HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének új filmje zárja a CineFestet

Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjába beválogatott új filmje (Hétköznapi kudarcok) magyarországi premier az idén szeptember 9. és 17. megrendezésre kerülő CineFest Kitekintő szekciójában tartják. Emellett még két fesztiváldíjas film érkezik a szekcióba. Lesz mit nézni Miskolcon!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmjének a világpremierje a világ legrégebbi mozgóképes seregszemléje, az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori (Venice Days) szekcióban lesz,

ezt követően érkezik egyenesen a CineFestre, ahol a fesztivál zárófilmjeként láthatja Magyarországon először a közönség.

A történet kiindulópontja egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség, amely félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. A film egyik szereplője Kerekes Vica (Apró mesék, Hab), aki Grosan Cristinával és a többi alkotóval közösen természetesen jelen lesz a miskolci premieren.

HIRDETÉS

Még egy díjnyertes film is érkezik a Kitekintő szekcióba!

Carla Simón filmje, az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén. A katalán rendezőnő ezúttal a címadó falu földműveseinek mindennapjait mutatja be, az előző rendezésére jellemző őszinteséggel, melegséggel és visszafogott humorral. A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család gyerekeinek középpontba állítása lehetővé teszi a rendező számára, hogy a triviális, látszólag egyszerű eseményeknek rendkívüli jelentőséget adjon. A főhősöknek a szemünk láttára kell választaniuk a pragmatizmus és az idealizmus között.

Alcarràs

Posztkommunista traumák

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló díjban részesített Kék Hold tele van „üvöltéssel” és dühvel; a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészetben láthattuk. A huszonéves Irina minden vágya az, hogy elmeneküljön az állandó harc és erőszak világából, a családja neheztelése és szemrehányásai elől, akik egy üdülőhelyet vezetnek a román hegyekben.

A film összes szereplője az archaikus patriarchális család foglya.

A düh és a szorongás igazi terráriumában élnek, amelyet az egyház szentesít, és a mindenre kész, cselszövő nagybácsik és analfabéta unokatestvérek tartanak fenn.

Ez lehet a CineFest legmegbotránkoztatóbb filmje

99 Hold főszereplői, Bigna és Frank látszólag nem is különbözhetne jobban egymástól. A lány céltudatos életet él, a férfi csak sodródik előre. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ACID programjában debütált, erotikával túlfűtött filmben, amely könnyen lehet, hogy az idei CineFest egyik legmegbotránkoztatóbb alkotása lesz.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál hivatalos versenyprogramja a jövő héten kerül nyilvánosságra.

További részleteket itt olvashatsz:

Két díjnyertes cannes-i filmmel izzít a miskolci CineFest Filmfesztivál

Forrás: CineFest