HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

A Nagy Függetlenség Napja-Kvíz!

Ma mutatják be a mozik A függetlenség napja: Feltámadás című folytatásfilmet. Így 20 év után emlékszünk még az első filmre egyáltalán? Ebből a kvízből kiderül!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A kereskedelmi tévéknek hála esélyünk sem volt elfelejteni a filmet, mivel egy évben legalább egyszer leadta egy adó. Nem is beszélve arról, hogy a videotéka-érában a mostani tömeggyártáshoz képest lényegesen kevesebb világmegmentős akciófilmet sodort felénk Hollywood szele, ezért számtalanszor újra ki kellett venni, vagy rongyossá nézni a másolt VHS-kazettát. A függetlenség napja (1996) bemutatása után hatalmas siker lett, megdöntötte a legrövidebb idő alatt 100 millió US$-t kaszáló film rekordját mindössze 7 nap alatt, amit addig a Jurassic Park (1993) tartott.

Bár remekműnek senki sem nevezné, mégis egyfelé kultuszfilmmé nőtte ki magát azóta. Nehéz megmondani, hogy mitől válik egy film ilyen népszerűvé, mivel váltja ki a nézőkből a rajongást, lehet ez a téma, az emberiség sorsa, a kidolgozott karakterek, az ütős dialógusok, általában az összhang, vagy hogy a 24 millió US$-t költöttek reklámozásra, vagy mindez együtt. Én azt mondanám, hogy Jeff Goldblum az oka. Viszont bármi is legyen, az tény, hogy a folytatás kapcsán, mint olyan filmet említik, amely újradefiniálta az eseményfilm fogalmát.

Amikor a forgalmazó bizonyos anyagi ráfordítás árán képes elhitetni a nézőkkel, hogy ezt a filmet mindenkinek látnia kell. Hogy erre a filmre beülni a moziba esemény lesz, amin a részvétel kötelezően ajánlott. Így látták 20 éve A függetlenség napja bemutatóját, és népszerűsége töretlen maradt. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy sokak számára még mindig esemény, amikor valamelyik tévé leadja a filmet július 4-e környékén: olyasmi mint a Die Hardot karácsonykor.

HIRDETÉS

Ennek ellenére biztos sokan vannak, akik felfrissítenék a filmmel kapcsolatos emlékeiket, mielőtt megnézik a folytatást. Számukra készítettünk egy rövid tesztet, és persze azok számára, akiknek meggyőződésük, hogy mindent tudnak a filmről, amit tudni lehet. Itt az alkalom: