Hírek

Az őszi Margó Fesztivál magyar bestiákkal, ökodisztópiával és női szerzőkkel vár

2023. október 12–15. között kerül megrendezésre az őszi Margó Fesztivál. Dedikálások, beszélgetések és friss, ropogós új megjelenések várják az arra látogatókat. És persze geek témákból sem lesz hiány!

Minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között – jelentették be a fesztivál szervezői. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló

programsorozat vendége lesz Jón Kalman Stefánsson, Luiz Schwarcz és Andrés Neuman is.

Új regényével érkezik Bödőcs Tibor, Pető Péter és Tisza Kata, a Margón mutatja be verses mesekönyvének két évtizede várt folytatását Varró Dániel, valamint az olvasók együtt ünnepelhetik Parti Nagy Lajossal 70. születésnapját is. A zenei-irodalmi esteken színpadra lép többek között Szabó T. Anna és Lackfi János, Horváth Kristóf „Színész Bob”, a Slow Village, Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio és Péterfy Bori is. A fesztivál keretében adják át az év legjobb elsőkötetes szerzőjének járó Margó-díjat és bemutatkozik a Margó Könyvek könyvsorozat is.

60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató, 4 napon át – ez várható az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron októberben.

Bár biztos, hogy van közös metszet a szépirodalom és a Roboraptor olvasói között, a színes programajánlatból szeretnénk kiemelni a Margó Fesztivál geekebb szegleteit – dedikálások magyar zsánerírókkal és új sci-fi könyvmegjelenéseket.

Jönnek a Margó Könyvek!

18 kötetből álló könyvsorozat jelenik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó gondozásában, Margó Könyvek néven. A sorozat első hat kötete már elérhető a könyvesboltokban, öt szerzővel pedig találkozhatnak is az olvasók az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A könyvsorozat megjelenését középiskolásokat célzó olvasásnépszerűsítő program kíséri a következő három évben. A Kreatív Európa Program támogatásával megvalósuló sorozatból a flamand Roderik Six disztópiáját emelnénk ki, akinek a kötetével már találkozhattak azok, akik kilátogattak nemrég a Budapesti Könyvfesztiválra. Six regénye egy disztópia, amiben az ökológiai katasztrófa közepén unatkozó négy diák várja, mi legyen az özönvíz közepén. A fiatalok persze az életbe, szórakozásba menekülnek, ám a vízszint fokozatosan emelkedik már olyan vészesen, hogy nem lehet szőnyeg alá söpörni a közelgő katasztrófát.

A Margó Könyvek részeként jelent meg a spanyol Andrés Neuman halálról, életről és szeretetről szóló utazása, a román Andrei Dósa füstfelhőben lebegő generációs elbeszélése, a dán Hassan Preisler magával ragadó self-fictionnel ötvözött társadalmi szatírája, a norvég Lars Svisdal a jóléti társadalom családi konfliktusait bemutató regénye, valamint a szlovén Vesna Lemaić története, amely egy menekültcsónakról veri szét a tengerparti idillt. A Margó Könyvek projektben a következő három évben további 12 európai szerző köteteit fordítják le, és adják ki Magyarországon. A kötetek mellett könyvbemutatókkal, a könyvek témáit feldolgozó podcastokkal, a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal együttműködésben középiskolásoknak szóló “Margófakt” alternatív irodalomórákkal, valamint a történetek tanórai feldolgozását segítő óravázlatokkal is készülnek a sorozat megalkotói.

Női zsánerszerzők a Margón

A Margó Fesztiválon jobban megismerhetitek a Gabo kiadó két női szerzőjének – Puska Veronika és Baráth Katalin – regényeit. Puska legelső könyvéről, a Vétett útról október 14-én 16:30-kor beszélget Borsos Dórával. Puska Veronika bemutatkozó regénye folklórelemekkel játszó urban fantasy, amelyben a vágyott új életért gyökeres átalakuláson kell keresztül menni, és semmi garancia arra, hogy minden az elvárásoknak megfelelően alakul.

Baráth Katalin az Afázia sci-fi után a kalandregények világához tért vissza az Aki gróf úr akar lenni című nyolcadik regényében. A történet egy magyar grófkisasszonyról szól, akit csak a házasság menthet ki szorult helyzetéből. A szomszéd kastélyban szolgáló férfi talán segíthet rajta, akinek szintén szüksége lenne egy jó házasságra. Csak kár, hogy az örvendetes üzleti kapcsolat közé olyan dolgok furakodnak, mint merénylet, titkos társaságok, kémek és tömérdek akció. Az írót a regényről bővebben Hudacskó Brigitta faggatja október 15-én. Részletek a programoldalon.

Magyar bestiák és az emberiség vége

Csodaszarvas, Turul, Bányarém, Markoláb, Garabonciás vagy Prikulics. Végre megfelelő formában ölthetnek testet ezek a magyar népmesei és egyéb helyekről ismert bestiák. Magyar Zoltán, Németh Gyula és P. Szathmáry István Bestiarium Hungaricum c. könyve először kísérli meg áttekinteni a magyar népi kultúra hagyományait. A kötetről október 15-én beszél az alkotókkal Sándor Anna. Pluszprogramként ajánljuk még a pénteki napról Jordán Ferenc legújabb könyvét. Az ​ember vége, a természet esélye közérthető és humoros stílusban mesél jelen társadalmunk veszélyeiről és lehetséges megoldásairól. Bővebben a könyvről és a programról itt olvashattok.