Hírek

3 sci-fi filmmel erősít a 14. Frankofón Filmnapok

Számos díjnyertes francia film között a geek mozizók is megtalálják számításukat az idei Frankofón Filmnapokon.

A Francia Intézet szervezésében idén február 28. és március 10. között tartják a 14. Frankofón Filmnapokat,

ahol a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbinában 24 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Több közülük a világ legnagyobb fesztiváljain bizonyított már. A gazdag kínálatból viszont 3 olyan alkotásra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek zsánerfilm rajongóknak lehet igazán izgalmas.

Mutánsok

A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált Thomas Caillet a Mutánsok – a Cinefesten Állat királyságként futott — című fantasztikus filmje Romain Duris-szel a főszerepben. Rejtélyes, járványszerű jelenség van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. A kór François feleségét is elérte, és a férje minden követ megmozgat, hogy segítsen rajta. De ebben a különös lények lakta világban nemcsak az ő élete változik meg gyökeresen, hanem 16 éves fiuké is.

A film március 1-én 20 órakor a Francia Intézetben és 7-én 20 órakor az Urániában lesz látható.

Mutánsok

Vadállat

A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében. A műfajok izgalmas keveréke a 21. század egyik legnagyobb hatású és legvirtuózabb rendezőjének boszorkánykonyhájából.

A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek.

A filmet március 2-án 20 órakor az Urániában, majd 9-én 17 órakor a Francia Intézetben vetítik.

Robotálmok

Az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok is elcsíphető a Frankofón Filmnapokon, ami egy vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról. A kutyus egyedül él, magányos, ezért úgy gondolja, rendel magának egy robotot.

A Robotálmokat március 3-a 15 óra Urániában és 9-e, 14:30-kor a Francia Intézetben lehet megtekinteni.

És ami a science fictionön túl van

Nem csak sci-fi filmekért érdemes ellátogatni a Francia Filmnapokra. Február 28-án A három testőr: Milady nyitotta a 14. Frankofón Filmnapokat – ha lemaradtatok róla, még március 2-án tudjátok pótolni a Franca Intézetben 20 órakor. Katasztrófafilm is érkezik Guillaume Canet-val, a Sav. A film egy akciódús művészi figyelmeztetés a nem is olyan távoli jövőben a klímaválságra, amit március 2-án 17:30, Francia Intézetben és 4-én 20 órától az Urániában csíphettek el. De olyan díjnyertes filmeket is megnézhettek, mint a legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat elnyert Négy nővért, Léa Domenach filmjét, a Bernadette – A főnökasszonyt, vagy a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem.

További információt – filmekről, jegyekről, helyszínekről – a francia intézet FB-oldalán vagy a Filmnapok programfüzetében találhattok.

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×