HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Meglepő válaszlevelek művészektől #3: Roald Dahl

A Charlie és a csokigyár írója leveleiben is, szűkszavú, és szellemes, mint regényeiben. 

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egyre több Roald Dahl-mű kerül mozivászonra, és nem egyet olyan neves rendezők dolgoztak fel, mint Tim Burton (Charlie és a csokigyár, 2005), vagy Wes Anderson (A fantasztikus Róka úr, 2009). Idén júliusban pedig A barátságos óriás címmel (eredeti címen The BFG) Steven Spielberg adaptálja Dahl egyik művét, mely magyarul Szofi és a HABÓ címmel jelent meg.

Szofi_és_Habó
Az 1990-ben megjelent könyv borítója

Roald Dahlt a 20. század legnagyobb mesemondói között tartják számon. Népszerűségét – mind gyerekek, mint felnőttek körében – abszurd, és sokszor rémisztő történeteivel, és morbid humorával vívta ki, először az angol olvasóközönség körében, majd világszerte. Olyan műveket köszönhetünk neki, mint a James és az óriásbarack, a Karcsi és a csokoládégyár (Borbás Mária fordítása), az közös kötetben megjelentetett Hugó és a csodaszer – amelyben egy kisfiúnak gonosz, csigaevő nagymamájával kell megküzdenie – valamint A fantasztikus Róka úr és a három gazda történetét. Vagy például a Danny, a szupersrác című Münchhausen báró-szerű elbeszélést, melyben egy kisfiú segít az apjának fácánt lopni; de szintén Dahl írta Matilda történetét is, az olvasni szerető kislányról, akit mindenki a tévézésre akar rábírni, és a Boszorkányok című mesét, melyből a 90-es években egyező címen népszerű film is készült.

Az 50-es évektől Dahl elkezdett kifejezetten felnőtteknek szóló történeteket írni. A 80-as évek előtt születettek még emlékezhetnek egy tévéműsorra, amelynek epizódjai a felnőtteknek szóló írásai alapján készültek.

HIRDETÉS

Idén a Szofi és a HABÓ legújabb adaptációja kerülhet a mozikba, az egyik legnépszerűbb Roald Dahl-történet, melyben egy furcsa dialektusban beszélő, emberevő vega óriás és egy kíváncsi kislány mentik meg a világot. Az óriás, vagyis HABÓ, úgy találkozik Szofival, hogy éjjel éppen gyűjti be a gyerekek álmait befőttes üvegekbe, amikor benyúl az árvaház ablakán, és elrabolja Szofit az ágyából, aki aznap este nem tudott aludni.

Az alábbi levélben Roald Dahl egy olyan ifjú rajongójának válaszolt, aki elküldte lerajzolva egyik az álmát az írónak egy üvegben. A hétéves Amy kedvenc könyvéből, a Szofi és a HABÓ-ból merített ihletet.

Roald Dahl levele, 1989
Roald Dahl eredeti levele, 1989-ből
  1. február 10.

Kedves Amy,

Kivételesen muszáj volt levelet írnom, hogy megköszönjem az álmot a palackban. Te vagy az első a világon, aki ilyet küldött nekem és nagyon kíváncsivá tettél vele. Az álom maga is tetszett. Ma este lemegyek a faluba, átfújom egy alvó gyerek hálószobájának ablakán, és meglátom, működik-e.

Szeretettel,

Roald Dahl

James R. Eads illusztrációja
James R. Eads illusztrációja, amit a The BFG ihletett