HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Ha asztronauta akarsz lenni, minimum itt kell elkezdd a felkészülést

Raptorfiókák utaztak egy messzi-messzi galaxisba. Küldetésük célja: a Gateway to Space című kiállítás felderítése. A misszió logja most a nyilvánosság elé kerül.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Parancsnok, itt a központ. Helyzetjelentést kérünk! Milyen volt a landolás, mik az első benyomások?

A Millenáris terepén landoltunk. Egyelőre minden tiszta, idegen létformáknak semmi jele. A műszerek szerint a B épületben viszont rengeteg az életjel. Nem mi vagyunk az egyedüli felfedezők, más térségekből is érkeztek kutatók, de legfőképpen kiképzők jelenlétét lehet észlelni, rengeteg a tanulni vágyó kadét is. Vége.

Vétel. Itt a központ. Elérkeztek a célhoz? Sikeres volt a bejutás?

HIRDETÉS

Vétel. Itt a parancsnok. Nagyjából félórányi várakozás után a padawan haddal együtt sikerült eljutnunk a műveleti területre. Elsőként a Nemzetközi Űrállomásról megcsodálható látkép szimulációjával találkozunk, lényegében egy kabinablakot látunk. Továbbhaladva az űrrakéták evolúcióján van a hangsúly. Kiderül, hogy milyen fejlesztések árán jutottunk el a jelenleg használatos modellekig. Rengeteg a plazmamonitor, amin kisfilmeket lehet megtekinteni, főleg archív felvételeket, eredeti nyelven, magyar felirattal. Vége.

sputnik
Fotó: Konkol Máté

A vetítők mellett mást nem lehet látni? Nem találtak kézzel fogható nyomokat?

Kisebb rakétamodelleket és maketteket látunk, de mellettük számos méretarányos másolat is megtekinthető. Például egy Orion-kapszula! Döbbenetes, hogy mennyire kicsi ahhoz képest, hogy mire tervezték! De van itt olyan is amit kifejezetten szimulációs célt szolgál és a legkisebbek előszeretettel kapaszkodnak fel rá.

holdjaro
Fotó: Konkol Máté

Egy holdjára méretarányos másolatát is meg lehet nézni, de van itt kézzel fogható holdkőzet…

toalett
Fotó: Konkol Máté

… és egy űr-vécét is kiállították!

HelloGagarin
Fotó: Konkol Máté

Az orosz és amerikai űrprogramok során használt űrruhák és szkafanderek látványától igazi időutazáson megy keresztül az ember. 

vader
Fotó: Konkol Máté

Vétel. Egyéb?

Egy nem várt ismerősbe botlottunk. Darth Vader is képviselteti magát a kiállításon, teljes életnagyságban, számomra igen meglepő módon. Azt mondják, hogy ő is az űrkutatás sikereinek eredménye, a korábbi vívmányok hatására született, ahogy az egész Star Wars-saga. Ezért érezték feltétlenül szükségesnek a jelenlétét.

Mit látnak még?

Túlhaladtunk a kiállításon, most már szimulátorok hada sorakozik előttünk. Óriási a tumultus, az ifjú padawanok az eddigieknél is nagyobb számban vannak jelen. A képzésüknek vélhetően ez a legfontosabb része.

IMG_3135-2
Fotó: Konkol Máté

Kipróbálhatják az űrrepülést és a landolást, azt, hogy milyen sikerrel gyűjtenének be mintákat a Holdon, megtapasztalhatják, hogy a gravitációs erőt hogyan bírják, és egy szkafander mögül is mosolyoghatnak a kamerába, mintha igazi űrhajósok lennének. Az biztos, hogy mind nagyon élvezik. Nem tartom kizártnak, hogy ahogyan a rakétaprojektek elindítóját, Wernher von Braunt megihlették gyermekkori olvasmányai, úgy ezeket a kis tanoncokat is magával ragadja majd az űrkutatás világa. Közben pedig úgy érezhetik magukat, mint a vidámparkban! Kár viszont, hogy a NASA jelenlegi és jövőbeni terveiről készített tíz perces filmet nem az anyanyelvükön élvezhetik, pedig akkor biztosabban tudnák, hogy mégis mire kellene gyúrniuk, milyen tantárgyakra kellene erősíteniük.Vége.

Hogyan látja, parancsnok? Érdemes lenne további egységeket küldenünk a Gateway to Space területére ?

Nehéz a kérdés, Központ. Nekünk, az űrkutatás iránt már régóta érdeklődőknek nem sok új információval szolgál a tárlat. A fiatal, tanulni vágyó generáció számára azonban ideális a kezdéshez, főleg a szimulátorok miatt. Hogy milyen ténylegesen a világűrben élni és dolgozni egy ideig, azt nem feltétlenül tapasztalhatjuk meg testközelből – azt viszont, hogy egy kiképzés során mi mindent kell megtanulnia egy űrhajósnak és hogyan tesztelik, többé-kevésbé megmutatják az eszközök. A szkafandereket és egyéb űrutazáshoz kapcsolódó tárgyakat mindenkinek érdemes testközelből látnia, így kerül közelebb a NASA világa az átlagemberhez.

IMG_3141-2
Fotó: Konkol Máté

Magáról az univerzumról, a világegyetem általunk ismert szegleteiről viszont nem tudunk meg semmit. A kutatás eszközei közelebb kerülnek, a kutatás tárgya azonban nem. Kérdés, hogy mennyire jó az, ha a közönségnek csak azt mutatják meg, amivel dolgoznak, azt viszont nem, ami az igazán különleges, amire a kutatások és expedíciók irányulnak. Továbbá tény, hogy ez az amerikai űrkutatási hivatal vándorkiállítása, mégis sajnálatos, hogy az európai űrszervezet, az ESA vívmányai még egy tablónyi helyet sem kaptak. Pedig mostanság sikerül értékes eredményeket felmutatni, például az üstökösök vizsgálata kapcsán. A felhőtlen kikapcsolódás mindenesetre ezen a kiállításon adott, vasárnapi apukák számára abszolút bevethető program! Ennyivel el is hagynánk a terepet, hogy visszatérjünk a bázisra. Vége.

Köszönjük a munkát, parancsnok! Várjuk a visszatérésüket! Adás vége.