrajzokkal igyekszik Dany szájába rágni, hogy térdhajlítós farokméregetésük helyett a Másokkal kéne foglalkozni, amire csak annyi a reakció, hogy ennyi erővel igazán térdet is hajthatna már (ráadásul szegénnyel még Davos is elkezd nyelvtannácizni), viszont gyakorlatilag előlép a királynő-aspiráns fő tanácsadójává, mivel a tanácsaival besült Tyrion egyre inkább kezd kiesni a pixisből. De a legfontosabb itt a Theon nyomában c. közjáték vége, ahol a főhősnek most már Jon megvetésével is szembe kell néznie, ezzel pedig egyre aktuálisabb a kérdés, milyen formában jöhet el a nagy katartikus pillanat, amikor Theon – valószínűleg élete árán – minden bűnét jóvá teszi (vagy éppen elbukik örökre)

HIRDETÉS

A titokzatos tőrök klánja

Deresben pedig minden a tőrökről szól, az örökösen valamilyen machináción agyaló Kisujj odaadja Brannek a fegyvert, amivel meg akarták ölni, Bran viszont nem tudja még (vagyis Háromszemű Hollóként valószínűleg tudja, csak nem vesz róla tudomást), hogy milyen jól jön az a Mások ellen, így inkább saját jelmondatával oltja le Baelisht. Ez azért is fontos, mert valószínűleg Kisujj keze is benne lehet az akkori merényletben, és hogy Tyriont mártották be, ezzel kirobbantva a háborút a Lannisterek és a Starkok között. Bran azonban egyelőre szótlanul tervezget, helyette pedig Arya lép a tettek mezejére, aki Tűvel befűzi az oktatófilmet Brienne-nek. Sansa arcáról leolvasható, hogy sokkal jobban szerette kishúgát, amíg az csak gondolatban játszott komplett házak kiirtásával. Avagy a régóta várt családi idillben egyre több törés látszik, Jon és Sansa már összebalhézott vezetéselméleti kérdésekben, a szótlan médiummá vált Brannel és az orgyilkossá vált Aryával pedig aranyos kistesói helyett két önfejű és megfejthetetlen hivatástudattal bíró szuperembert kapott vissza.

De hol van a Véreb?

Az nem meglepő, hogy a kvázi-mellékküldetésbe száműzött Sam nem tűnt fel ebben a epizódban, de az évad egy legizgalmasabb karakterívét megkezdő Véreb bizony feltűnhetne már végre. És persze most már sok hasonlóan nagy tűzijáték érik, úgyhogy nagy várakozással nézünk az ötödik epizód elébe.

Ha pedig bővebben is szeretnétek hallani a részről, itt megnézhetitek, ahogyan kivesézzük a Kapcsoljuk Westerost! vonatkozó adásában:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1574458615938397