HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost: GoT 6×9 – A Trónok harca felnőtt a mozifilmekhez

A hatodik évad kilencedik része ismét epikus volt, ahogy azt sokan várták.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Trónok harca-rajongók már jól tudják, hogy a kilencedik epizódok mindig valami nagy dobás tartogatnak, ami kardinálisan változtatja meg a széria cselekményét.

HIRDETÉS

  • Az első évadban lefejezték az addig főszereplőnek hitt Ned Starkot.
  • A második szezonban Stannis Királyvárt próbálta bevenni, majd látványosan alulmaradt.
  • A harmadik évad kilencedik része volt talán a legjobb az összes közül, hiszen a Vörös menyegzőn szinte az egész Stark-familiát eltették láb alól, Robbot nyilak ölik meg, anyja torkát elvágják, terhes nejét pedig megszurkálják.
  • A negyedik szezonban, a Falat rohamozó Vadak és az Éjjeli Őrség epikus csatája zajlik és meghal Jon Snow szerelme, Ygrette.
  • Az ötödik évadban pedig sok minden más mellett Stannis úgy dönt, élve elégeti a saját lányát.

Az HBO folyamatosan magasra teszi saját magának a mércét, s ez nem volt máshogyan a hatodik évad kilencedik részében sem, amiben nagyjából elszórták a szezon CGI-ra szánt büdzséjének jó 80%-át. Vigyázat, SPOILEREK!

Drogo megint nagyobb lett

Daenerys visszatért, és az előző epizód kurtafurcsa belépője után rendet tett. És amíg az előző szezonban sokan puffogtak a sárkányos részek szegény emberes megoldásai láttán, ezúttal igazán nem panaszkodhattak, a házikedvencek nemcsak nagyobbak, jobban kidolgozottabbak, de maxi vadállati módon is viselkedtek, ahogy felgyújtották a Mesterek flottájának egy részét. Danyből közben elővillant valami a családi örökségből, nem véletlenül volt az ő édesapja az Őrült király…

24

Megint az apák

Az epizód talán legviccesebb momentuma az volt, amikor a Targaryen-, Lannsiter- és Greyjoy-gyermekek egy emberként bólogattak, hogy mindegyikük apja egy szörnyeteg volt, és ez egy újabb érv volt amellett, hogy összefogjanak. Dany és Yara flörtje ezután már csak hab volt a tortán. Viszont a Makulátlanok és a dothrakiak mellé a Sárkányok anyja végre szerzett hajóhadat is, amivel átkelhet a Keskeny-tengeren.

Deresért!

Jon Snow és Ramsey Bolton a levelezgetésük óta először találkozott, és a csata megkezdése előtt bele is vágtak némi pömpölőméregetésbe. Deres éppen regnáló ura meg is állapította, hogy a Stark-fattyú nagyon jó stratéga, és jól bánik a szavakkal, de viszonylag hamar kiderült, túl emocionálisan dönt bizonyos helyzetekben (lásd később). A harc előtti/vihar előtti csend legjobb eleme viszont kétségtelenül Tormund és Davos beszélgetése volt arról, ki mennyire fosik (szó szerint) a másnapi csatától.

7

Szegény Rickonka 🙁

Ha volt borítékolható jelenete az epizódnak, az a hat évad alatt maximum 10 mondatot szóló legkisebb Stark-gyerek halála. Igazából csak a formája volt kérdéses, pontosabban az, hogy Ramsey mit választ neki. Halála végülis banális volt, hiszen egy száguldó nyíl azért nem puskagolyó, olyan távolságból ki lehet térni előle, ha néha hátranéz az ember, vagy ha cikkcakkban fut. Ettől függetlenül persze drámai volt, és Jon Snow-nak is teljesen begőzölt az agya ettől, kárára. Ugyanis ha nincs az Arrynok érkezése Kisujjal, valószínűleg Jon és csatlósai mind ott pusztulnak a helyszínen, hála Ramsey ördögi tervének. Hiszen először az, hogy lenyilazta saját katonáit, megint azt mutatta, egy ok nélkül kegyetlenkedő fickóról van szó, pedig ez a taktika része volt, így tudta egy „természetes” képződménnyel sarokba szorítani Jonékat. Sansával azonban volt itt baj rendesen, hiszen az, hogy nem szólt a testvérének arról, hogy egyébként jelentős számú haderővel érkezik, mindenképp furcsa, hiszen így nem kellett volna annyi embernek meghalnia.

Persze értem én a dramaturgiát, meg így a hatásosabb, de a józan ész nem mondja azt, hogy ez végül is logikus döntés volt. A csata maga egyébként zseniális volt, a hosszú snitt, amivel az egész indult, remekül volt komponálva, a sok ló, a test a test elleni mocskos harc mind lenyűgöző volt, nem véletlenül vették fel 25 napig a Fattyak csatáját. Ráadásul látszott az is, hogy a készítőknek nem kellett viszonyítási pontokat keresniük, meg igazodni a könyvben leírtakhoz, hiszen nincs megírt könyv! Ez pedig jófajta szabadságot adott nekik, úgy csinálhattak mindent, ahogy akartak, s egy olyan harc lett a végeredménye, ami egyébként bármely kosztümös blockbusterben is megállta volna a helyét. Ha egy laikusnak megmutatják ezt a jelenetet, valószínűleg nem mondaná azt, hogy ez egy sorozatepizód része volt.

Ramsey elnyeri méltó büntetését

Azok után, hogy Jon visszaszerezte Derest és jól megagyalta Ramsey-t, kiszámítható volt, Sansa fogja bevinni az utolsó gyomrost, sőt, úgy, hogy a Bolton-fattyú kutyáit használja majd. Viszont a lezajlott beszélgetés már egyáltalán nem volt közhelyes. Emiatt újra felmerült bennünk a gyanú, hogy Sansa valóban terhes lehet Ramsey-től, aki ugye célzott rá, hogy egy része még ott van a lányban… A Stark-lány viszont egyre jobban érzi azt, miről is szól a Trónok harca, senki nem tud megvédeni senkit, s bizony szerénységgel, alázattal és szelídséggel nem lehet semmire sem menni.

Jövő héten érkezik az évad utolsó része, a Kapcsoljuk Westerost!-ban pedig tegnap erről is szót ejtettünk Kovács Gellért Filmszerésszel:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1150234515027478

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.