Magazin

Az új budapesti Van Gogh-kiállítás annak ajánlott, aki csak kicsit szeretné másként látni a festményeket

Álmodtál már arról, hogy belépsz egy festménybe? A most Budapesten látogatható Van Gogh – The Immersive Experience kiállítás ezt a vágyat igyekszik megvalósítani az interakció és a technológia segítségével.

Van Gogh holland festő a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja, akinek a festményei széles közönség számára is könnyen beazonosíthatóak. Hírhedt a füllevágásáról, vagy tipikus szegény művész alakját (életében meg nem értett, halála után elismert alkotó) ismerik épp sokan. A 2017 óta világturnézó Van Gogh – The Immersive Experience kiállítás ezekre a közhiedelemben élő anekdotákra épít, miközben igyekszik a holland festő legismertebb és legikonikusabb képeit bemutatni egy interaktív utazás keretében.

Immerzív kiállítás

Olyan kiállítások, amelyekben a kreatív látványipar találkozik a képzőművészettel a modern technológia (pl. projektor, videó, fényhatások, zene) segítségével. Bár elsősorban a látvánnyal vonzzák be a látogatókat, számos izgalmas kísérletezést is láthatunk ezeken a típusú kiállításokon, vagy komolyabb témák – mint a globális felmelegedés – multimédiás feldolgozását. Ezek egyik, Amerikában és Európában népszerű leágazása a klasszikus festők műveinek interaktív feldolgozása: mint a tavaly Budapesten látható Dalí-kiállítás, Bécsben a Marx Halléban található Klimt vagy a most nálunk turnézó Van Gogh (forrás: Kortárs).

Kicsit virtuális, de hagyományos kiállítás

A Van Gogh‐kiállítás egy hagyományos látogatótérrel nyit, a művészeti galériákból és akár a Szépművészetiből is ismerős kiállított festmény + leírás kombó berendezésében. Az Immersive Experience-t interaktívan kiegészítik fényjátékok, vagy a szomszéd teremből átszűrődő Van Gogh‐idézetek felolvasása.

Bár egyetlen eredeti alkotást sem látunk, ez a rész mégis ad egy általános képet a festő életéről és művészetének főbb témáiról.

Aki nem tudott eddig sokat a holland alkotóról, az itt felszedheti a legfontosabb és érdekesebb információkat, mint például hogy Van Gogh húgai a testvérük halála után jó pár évvel később kezdték el érzékelni, hogy milyen értékálló képeket festett fivérük. Viszont ha jó az angolunk, az angol feliratok olvasgatását javaslom, mert több táblán magyartalan vagy nagyon google fordítós a szöveg.

Amint haladunk a különálló témák közt – mint a virágcsendéletek vagy a japán fametszetek inspirációja – úgy válik kézzel foghatóbbá Van Gogh művészete. Helyet kaptak itt más immerzív kiállításról ismerős elemek – mint például egy 3D-s Van Gogh-fejszobor, amire különböző festményeit vetítik rá, vagy a vázadombor, amin a festő különböző vázacsendéletei váltják egymást. Emellett teljes falakat betöltő festményreplikák közt járhatunk, ahol tényleg úgy érezhetjük, hogy beléptünk az egykori művész világába – ami élményt meg is örökíthetünk a kijelölt fényképezőgép-ikonoknál. Ugyanis

a kiállítás nemcsak Van Gogh művészetének hatását akarja átadni, hanem azt is, hogy vidd haza azt, mutasd meg, hogy benne vagy, a része lettél.

De ha nem csak az Instagram-profilunkat szeretnénk szépíteni, akkor is ad némi helyi élményt a kiállítás. Ami leginkább megfogott a Van Gogh-képek egyes részleteinek újjáépítésében, azok a kiragadott replikák voltak. Fókuszáltabb a vizsgálat tesznek lehetővé a kiemelt részek, tehát képesek voltak más megvilágításba, vagy addig bele nem gondolt perspektívákba helyezni az ismert képeket. Legyen szó a Van Gogh szobája Arles-banról vagy a Japán inspirálta A kurtizán festményről.

Van Gogh szobája Arles-ban 3D-ben

A magával ragadó élmény, ami minden érzékszervedet megcélozza

A Van Gogh-kiállítás interaktív és bátran csúcsponjátnak nevezhető része a 360°-os vetítőtér. Az animált, megzenésített és idézetekkel narrált végtelenített vetítéssorozathoz kapóra is jön az azt megelőző hagyományosabb kiállítás, hogy segítsen megérteni az itt látottakat. Az animációs film, amit egy Van Gogh-os napágyból élvezhetünk a terem bármely sarkából, a művész inspirációit és életművét keveri.

A nyugalmat árasztó vidéki idilltől a japán fametszetekből csúszunk bele Van Gogh pszichés problémáiba és az azt követő zaklatott és sötét képi világba.

A különböző festmények és színek ötletesen simulnak egymásba, sem animáció, sem más szinten nem érződnek idegennek a teljesen más alkotói korszakok képei egymás mellett. Akadnak megmosolyogtatni való jelenetek persze  mint a Van Gogh-portrék felsorakozása , de az élmény többnyire látványos és könnyen követhető 35 percen keresztül.

Az interaktivitás élményét teremti meg az utolsó szobában lévő VR-vetítés is, bár rövidebb ideig. Ezt plusz 500 Ft-ért tapasztalhatjuk meg a Van Gogh-kiállításon, de ha arra vágyunk, hogy tényleg benne legyünk a festő képeiben, megéri. Némi állítás kell a szemüveghez, hogy minél élesebben érzékeljük a látványt (ehhez hívhatjuk a helyi segítőket), a bevonódás élménye garantált. A korábbi látogatóterek logikáját követve egyik alkotói korszakból lépünk át a másikba.

Utunk során nemcsak az adott képet láthatjuk körülöttünk megelevenedni, hanem körbe is nézhetünk, már-már valóságosnak érezve a minket körülölelő digitális teret.

Ha pedig meguntuk a mesterséges valóságot, a kiállításon látottakat egy analóg interaktivitással vezethetjük le: Van Gogh-festmények kiszínezésével. Vagy a kissé borsos árakra belőtt ajándékboltot járhatjuk be, ahol a színfestőtől a párnáig minden van, amire Van Goghot csak rá lehet tenni.

Egy Van Gogh Taschen kiadást nehéz itt hagyni

Érdemes Van Gogh-kiállítást így nézni?

Az utóbbi években számos immerzív kiállítás indult útjára (Budapesten elég a Cinema Mysticára gondolni), vagy csak maga a technikai rész kapott helyet a hagyományos képzőművészeti múzeumok terében, a mai kor emberének magasnak vélt ingerküszöbéhez illeszkedve. A Van Gogh Immersive Experience kiállítások a multimédiás élmények mondhatni populárisabb vonulatát képviseli, hiszen művészetileg vagy koncepcionálisan bonyolultat nem mutat. Célja egy különlegesebb élményt adni egy hagyományosabb kiállításnál úgy, hogy azért legyen benne kis szórakozás, de ne terheljen túl információival. Aki technológiai csodákat vagy művészeti továbbgondolásokat vár, az nem itt fogja megtalálni. Aki viszont egy újfajta kiállítástípussal ismerkedne meg, annak remek belépő lesz ez a típusú Van Gogh-kiállítás.

A Van Gogh: The Immersive Experience kiállítás 2024. február 2. és szeptember 1. között látogatható Budapesten a BOK csarnokban.

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.
×