HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Trónok harca-évadváró #1: A Sárkányok Anyja megint khaleesi lesz?

A héten az HBO bejelentette a népszerű fantasy-sorozat új évadának premierdátumát, mi pedig nemcsak örömködünk egy sort felette, hanem jól meg is mondjuk, mit várhatunk az új részektől. Cikksorozat jön, elsőként Daenerys Targaryennel és a Tyrion Lannistert is magába foglaló meereeni különítménnyel.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az ex-khaleesi bajba kerül – de miért is?

danydrogon.0.0
Forrás: HBO

Daenerysnek jó dolga van: vannak sárkányai, akik megmentik, amikor kell. Az egyébként sok fejfájást okozó Drogon is tette a dolgát, és kirepítette anyut a csávából akkor, amikor a Hárpia fiai nevű meereeni lázadószervezet az új királynő életére tört. Igen ám, de sárkánya olyan vidékre vitte Danyt a merénylők elől, amit szépen lassan elárasztott egy dothraki sereg. Ezek után pedig a kis bestia, aki a jelek szerint most éppen lázadó tinikorát éri, még arra sem volt hajlandó, hogy legalább megmozduljon édesanya kedvéért. Na, de mi lesz most itt? És miért olyan para az egész szitu egy ex-khaleesi, vagyis egykori dothraki úrhölgy számára?

Hát, pont azért, mert ex-vezérné! A sorozatból talán nem volt egyértelmű, de a George R.R. Martin könyveit is olvasó rajongók tudják: az asszonynak amúgy is kuss neve a dothrakiknál. Akkor pedig, ha egy leköszönt/elhalálozott egykori vezér, vagyis khal neje/özvegye az illető fehérnép, végképp megpecsételődött a sorsa. Mehet egy kellemes kis völgybe a többi ex-khaleesi mellé, ahol egy alapvetően minden jogtól megfosztott kommunában tengetheti élete hátralévő napjait.

HIRDETÉS

Egyértelmű, hogy egy Targaryen ebből nem kér, és az eddigi évadokból már tudjuk: Daenerys olyan karizmatikus és erős vezetővé képezi magát, aki részint ez elől a sors elől menekülve kis híján világuralomra tör. A dolga viszont nem könnyű, a meereeni szabad város királynőjeként pedig nem mindenki szemében népszerű, ezért is törnek az életére. Amikor legerősebb és legvadabb sárkánya, Drogon végül szó szerint kihúzza a merénylők karmai közül, és a végtelen dothraki fűtengerre szállítja, akkor a „csöbörből vödörbe” klasszikus példáját láthatjuk. A kérdés tehát adott: hogy mászik ki Daenerys ebből a csávából? Esetleg lesz még belőle dothraki vezető? Drogon mikor dönt úgy végre, hogy szeszélyeskedés helyett esetleg segít is anyunak? És amúgy mikor indul el végre Dany Westeros felé? (De most komolyan…)

SPOILERES SPEKULÁCIÓK ÉS FORGATÁSI KÉPEK JÖNNEK! AKI TIPPELGETNI SEM SZERETNE, ÉS MEGVÁRNÁ AZ ÚJ ÉVADOT, NE GÖRGESSEN LEJJEBB!

Én szóltam…

Sokáig tarthat az a dothraki vakáció

drogo-and-dany
Forrás: Winter is Coming.net, Spread Pictures

A Trónok harca 6. évadának forgatása véget ért, így nem számíthatunk már túl sok hírre. Csüggedni azért nem kell: a paparazzik szorgos keze lőtt pár olyan képet, ami alapján bőven tudunk találgatni az utolsó Targaryen további sorsát illetően.

almeria-set-complete
Forrás: Winter is Coming.net

A jelek szerint Daeneryst a dothraki sereg „őrizetbe veszi”, és fogolyként hurcibálják magukkal tovább. És hogy hova is? A stáb hónapokat töltött egy városszerű képződmény megépítésével a spanyolországi Almeria területén. A helyszíni forgatáson pedig a Danyt játszó Emilia Clarke mellett számos dothraki statiszta is felbukkant, így csak egy valószínű tipp maradt: a terület nem más, mint a dothraki központ, Vaes Dothrak. Ezt a felvetést erősíti az is, hogy több khal szerepére castingoltak színészeket, akikkel Daenerys vélhetően csak a „fővárosban” találkozhat. Méghozzá valószínűleg azért, hogy (ha felismerik) további sorsáról döntsenek.

clarke-and-huisman-810x540
Forrás: Winter is Coming.net

A helyzet pedig valószínűleg jóra fordul végül, hiszen a következő kiszivárgott forgatási képen Dany már a dothraki sereg tagjaként (vagy vezetőjeként?) lovagol, oldalán egyik hű emberével (és szeretőjével), Daario Naharisszal. Bizony, Michiel Huisman is megjelent a forgatáson – a Ser Joraht alakító Iain Glenn viszont nem. Mire következtethetünk ez alapján? Arra, hogy a két hősszerelmes sikerrel járt ugyan, de vagy történt valami Jorahval útközben, vagy Daenerys egyszerűen most sem kért belőle és harmadszorra is elküldte világot látni leghűségesebb alattvalóját. Akárhogy is, a lovaggal vagy nélküle, de az a sereg tart valahova, és a fotók szerint Danyt sem fogolyként kezelik már…

Újra királynő lesz a khaleesiből?

CRrhhMEWIAA2iXa
Forrás: Winter is Coming.net

A legfontosabb kérdés így az, hogy hova is tart a khaleesi a dothrakikkal. Talán erre adhat választ a tény, hogy nemcsak a Danyt játszó színésznőt, de a Morgó után mindenki kedvenc törpéjévé avanzsált Tyriont, pontosabban az őt alakító Peter Dinklage-et is kiszúrták egy spanyol toronynál. Ezek alapján a következő a tippünk: Daenerys visszatér Meereenbe, ahol Tyrion ismét segíthet neki.

mhysa-in-a-master
varys-leaving-630x412 Forrás: Winter is Coming.net

De Tyrionnak sem lesz könnyű dolga Dany távollétében: a meereeni hadiállapotokról tanúskodó felvételek alapján nagy harcok várnak a kisemberre.

shae-810x608
Forrás: Winter is Coming.net

Sőt, valószínűleg a múlt árnyai is kísérteni fogják! A forgatáson ugyanis a Tyrion egykori szajha szeretőjét, Shaet játszó Sibel Kekillit is kiszúrták a lesifotósok. Azt pedig minden rajongó tudja, hogy az áruló prostival törpénk már a negyedik évad végén végzett – szó szerint…

Daenerys a Vörös Papok és Papnők álma

IMG_6477
Forrás: Winter is Coming.net

Érdekesség még, hogy a meereeni forgatáson egy Vörös Papnőt is kiszúrtak, azt őt alakító színésznő casting-videójából pedig az is kiderült, hogy miért. R’hllor követői eszerint azt gondolják, Daenerys, akit ugye nem fog a tűz, nem más, mint az ő megjövendölt messiásuk. Áldásom rá – legalább nő a Targaryen-szimpatizánsok száma.

Igaz vagy sem – egy állítólag kiszivárgott történetszál ezt mondja

A forgatási képek mellett még egy fontosnak tűnő dolog szivárgott ki a közelmúltban: egy pofás kis leírás arról, hogy mégis mit várhatunk a 6. évadban. Martin eddig megjelent Tűz és jég dala-kötetei sem nyújtanak már több támpontot Dany és társai sorsáról, így lehet tippelgetni. Ez a netre vetett konkrét történeti összefoglaló pedig engem diehard-fanként is meggyőzött, essen tehát róla néhány szó.

Csak a lényeget összefoglalva: igen, Dany kivágja magát a csávából és megint dothraki vezér, khaleesi lesz. Igen, visszamegy Meereenbe, ahol Tyrionnal együtt harcolnak tovább a lázadást szító Hárpia fiai ellen. Igen, MEGINT elküldi Joraht a búsba – de Jorah nem adja fel, és a háttérből továbbra is segít szíve királynőjének. Ami igen jó dolog, ugyanis Dany szorult helyzetbe kerül, amikor kiderül: szeretője, Daario valójában a Hárpia fiainak vezetője és hatalomra törne. Danyéket a fogságból végül a dothraki sereget a városba vezénylő Jorah menti ki, aki persze így bűnbocsánatot és egy ölelést is nyer. Ölelést, ami egyet jelent: Dany vagy elkapja ezt a fertőző sárkánypikkelyes bőrbetegséget, amit Jorahnak is sikerült, vagy nem. Ha nem, akkor nem hal meg a hetedik évadban. Amit nagyon fogunk remélni, mert ha igaz a kiszivárgottnak mondott sztori, akkor a következő évad fináléjában a Sárkányok Anyja végre elindul Westeros felé egy pofás dothraki sereggel és a megmaradt Makulátlanjaival, valamint a sárkányokkal megtámogatva. Tyrion szintén vele tart, Varys pedig eddigre már rég elhúzott – valószínűleg nem csak azért, mert a popóját félti, hanem mert előkészítené a terepet a nagy visszatéréshez. Ámen.

Bónuszban pedig itt van néhány übercuki kép Emilia Clarke-ról, amit ő maga töltött fel az Instagramjára:

Well well well…. It sure looks like, #goodhairdaysarehereagain #cantwashthis… 👊🏻

@emilia_clarke által közzétett fénykép, 2015. Aug 25., 08:01 PDT