Hírek

Sam Rockwell és Saoirse Ronan legújabb filmje nyitja a miskolci CineFest fesztivált

Lehull a lepel a fesztivál nyitófilmjéről, a CineFest közönsége a világpremierrel egyidőben láthatja az elsőfilmes Tom George fekete komédiáját: Sam Rockwell, Saoirse Ronan és Adrien Brody a sztárjai az Ecc, pecc, ki lehetsz?-nek. A Nagykarácsony és a #Sohavégetnemérős alkotói pedig új filmmel jelentkeztek, a szeptember 9-17. között megrendezésre kerülő 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját erősíti a Nyugati nyaralás című ízig-vérig magyar vígjátékuk.

A fesztivál nyitófilmje igazi szenzáció, ugyanis a világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatja a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit. A film az 1950-es évekbe, a londoni West End fényűző színházi kulisszáiba kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül. A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a szereplők között találjuk a magyar származású, Oscar-díjas Adrien Brody-t is.

Nyugati nyaralás

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjátéka főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél látható, akik az alkotógárda társaságában természetesen részt vesznek a miskolci premieren.

A fenti filmek a fesztivál után országosan is láthatók lesznek a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál hivatalos versenyprogramja augusztus végén kerül nyilvánosságra.

Forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A miksolci filmfesztivált csak ajánlani tudjuk, hiszen minden évben remek filmeket hoznak el a borsodi megyeszékhelyre.

Tavaly ezeket a filmeket imádtuk a CineFesten!

Ezt láttuk a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!