Hírek

Anorexia thriller és a tanárokról szóló filmek várnak Szolnokon az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Október 17. és 22. között ismét az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában. A szervezők idén is olyan filmeket tárnak a nagyközönség elé, amelyek nem vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában.

A 2020 óta Szolnokon a Tisza Moziban megrendezésre kerülő Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál a Nemzeti Filmintézet közös rendezésű filmfesztiválja. Az idei fesztivál tíz versenyfilmmel és mesterkuzusokkal várja az idelátogatókat.

A 2023-as lineup a tanári sorsra fókuszál, ami mellett néhány izgalmas thriller és kosztümös film is helyet kapott. Mozikban ritkán látott fesztiválfilmeket csíphet el az, aki ellátogat Szolnokra.

Középpontban a tanári sorsok:

A fesztiválon lesz a magyarországi bemutatója Moldovai Katalin Elfogy a levegő (Without Air) című filmjének. Az alkotás – ahogyan azt korábban mi is megírtuk – már a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is megmérettette magát. Emellett a film a szolnoki premier előtt közvetlenül a régió egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján, a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepel a versenyprogramban.

Az október 20-i vetítést közönségtalálkozó kíséri a stábbal a TISZApART Moziban, az alkotók egyenesen Varsóból érkeznek ide.

A film a pedagógus Ana történetét meséli el, aki felelősségteljesen végzi munkáját, míg egy nap egy szülő feljelenti őt, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánlja. Miközben a főszereplő megküzd a fullasztó rendszerrel, egyre jobban érzi, hogy nincs a helyén ebben az intolerancia jellemezte társadalomban. A látványvilág kiemeli a megfelelés, az elnyomás és a személyes hitelesség témáit. Látványtervező: Bocskai Gyopár. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével valósult meg, országosan a hazai mozikban november 2-től látható a Mozinet forgalmazásában.

A török Nuri Bilge Ceylan filmje, Az Elszáradt füvekről (About Dry Grasses) története szintén egy tanárról szól, aki kötelező vidéki szolgálatának végéhez közeledve reméli, hogy áthelyezik Isztambulba. Amikor kollégájával együtt megvádolják diáklányok zaklatásáért, végleg elveszti a reményt, hogy kiszabaduljon a vidéki életből. Ceylan bő három órás, kifejezetten csehovi karaktervezérelt drámája vizuálisan lenyűgöző moziélmény, amely – középpontjában egy kiábrándult és elégedetlen antihőssel – szellemi és erkölcsi űrt tár fel, miközben ügyesen örökíti meg az anatóliai sztyeppét és lakóit, gyönyörű és hangulatos fényképekkel ábrázolva életüket. A film látványtervezője Meral Aktan. Az Elszáradt füvekről a szolnoki vetítés után a Mozinetnek köszönhetően országosan is moziforgalmazásba kerül, 2024. március 21-től.

Szintén a tanárfilmekhez kapcsolódik a Club Zéró. A világhírű Mia Wasikowska (Alice Csodaországban, Jane Eyre) alakítja a tanárnőt, aki tudatos táplálkozásra, végül pedig anorexiára neveli a diákjait.

A cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotása itthon a szolnoki fesztiválon lesz először látható.

Jessica Hausner abszurd, hitchcocki thriller-jegyekkel fűszerezett szatírája merész és nyugtalanító narratíván keresztül tárja fel az evészavarok birodalmát egy brit bentlakásos iskola kontextusában. A minimalista környezetben játszódó film elgondolkodtató megközelítéssel arra készteti a nézőt, hogy mérlegelje az erőforrásoktól kimerült világot ábrázoló apokaliptikus víziók jogosságát, valamint a tanár-szülő kapcsolatban felmerülő felelősségvállalás kérdéseit. A film látványtervezője Beck Rainford.

Kosztümös filmek rajongói, ide gyüljetek!

A Bohém (Il Boemo) a 18. századi Olaszországba kalauzolja a nézőt, feltárva Josef Mysliveček magával ragadó életét, aki kora leghíresebb cseh zeneszerzője volt és fényes karriert futott be. Petr Václav cseh rendező (Cesta ven (A kiút)) új filmje lenyűgöző jelmezekkel, korszakspecifikus részletek kíséretében egy lebilincselő időutazásra invitálja a közönséget. A film hat Cseh Oroszlánt nyert, köztük a legjobb rendezésért, a legjobb díszletért, jelmezért és maszkért járó elismerést 2023-ban. Látványtervező: Irena Hradecká.

A Verseny (The Chapel) című belga film rendezője, Dominique Deruddere a rangos Erzsébet Királynő komolyzenei verseny kulisszái mögé kalauzolja nézőit egy fiatal virtuóz zongoraművész társaságában, akinek gyerekkori démonaival kell megküzdenie. Amikor részt vesz egy világhírű versenyen, a traumatikus gyermekkori emlékek a felszínre kerülnek. A történet a korlátok alóli felszabadulás témáit tárja fel, rezonál a mai fiatalokra, akik a kiemelkedő teljesítmény miatti nyomást tapasztalhatják meg világszerte. A film látványtervezője: Pepijn Van Looy.

Háborús filmek emberi szemszögből:

Moldovában a 90-es évek elején játszódó filmben Dima, a traktoros, a seregbe szeretne jelentkezni, hogy a transznisztriai konfliktus övezet harcaiban vegyen részt. Csatlakozik hozzá Vasea, egy afganisztáni háborús veterán. Egy nyugtalanító felfedezés abszurd forgatókönyvekkel teli kalanddá változtatja küldetést, ahol a főhős a körülötte lévők közömbösségével, kapzsiságával és ostobaságával szembesül. A Szén (Carbon) a moldáv rendező Ion Borș első egészestés debütálása, amely a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremierjét követően itthon az ATAFF-on lesz először látható oktber 18-án, közönségtalálkozóval egybekötve. Látványtervező: Elena Porumbescu.

A cannes-i filmfesztivál Un Certain regard válogatásában mutatták be az ukrán rendező Makszim Nakonesnyi első filmjét – Pillangó látomás (Butterfly Vision) – amely a fesztiválon lesz először látható Magyarországon. A film főhőse, a 29 éves katona, Lilia két hónap fogság után a frontvonalról hazatérve a rájön, hogy terhes, miután felügyelője megerőszakolta. Sikerül-e túlélnie ezt a traumát, és megmenteni a gyermeket egy olyan társadalomban, amely nem hajlandó elfogadni egyiküket sem? A film a háború egyénekre és társadalomra gyakorolt hatását mutatja meg, miközben bizonyítja, hogy az ember milyen hajthatatlan tud lenni a viszontagságok ellenére. Látványtervező: Maria Khomyakova.

Politikai thrillertől a megható romantikáig:

Politikai thrillerrel kevert drámában játszik főszerepet Hajdu Szabolcs a Hatalom (Power) című filmben. A 2009-ben Szlovákiában lezajlott valós események által ihletett történet a hatalom rosszindulatú természetét emeli ki a karakterek érzelmeibe mélyedve. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült film vadászbalesettel indul, de a politikai gépezet legsötétebb zugaiba vezet. Prikler Mátyás filmjének világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, itthon a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon lesz először látható. A film látványtervezője: Nyitrai Anna és Michal Lošonský. Az október 19-i vetítést követően a közönség Prikler Mátyás rendezővel beszélgethet.

A Berlinale versenyprogramjában bemutatkozó Ingeborg Bachmann – Utazás a sivatagba (Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste) egy merész életrajzi film, amely az ötvenes években híressé vált osztrák költőnő Max Frisch svájci építész-íróval való viharos szerelmi kapcsolatát mutatja be. A személyes kihívásokkal teli életet – amelyben a fasizmussal való együttélés, a nők helyzetének témái jelennek meg – aprólékos megközelítéssel bemutató német rendezőnő, Margarethe von Trotta magával ragadó és elgondolkodtató moziélményt kínál a közönségnek. Látványtervező: Su Erdt.

A szerelem kerül a középpontba abban a szeszélyes és magával ragadó bécsi romantikus filmben, amely az osztrák Chris Raiber elragadó debütáló nagyjátékfilmje a szerelem megrendítő átalakító erejéről. A nyár első hava (First Snow of Summer) narratívájának lencséjén keresztül a szerelem olyan erőként jelenik meg, amely képes hegyeket elmozdítani, vagy akár felgyorsítani az évszakok váltakozását. Látványtervező: Enid Löser. A fesztivál vendége lesz a film rendezője, akivel az október 20-i vetítést követően találkozhatnak az érdeklődők.

Fontos tudnivalók az ATAFF Filmfesztiválról:

A filmeket háromtagú zsűri bírálja el – köztük Josefine Ásberg látványtervező, aki elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legrangosabb díját a művészeti hozzájárulásáért a 2017-es A Négyzet című filmjéért, továbbá Tóth Barnabás filmrendező, a Momentán Társulat alapító tagja, akinek a Susotázs című kisjátékfilmjét 2019-ben beválogatták az Oscar-díj 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára, rá egy évre pedig az Akik maradtak című játékfilmje került fel a 2020-as Oscar-díj szűkített listájára, valamint Gózon Francisco Balázs Béla-díjas venezuelai magyar operatőr, filmrendező, egyetemi tanár, akit Karlovy Vary-i Filmfesztivál legjobb operatőri díjával tüntették ki, 2019-ben Deák Kristóf Foglyok című filmje kapcsán a Legjobb operatőrnek járó Magyar Filmdíjjal tüntettek ki. A zsűri tagjai mesterkurzust is tartanak a fesztiválon, amelynek részletei itt érhetők el.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a 10 játékfilm a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17-22. között Szolnokon, a díjakat október 21-én adják át.

A fesztivál részletes programja, a filmek vetítési rendje az alábbi linken érhető el.

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×