Könyv

A Tövisek városa ideális romantikus fantasy a fülledt nyári estékre

Miért akarna valaki önként egy veszélyes, lebegő démonvárosba mindenáron bejutni? A tudásvágy, a kíváncsiság vagy a bosszú játszik döntő szerepet a Tövisek városának főhősnője életében? Egy biztos: a hirtelen felbukkanó, titokzatos démonherceg a legkevésbé sem könnyíti meg a lány dolgát. Kritika.

Minden balul üt ki

A csóró egyetemista Rowan a születésnapját készül megünnepelni barátnőjével, Shaival, aki történetesen a démonok városában egyetemi hallgató, nem úgy, mint főhősnőnk. Készülődés közben megtudjuk, hogy a puritán goth lány retteg a tűztől és egy esetleges apokaliptikus démoni támadástól. A lány félelme egy fiatalkori, pokoli traumából ered, amitől kezdve elsődleges célja, hogy bekerüljön a Tövisek városának egyetemére, és bosszút álljon egy démoni teremtményen. 

A születésnapi buli mindaddig ígéretesen indul, amíg meg nem jelenik a szórakozóhelyen egy démonherceg, akit csak a Káosz Uraként emlegetnek. A démon megmagyarázhatatlan gyűlölettel figyeli a lányt, akinek a reakciója erre annyi, hogy a rémülettel vegyes izgalom nedvességgel tölti el a bugyiját. Rowan a szórakozóhelyen szemtanúja lesz annak, hogy az őt zaklató iskolatársa éppen egy másik lányon próbál meg erőszakot elkövetni többedmagával. Ekkor rendesen beüt a szar a palacsintába, ráadásul még a kolosszus méretű Káosz Ura is kegyetlenül közbeavatkozik. A látszat segítség viszont csak arra szolgál, hogy magával ragadhassa a lányt és bebörtönözze egy koszos tömlöcbe a Tövisek városában. 

A Tövisek városa megnyitja kapuit

Rowan nem egészen így képzelte a démonvárosi belépőjét, ráadásul azt sem tudja, mit vétett a szívdöglesztő démonherceg ellen, aki folyamatosan Mortananak nevezi őt. A férfi tehát összekeveri őt a legnagyobb ellenségével, akinek a felkutatásán már nagyon hosszú ideje ügyködik. Egy kis sínylődés után Rowannak sikerül bizonyítania, hogy mégiscsak tévedésről van szó, így a Káosz Ura egy egészen más elhatározásra jut a lánnyal kapcsolatban. 

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Kiderül, Mortana az egykori király tanácsosa volt, és számos kegyetlenséget követett el mások ellen. A démonoknak egy olyan fajához tartozik (liluk avagy a kéjvágy démonai), akiket réges-régen kiirtottak. Mortana tehát egy szukkubusz, az utolsó nőstény a fajából.  Rowan kap az alkalmon, és kísérteties hasonlóságát kihasználva alkut köt a Káosz Urával, akinek a neve is kiderül végül: Orion. A férfi az új király közelébe akar férkőzni, a lány pedig a Tövisek városában akar maradni, hogy megkeresse azt a démont, aki tönkretette az életét. Az alku mindkettejük jövőjét megpecsételi, és többet követel tőlük, mint azt valaha is gondolták volna. Vajon Rowan képes lesz megtéveszteni a veszedelmes démonokat, miközben a saját bosszúvágya egyre csak felerősödik benne? 

A szerzők: Nick Crawford and Christine Mancuso (Sara Tabin)

A démonvilág 

Az C. N. Crawford szerzői néven publikáló szerzőpáros pontosan megmondja az olvasónak, hogy az emberek és démonok közötti háború esetünkben az 1680-as években zajlott. Ami egyébként frappáns, hogy a pokoli csata vesztesei a démonok, minekután az emberek megtanulták használni a mágiát és létszámfölényben is voltak. Tehát egyáltalán nem végtelen számú pokoli hordákról beszélünk. A démonok a lebegő városba kényszerültek és ott alakították ki saját szabályaikat, társadalomrendszerüket. Ennek háttere azonban félig nyitottan áll, hiszen az nem derül ki pontosan, miért is akartak itt maradni? Vagy miért kényszerültek itt maradni? Ráadásul úgy, hogy a mágia a városhoz köti őket, és csak rövid ideig képesek az emberek területén tartózkodni, illetve más démonvárosok közöttt utazni.

Plusz jó pont, hogy egyáltalán nem beszélhetnek egymással a máshol tett tartózkodásukról, így ez több szempontból is újabb rejtélyek elé állítja az olvasókat. 

Egy másik érdekesség, hogy a Tövisek városába például csupán két féle módon juthat be ember: ha szolga, vagy pedig kiváltságos, aki a Belial Egyetemen tanul mágiát, akárcsak Shai. Ezzel kapcsolatban például kapásból felvetődik a kérdés, hogy miért hagynak a legyőzött démonok mágiát tanulni embereket? 

Az tehát, hogy ilyen módon élnek a démonok a halandók között egy izgalmasnak tűnő háttér alapot ad. Ha a szerzők ezt teljes egészében kikerekítik a sorozat további részeiben, akkor bátran elmondható lesz a Tövisek városáról, hogy egy jól kidolgozott fantasy sorozat, amely nem akar megragadni a romantikus klisék talaján. 

Valóban olyan sötét teremtmények? 

A regényben szereplő démonok létezése nagyjából megegyezik a bibliai  és mitológia alakokkal. Megjelenik például Lilith és a kígyó szimbóluma, amely azért fontos, mert a zsidók szerint ő volt Ádám első felesége. Aki nem mellesleg szukkubusszá (succubus) változott, tehát olyan női démonná, aki elcsábítja a férfiakat és szexuális közösülésre veszi rá őket. Rowan bosszújának szempontjából fontos szerep jut Lucifer alakjának is, mint a Fényhozó, bár ő maga személyesen egyáltalán nem jelenik meg ebben az első kötetben. 

Isteni démonok (Kép forrása: pixabay.com/TheDigitalArtist)

De, hogyan is kell elképzelni jelen esetünkben ezeket a démonokat? Amikor a pokol kénköves bugyra jut eszünkbe, akkor ösztönösen megannyi rusnya teremtmény képe villan fel bennünk. Ez a fantasyregény pont az ellenkezőjét nyújtja. A királyság lélegzetelállítóan csodás és a mágia minden zugát áthatja. Nemcsak a helyszín gyönyörű, hanem az ott élők is. A démonok mindegyike maga a megtestesült isteni szépség. Igen, ez is egy olyan romantikus new adult fantasy, amelyben mindenki szép, csábító és izmos. Annak, aki nem olvas sok ilyen típusú sztorit, ez nem lesz olyan uncsi vagy egy kaptafára hajazó tény. Szóval ez senkit ne tartson vissza az olvasásban! Elvégre miért ne lehetnének ezek a démoni lények csodálatosak, akik egyébként is a kárhozatot és a csábítást hivatottak megtestesíteni? 

A szerzők a belső konfliktusok útján mutatják be leginkább, hogy milyen veszedelmes és kegyetlen lények is ők valójában. Orion például félelmetesen sok embert mészárolt le a háborúban, emiatt is nevezik a Káosz Urának. Ráadásul a démonok a saját fajtájukkal szemben sem ismernek kíméletet, a válogatott mágikus, vagy éppen állatias kínzási módszereik hírhedtek a halandó emberek között is. 

Nyerő páros

Orion tehát nem véletlen lett a Káosz Ura. Ő az abszolút démoni jellemvonások megtestesítője, lenézi az embereket, kihasználja anyagi és testi adottságait céljainak elérésére. Emellett ahogy az már sejthető, a külsőségek alatt ő is csak a valódi érzelmeit elnyomó férfi. Bár sajnos ennek rétegeit nem igazán ismerjük meg, hiszen a rövidke kötet több hangsúlyt fektet Rowan átalakulására. Emiatt a gyakran ismétlődő metódusok miatt, minthogy mennyire mini a csaj szoknyája, vagy mennyire kell önmegtartóztatást erőltetnie magára, kevesebb figyelem jut Orionnak. Már pedig az ő karaktere az, aki a legtöbb ismeretet át tudja adni az olvasónak a démonokról és az ott működő szabályokról.

Illetve adja magát, hogy ha már egy szerzőpáros alkotta ezeket a karaktereket, akkor a férfi teljes jellemét egy hiteles férfi szemszögből kapjuk kézhez. 

Rowannak viszont egy olyan szerepet szántak, ahol a humoros, néha túlkomplikált, de elszánt lánynak teljesen ki kelljen lépnie a komfortzónájából. Mondhatni ez nem újdonság, hiszen a főhősök útja a nagy kaland felé általában így indul. De neki teljesen le kell levetkőznie minden gátlásosságát, hogy tökéletesen megszemélyesíthessen egy tőle teljesen idegen démont: Mortanát. Amellett, hogy más személyiséget kell felvegyen azzal is jár, hogy Orionnal el kell hitetniük mindenkivel, hogy ők együtt vannak. A kettejük között cikázó kémia áthatja az egész könyvet, ahogy ezt egy romantikus fantasy történettől elvárható. A műfaj kedvelői valószínúleg élvezni fogják ezeket a jeleneteket, amellett is, hogy szexre végül nem kerül sor a kötetben. 

Szukkubusz, ahogy AI látja (kép forrása: pixabay.com)

Könnyű esti olvasmány

Bár a C. N. Crawford név egy szerzőpárost takar, nem kell attól tartani, hogy a szöveg egyenetlen lesz. A Tövisek városa egy nagyon gyorsan kipörgethető könyv, az oldalak szinte maguktól lapozódnak olvasás közben. Ez talán a sok párbeszédnek is köszönhető, ami az információadagolás legfőbb eleme. Többet mesél el a párbeszédek által, mint hogy inkább mutatná. A stílusa könnyed, olvasmányos és tele van humorral, így nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem kell tőle szépirodalmi brillírokat várni.

A lebegő démonvárosok ötlete nagyon frappáns, reméljük, hogy ezt a terepet sokkal inkább ki fogják aknázni a szerzők, hogy ne vesszen el a hasonló felépítésű fantasy könyvek között ez a sorozat. Mivel a szereplők dinamikája több ilyen típusú regényhez hasonlatos, elvárható, hogy brillírozzanak valami egyedit, amivel kevésbé tűnik a történet fanfiction-szerűnek. 

Akik szeretik Sarah J. Maas vagy Jennifer L. Armentrout regényeit, azoknak garantáltan jó választás lesz ez a sorozat. Ráadásul egy elég nagy cliffhangerrel zárul az első rész, szóval bőven kilátásban vannak még bonyodalmakat a második kötetre is.

8 /10 szukkubusz raptor

Tövisek Városa (A démonkirálynő próbái 1.)

City of Thorns

Szerző: C. N. Crawford
Műfaj: Fantasy
Kiadás: Anassa, 2024
Fordító: Farkas Veronika
Oldalszám: 288

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!
×