Hírek

Elindult a nevezés a legjobb magyar képregény címéért – Alfabéta-díj 2024

A Magyar Képregény Szövetség megnyitotta a nevezési időt az Alfabéta-díjra, amelyet a legjobb magyar képregénynek osztanak ki.

Az Alfabéta-díjjal a Magyar Képregény Szövetség az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el, tehát a 2023. január 1 és december 31 között megjelent művek nevezhetők.

Az alábbi kategóriákban lehet képregényt nevezni 2024. február 2. és február 18. között:

„Kép-regény” kategória

A kép-regény kategóriában olyan képregények nevezhetők, amelyek:

  • Önálló nyomtatott kiadványban, kötetben vagy füzetben jelentek meg. Nevezhető továbbá nyomtatott antológiában, folyóiratban egészben vagy részletenként megjelent képregény is (ld. még Kérdések és válaszok fejezet).
  • A mű terjedelme eléri a 20 oldalt.
  • A mű nyilvános terjesztésbe került. Nyilvános terjesztésnek számít a széles körű, ingyenes terjesztés is.
  • A megvásárolható/beszerezhető példányok száma meghaladja az 50 darabot.
  • A képregény 2022. január 1. és december 31. között jelent meg.
  • A nevezésnél kulcsfontosságú szempont a mű elérhetősége. Ennek jegyében nem kötelező, de ajánlott ingyenes ISBN (vagy ISSN) szám beszerzése az Országos Széchényi Könyvtártól.

Kép-novella kategória

A 2023. január 1. és december 31. között nyomtatott vagy online antológiákban, magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent, 20 oldalnál rövidebb képregények vagy képsorok. Szintén ebben a kategóriában nevezhetők azok az önálló kiadványként megjelent képregények, amelyek terjedelme nem éri el a 20 oldalt.

Alfabéta-díj extra

A zsűri fenntartja a jogot a kép-regény kategória mellett további díjak kiadására. Ezekkel olyan kiemelkedő műveket ismer el, amelyek valamilyen okból nem illenek bele a „kép-regény” és “kép-novella” kategóriákba.

A műveket kiadójuk vagy készítőjük nevezheti az alábbi nyomtatvány kitöltésével.

További részleteket, a információt a zsűrizés menetéről és pontos kritériumokat a Magyar Képregény Szövetség oldalán találtok.

Az öttagú előzsűri – Kertész Sándor, Kránicz Bence, Scheirich Zsófia, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter – 2024. március 15-ig hozza nyilvánosságra.

Kiemelt kép: Dancs Enikő Bianka

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×