Hírek

A Kojot négy lelke filmet nevezi Magyarország az Oscarra

Döntött az Oscar © -díjra nevező bizottság: a Kojot négy lelke című mozifilm képviseli Magyarországot a “nemzetközi film” kategóriában – jelentette be a Nemzeti Filmintézet.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscar © -díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1 – 2023. október 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar © -nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt. 19 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelke című filmet a héttagú bizottság.

A Kojot négy lelkét március 16-án mutatkozott be a hazai mozikban, és többnyire pozitív fogadtatásban volt része.

A premier idején mi is dicsértük:

Kojot négy lelke – Bár minden évben érkezne egy ilyen magyar animációs film

Kojot négy lelke az indián mondákon keresztül visszavisz minden kezdetéhez, amikor az Öreg Teremtő (Papp János) sárból megteremtette a világot. Minden szép és harmonikus volt, amíg álmában meg nem jelent a húsra éhező önző Kojot (Bozsó Péter), a prérifarkas. Mivel ő rosszat és vért akar, hogy ezzel bosszúságot okozzon, az Öreg nem nézi jó szemmel ténykedését. A kettejük egymásnak feszüléséből születik meg az első emberi pár, akiknek meg kell találniuk helyüket a teremtésben.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, Gaudner Áron rendezésében, Bereményi Géza közreműködésével. Producere Temple Réka. A hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, és szeptember 21-től elérhető lesz a Filmintézet streaming platformján, a Filmio-n.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar © nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar © -díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra és az Oscar © -díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

Bővebben az Oscar © nevezés szabályzatáról.

Animációs filmet utoljára Magyarország az 59. Oscar-gálára nevezett – mégpedig a Macskafogót a legjobb idegen nyelvű filmek közé, de eredménytelenül.

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×