HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hirdetés

Hogy zajlik egy podcast felvétele?

A podcastek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság, ez pedig jelentős részben a közösségi média popularitásának tulajdonítható. Manapság ugyanis bárki készíthet podcastet, amelyet saját felhasználói fiókjával bizonyos videómegosztó portálokon közzétéve még akár komoly karriert is befuthat. De hogyan zajlik egy ilyen podcastnek a felvétele?

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ami a színfalak mögött zajlik

Egy jó podcast előre megtervezett, tematikus taglalásra épül. Tehát az első és legfontosabb, hogy tudjuk, miről akarunk beszélni, és mennyi időt szeretnénk szánni az adott témára. Jó podcastet nem lehet improvizálva, a semmiből összedobni – ezt nem árt az eszünkbe vésni. Ezen túl érdemes lehet egy rövid zenei intrót is beleraknunk, akár témánkénti bevezetőként is, hogy hangulatba hozzuk a hallgatóinkat. Itt természetesen nem kell bonyolult dolgokra gondolnunk, egy klasszikus gitár segítségével játszott egyszerű dallam tökéletesen megfelel a célnak.

Az ideális felszerelés

A valóban minőségi podcastek készítéséhez bizony nem elég egyszerűen leülni a nappalinkban egy mikrofonnal – ehhez komoly podcast stúdió szükségeltetik. Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott helyiségnek milyen az akusztikája, és mennyire jó a hangszigetelése. Egy minőségi podcastben ugyanis nem lehetnek utcáról beszűrődő zajok. Továbbá az sem mindegy, hogy milyen mikrofonnal dolgozunk, hiszen ez nagyban befolyásolja a hang minőségét. Viszont ugyanilyen fontosak a felvétellel történő utómunkálatok. Igaz, hogy egy laptopon otthon ma már rengeteg dolgot képesek vagyunk magunk is módosítani a különféle hangfájlokon, azonban egy profi stúdió több lehetőséget kínál számunkra ennek kapcsán. Egyáltalán nem csodálkozhatunk tehát azon, hogy a legnépszerűbb podcastek egytől egyik professzionális stúdióban készülnek. Ha tehát mi magunk is szeretnénk belevágni a podcastek készítésébe, akkor egy megfelelően felszerelt stúdió bérlésével nagyobb eséllyel lehet belőlünk sikeres tartalomgyártó.