Podcast

A Hátsó ablakon keresztül nyílik a legizgalmasabb Insta feed – Podcast

Hátsó ablak

Az heti Roboraptor Podcastben a csillagok helyett csak a szembe szomszédot kémlejük. Érkezik ugyanis Alfred Hitchcock egyik legjobb és leginkább időtálló rendezése. A Hátsó ablak pedig nem pusztán egy mesteri suspense thriller, de hetven évvel az elkészülte után is meglepően releváns áthalásai vannak. 

Alfred Hitchcock nem pusztán a suspense nagy mestere volt, hanem tulajdonképpen az első sztárrendező. Vitathatatlanul szakmája egyik legnagyobbja, akinek életműve hemzseg a megkerülhetetlen klasszikusokban. Így pedig csak idő kérdése volt, hogy a nagy, kerek filmes évfordulókkal foglalkozó podcast epizódunkban is képviseltesse magát. Mivel pedig az 1954-es év eddig kimaradt, duplán adta magát, hogy a Hátsó ablak legyen a témánk. Ami nem pusztán azért érdekes, mert ez Hitchcock egyik legismertebb rendezése. Hiszen amellett, hogy egy mesteri suspense thriller, olyan érdekes áthalásai vannak, amelyekkel mondhatni messze megelőzte a korát.

Egy film, amit sokszor próbáltak lemásolni, de igazán sosem sikerült. De miben rejlik a Hátsó ablak ereje? Mit tanulhatunk Hitchcocktól a digitális tartalomfogyasztásról? Mi a közös a szemközti panel vizslatásában és az Instagram pörgetésében? Etikusan kukkolt-e James Stewart? Miért nem sikerült a a mai napig jól feldolgozni a filmet? Eleve: lenne-e létjogosultsága egy Hátsó ablak remake-nek? És a legfontosabb: mennyire hihető az, hogy egy férfi nem a neglizsés Grace Kellyre figyeljen?

Timecode-ok és amiről szó lesz:

 • 0:02:13 – Vajon melyik a legjobb Hitchcock film?
 • 0:04:35 –  Erről szól a Hátsó ablak
 • 0:10:00 – Hitchcock szerzőisége, visszatérő témái és miért szeretjük őt?
 • 0:26:00 – Mit adott Hitchcock a horrornak és ez hogy jelenik meg a Hátsó ablakban? Mitől félelmetes a mai napig?
 • 0:29:30 – Kiábrándító lezárás, avagy baj-e, ha nincs csavar a krimiben?
 • 0:39:10 – A szomszédok kukkolása: az eredeti Insta-pörgetés
 • 0:43:00 – Morálisan mikor engedhető meg a kukkolás?
 • 0:47:12 – Mit nem tudnak a későbbi “Hátsó ablak filmek”, amit az eredeti igen?
 • 0:54:30 – A karakterek – a főhős biztos pozitív figura?
 • 1:05:05 – Rosszul öregedő effektek, és mai napig zseniális filmes apróságok, funfactek
 • 1:12:35 – Végső ajánlás

A műsort meghallgathatjátok Spotify és YouTube-lejátszási listáinkon az eddigiekkel együtt. Az adást INNEN le is tudjátok tölteni, de akár iTunes-on is feliratkozhattok, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről!

Beszélgetnek: Hartai Dávid és Pongrácz Máté

hátsó ablak poszter

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×