Sorozat

A Fleishman bajban van nem nyújt többet a mások magánéletében való vájkálás élményénél

Taffy Brodesser-Akner saját, azonos című regényét adaptálta streaming-sorozatra, amelyben egy válás kulisszái mögé tekint be. A téma persze ezerszer lerágott csont, de a Fleishman bajban van készítői láthatóan nem vettek erről tudomást. Évadkritika.

Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) másfél évtized után elválik feleségétől, Racheltől (Claire Danes), és az újrakezdés, új élet kialakításának részeként ismét felveszi a kapcsolatot régi barátaival, Liby-vel (Lizzy Caplan) és Seth-tel (Adam Brody), leginkább azért, hogy kiönthesse nekik a lelkét. Egy rövid ideig úgy tűnik, hogy sikerül sínre kerülnie, azután Rachel nyomtalanul eltűnik, Toby pedig egyedül marad gyerekeikkel, így egy teljesen váratlan helyzettel kell megbirkóznia. A cselekmény előrehaladtával visszaemlékezésekből kirajzolódik kettejük házasságának története a kezdetektől a férj és feleség közötti kapcsolat megromlásáig.

Noha a történet egyedüli izgalmas pontja a volt feleség eltűnése, ez a rejtély nagyon hamar háttérbe szorul, és a sorozat inkább egy válás krónikájává vedlik át. Ennek a sztorijában pedig semmi eget rengető nincs, mert bár Toby és Rachel házassága és problémáik átlagosnak vagy hétköznapinak nem nevezhetők – mégiscsak egy egész jómódú, középosztálybeli párról van szó –, alapvetően a mindennapi életük gondjairól és az azokból fakadó konfliktusokról van szó. Önmagában persze ez nem lenne baj, hiszen az ilyen egyszerű történeteket is lehet érdekesen tálalni, azonban itt sajnos nem ez a helyzet:

lényegében annyi történik, hogy betekintést kapunk egy válással végződő kapcsolat kulisszái mögé, ami nem szolgál különösebb fordulatokkal és főleg katarzissal.

Abból a szempontból kétségtelenül jól megírt a sorozat, hogy hihetően visszaadja az ábrázolt közeget és szituációkat, a karakterek és párbeszédeik kellően realisztikusak. De igazából ezen a valószerűségen kívül nem tud többet nyújtani a Fleishman bajban van. Nincs igazi megoldása, se lezárása a történetnek, és még az sem működik benne jól, amikor próbálja a nézőpontok ütköztetésével színesíteni a cselekményt. A széria ugyanis szinte végig Toby szemszögéből mutatja be a történteket, aztán az utolsó előtti részben hirtelen átvált Rachelére, és akkor a készítők nagyon igyekeznek a néző szájába rágni, hogy bizony „minden sztorinak két oldala van”. Csakhogy míg magyarázatot ugyan adnak a nő viselkedésére, túlságosan azért nem törekednek arra, hogy szimpatikusabbá tegyék a néző számára (láthatóan ugyanis nem akart segítséget a mentális gondjai miatt). Mivel pedig egyáltalán nem úgy tűnik, mintha a két ember konfliktusát pusztán az okozta volna, hogy különbözőképpen látják a világot vagy másként élték meg a dolgokat, így nem is lehet mindkét féllel ugyanúgy együttérezni.

Talán legjobban úgy lehet leírni a sorozatot, hogy olyan, mint amikor megtudunk valamennyit egy ismerősünk magánéletéről – akár az ő elbeszéléséből, akár pletykákból –, de abban nincs semmi eget rengető, így igazán semmi tanulságot nem tudunk levonni belőle, legfeljebb annyit mondhatunk rá: mindenkinek megvannak a maga problémái. Másképpen megfogalmazva:

a Fleishman bajban van nem ad többet a nézőnek a kukkolás élményénél.

Ezt az érzetet erősíti az is, hogy a sorozat narrátora nem Toby – bár persze egyértelmű, hogy az ő nézőpontját, az általa elmesélteket ismerjük meg –, hanem Libby, aki mégiscsak külső szemlélő ebben a sztoriban. De a nézőhöz hasonlóan igazából ő sem tud semmilyen következtetést levonni, esetleg a saját, szintén gondban lévő házassága rendbetételére használni azt, amit leszűrt a történetből.

Bár a válás témájával olyan sok műben foglalkoztak már, hogy újat nemigen lehet mondani vagy mutatni róla, ettől még nem lehetetlen hatásosan bemutatni – erre jó példa a néhány évvel ezelőtt készült Házassági történet Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal. A Fleishman bajban van alapsztorijában is lett volna potenciál, különösen ezzel a remek szereplőgárdával. De ahhoz, hogy igazán működjön, másfajta koncepció, egészen más felépítés, esetleg kevésbé drámai hangvétel kellett volna. Hiába nyújt hiteles és drámai alakítást Jesse Eisenberg és Claire Danes, ha a történetből csak a szegény kis középosztálybeli értelmiségi válótársak nyöszörgéseit lehet kihallani.

7 /10 raptor

Fleishman bajban van

Fleishman is in Trouble

dráma
8 epizód
1 évad
Premier: 2022.11.17.
Csatorna: Hulu

Film- és médiaelméleti tanulmányaim végeztével, 2013-ban kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Van kedvencem (nálam Werner Herzog munkássága a filmművészet csúcsa), de azért széles az érdeklődésem. Mindenevőnek épp nem mondanám magam, de azért kevés dolog van, amit nem szívesen nézek vagy olvasok, és igyekszem nyitott lenni. Mivel pedig egyetemi éveimből igazából elsősorban azt szűrtem le, nincs értelme szigorú szabályrendszert felállítani – hiszen vannak filmek és sorozatok, amik azért működnek, mert a "nagykönyv szerint" készültek, míg mások éppen a szabályok megszegése miatt érdekesek –, éppen ezért nálam alapszabály, hogy semmit sem azzal a hozzáállással kritizálok, hogy milyennek kellett volna lennie. Adaptációktól nem várok el szigorú alapanyaghűséget. Ja, és igyekszem mindent, amit kritizálok, a helyén kezelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük