Podcast

Amikor a bikinis Sean Connery legyőzte a Woke-apokalipszist – Zardoz Podcast

Elindítjuk a Roboraptor Podcast 2024-es évadját. Idén főként filmklasszikusokkal fogunk foglalkozni. Olyanokkal, amelyeknek ebben az évben valami szép kerek évfordulója van. Tehát többek közt beszélünk majd 2004, 1994 vagy éppen 1984 (és így tovább!) legmaradandóbb, legemlékezetesebb vagy éppen méltatlanul elfeledett remekeiről. Az első adásban pedig különösen nagy fába vágjuk a fejszénket, amikor John Boorman hírhedt, 1974-es kult sci-fijét a Zardoz-t próbáljuk megérteni.

Zardoz – A film, amit mindenki azért ismer, mert Sean Connery piros Borat fürdőruhát visel benne. Pedig nem is ez a legfurább aspektusa! John Boorman (Excalibur, Gyilkos túra, Az ördögűző 2. – Az eretnek) hírhedt kult sci-fije egy végtelenül egyedi, de legalább annyira bizarr filmes anomália. Furcsa és groteszk relikviája a Csillagok háborúja előtti hollywoodi sci-fi korszakról. Egy drogmámorban született lázálom, amit tényleg látni kell, ahhoz hogy elhiggye az ember! De ki vagy micsoda Zardoz?  Hogy került James Bond bikiniben ebbe a filmbe? Miért kellett a forgatási helyszínen mobil-nemi gyógyászati klinikát létesíteni? Hogyan foglal állást ez a ötven éves film napjaink kultúr-háborújában? És, persze a háttérbe meghúzódó A gyűrűk ura szál! Többek között ezekről lesz szó az év első Roboraptor Podcast adásában, amiben igyekszünk megfejteni Zardoz rejtélyét! De sikerült?

Timecode-ok és amiről szó lesz:

 • 0:00: Belevágunk az évadba!
 • 3:05: Dávid megpróbálja egy mondatban összefoglalni, miről szól a  Zardoz.
 • 3:46: Arról beszélünk hogyan jöhetett létre ez az egészen furcsa filmalkotás. Pár szó John Boorman munkásságáról, Az Ördögűző kettőtől a soha meg nem valósult A Gyűrűk Ura filmjéig.
 • 8:45: Nem csoda, hogy megbukott, de rossz film-e a Zardoz?
 • 12:29: Na de tényleg, miről is szól a film? Expozíció, történet összefoglalása.
 • 23:50 Innentől spoileresen beszéljük ki a filmet- pedig Máté szerint ez a film annyira érthetetlen, hogy nem is lehet elspoilerezni.
 • 27:05: Második próbálkozásunk, hogy megfejtsük miről is akar szólni a Zardoz (Zardoz-Roboraptor Podcast 2:0) – Zardo, mint Alt-right kultúrharcos?
 • 34:08: Melyik az a pont ahol a film viszonylag konzisztens és ötletes LSD trip-ből követhetetlen káoszba fordul át?
 • 43:51: Lehet, hogy egy nagy káosz a film, de vizuálisan kifejezetten izgalmas.
 • 49:55:Verdikt: érdemes-e megnézni a Zardoz-t?
 • 56:54: Kalapot emelünk Sean Connery előtt!

 

A műsort meghallgathatjátok Spotify és YouTube-lejátszási listáinkon az eddigiekkel együtt. Az adást INNEN le is tudjátok tölteni, de akár iTunes-on is feliratkozhattok, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről!

Beszélgetnek: Hartai Dávid és Pongrácz Máté

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×