HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

A Roboraptor szerint: 2015 legjobb geek-könyvei – Nyomtatható drogok, szexelő varázslók és vándorló terhes anyák sokkoltak az idén

A szerencsére tavaly egyre bővülő geek témájú könyvkínálatból idén is kiválogattuk a kedvenceinket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Szerencsére 2015-ben is bőven elláttak minket a kiadók jobbnál jobb sff könyvekkel, ami, ha minden jól megy, 2016-ban újult erővel még magasabb megjelenésszámot eredményezhet. De addig is emlékezzünk meg a tavalyi felhozatal legjobbjairól!

10. Daryl Gregory: Afterparty

GABO Kiadó

Az Afterparty cselekménye szerint 2020-as évek okosnyomtató-forradalma felpörgeti a gyógyszeripart, ami azzal is jár, hogy otthon bárki nekiállhat drogokat nyomtatni. Gregory alapos világépítése remekül ékelődik a regény eszeveszetten rohanó történetébe, amiben még arra is jut ideje, hogy beszóljon kicsit a vakhitnek és a vallási fanatizmusnak – mindezt hallucinált, személyes istenségeken keresztül. Sajnos a regény a remek ötletek ellenére azonban nem jut el arra a szintre, hogy a tapasztalt valóságban kezdjünk el kételkedni, ezért szorult csak az utolsó helyre.

9. Jean Ray: Kárhozott istenek

Metropolis Média

Az 1943-as horrorklasszikus bejáratott terepre, egy kísértetjárta házba kalauzolja el az olvasót. Noha jó darabig a megszokott mederben csorog a történet, a szereplőink hullanak, mint a legyek, hamarosan azonban teológiai-filozófiai magyarázatokkal gazdagon megspékelt őrületbe fordul a regény cselekménye. Ráadásul a regény nem csupán a megszokott standardokból építkezik, hanem mélyreható mitológiai magyarázattal szolgál a történtekre, ami az egyik legizgalmasabb idei rémregénnyé emeli a Kárhozott isteneket.

HIRDETÉS

8. Charles Stross: Pokoli archívum, A Betontehén-akció

Ad Astra Kiadó

A Mosoda-akták első kötete egyszerre sci-fi, kémregény, horror és dark fantasy, emellett mindezek paródiája. Ha nem lenne elég a lézerrel és tükrökkel kirakott pentagram, ami házibarkács dimenziókapuként funkcionál vagy a lovecrafti szörnyek garmadája, itt bizony még az idegen világ holdjának is Hitler arca van. Charles Stross észveszejtő mennyiségű agymenéssel átitatott könyve meg-megbicsaklik ugyan, de olyan remekül szórja egymásra a műfajokat, hogy tűkön ülve várjuk miatta az író tollából érkező további idiotizmust.

7. Jack Campbell: Rendíthetetlen

GABO Kiadó
GABO Kiadó

Az elmúlt évek sci-fi megjelenései közt egyre gyakrabban látni a military-vonal egy-egy darabját, ebből a zsánerből került ki az év végi megjelenések egyik legjobbika, a Rendíthetetlen. Noha a karakterábrázolások nem olyan alaposak és a hangvétel is sokkal komolykodóbb, mint a Vének háborúja-széria esetében, a jó sztorivezetés és az epikus csaták helyet biztosítanak a regénynek a listánkon. A sztori alapja, hogy egy száz évvel korábban hibernálódott kapitányt tesznek meg a szövetségi flotta főparancsnokának, amíg a vezetés tárgyalni megy az ellenséggel a megadásról. Csakhogy senki nem tér vissza élve, így marad a feltétlen megadás vagy a háború.

6. Dan Simmons: Ílion

Agave Könyvek
Agave Könyvek

Dan Simmons, a Hyperion lezárása után ismét gigantikus irodalmi fába vágta a fejszéjét. Az Ílion cselekménye szerint a Marson immáron tízedik éve dúl a trójai háború, a Földön a poszthumán irányításnak köszönhetően csak maroknyi ember éldegél a kényelembe fásulva, a naprendszerben pedig robotok tanulmányozzák az emberi kultúrát. Ha pedig mindez nem lenne elég, megkapjuk a Hyperion irodalomelméleti fejtegetéseit is, Proustról, Shakespeare-ről is persze Homéroszról is elmélkednek a szereplőink. A szerzőtől megszokott módon pedig számtalan kérdést és válaszlehetőséget kapunk arról, hogy mi történt a Naprendszerben, miután az emberiség kijutott oda; konkrét válaszokra azonban csak a folytatásban számítsunk.

5. Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt

Agave Könyvek
Agave Könyvek

A Föld felé sodródó aszteroida árnyékában sem csak öngyilkosságok történnek, de a rendőrség már nem nagyon törődik a bűncselekményekkel. Azonban nem csupán az apokalipszis közeledtének céltalanságát láthatjuk, hanem a felbomlóban lévő társadalmat is. Amellett pedig, hogy tökéletesen passzol a sci-fi és a krimi műfajába egyaránt, Winters szövege és az alaposan kidolgozott karakterek a szépirodalom kánonjába emelhetik a Gyillkosság világvége előttöt.

4. Lev Grossman: A varázslók

Agave Könyvek
Agave Könyvek

Grossman trilógiaindító regényére egyfajta Harry Potter-Narnia kombóként lehetne tekinteni, ha nem lenne brutálisan realista a világképe. Nem csupán arról van szó, hogy a főszereplők isznak, drogoznak és szexelnek is, ahogy az egy rendes kollégiumban történni szokott, hanem arról is, hogy a szerző leránt minket a Földre. A varázslás csupán ugyanolyan szakma, mint a többi, aminek ismeretében az ember nem lesz boldogabb és ugyanúgy nem kerül közelebb hozzá, hogy mit is akar az élettől. Ami pedig még meglepőbb, hogy a második kötet sem átvezetőként szolgál, hanem könnyedén hozza A varázslók történetének színvonalát.

3. Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja

Agave Könyvek
Agave Könyvek

Az időutazás tegnapja onnét folytatja a történetet, ahol az első rész abbamaradt. Az egymással versengő korporatív frakciók igyekeznek megállítani a téridő egyre közeledő összeomlását, amivel eltörlik az egész huszadik századot. A főszereplők hamarosan rádöbbennek, hogy ehhez nem elegendő a történelem legnagyobb tudóasainak segítsége, ahogyan az időben visszafelé történő menekülés sem oldja meg a problémát. Hackett az első kötet által bedobált ötlet-orgiára rátromfol még egy kört némi poszthumanizmussal, ráadásul remek huszárvágással oldja fel a maga által generált paradoxonokat, amivel sikeresen felülmúlja a tavaly megjelent elődöt.

2. Kim Stanley Robinson: Aurora

Agave Könyvek

A hard sci-fi koronázatlan királya, Kim Stanley Robinson az Aurorában ezúttal hosszú útra kalauzol el minket egy többgenerációs csillaghajó fedélzetén, amelynek gyűrűiben különféle földi ökoszisztémák kaptak helyt, hogy az emberiség gyarmatosítani tudja a Tau-Ceti egyik holdját, az Aurorát. Eközben viszont olyan problémákkal szembesít hihetetlen aprólékossággal, amelyeket végiggondolva akár még az is kiderülhet, hogy az emberiség egyáltalán nem alkalmas a túlélésre, mivel az idegen világok alkalmasak arra, hogy kiirtsanak minket, ahogyan a saját baktériumaink gyorsabb evolúciója is erre törekszik.

1. Moskát Anita: Horgonyhely

GABO Kiadó

Az idei év legjobb regénye szerintünk a Horgonyhely lett, mivel az angolszász fantasy-hagyományok helyett egészen új alapokra helyezett világot épít fel, amelyben csak a terhes nők képesek hosszabb vándorlásra. Ez azonban azzal is jár, hogy a férfiak kerülnek elnyomott helyzetbe a középkori jellegű társadalomban, a földmágia révén azonban megfordulhat a helyzet. A regény a gender-témának köszönhetően olyan komplex társadalmi kérdéseket feszeget, amelyek nem csupán a magyar felhozatalból emelik ki, hanem a nemzetközi piacra is alkalmassá teszik.

Természetesen nem tudunk minden magyarországi sff megjelenést nyomon követni, ha valakinek hiányérzete támadna, az kommentben nyugodtan ossza meg velünk a saját kedvenceit!