HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Ezeket a filmeket várjuk 2022-ben

2022 izgalmas filmes évnek ígérkezik, ami rá is fér az elmúlt két év COVID-pandémia után. A nagyszabású geek/szuperhős filmek mellett lesz új Guillermo Del Toro (Rémálmok sikátora), Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon), Robert Eggers (Az Északi) vagy éppen Ari Aster (Diassapointment Blvd.) rendezés, a “váratlan meglepetésekről” vagy a bűnös néznivalókról nem is beszélve. 2022 legjobban várt filmjei a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Moonfall

Várható premier: 2022. február 04.

2022 az év, amikor az utóbbi évek legérdekesebb rendezői közül olyan nevek mutatkoznak be új alkotásaikkal, mint Robert Eggers (Az északi), Jordan Peele (Nope) és Ari Aster (Diassapointment Blvd.). A szuperhősinvázió sem látszik csillapodni, például a Matt Reeves rendezésében készülő új Batman, vagy a nagy visszatérő, Sam Raimi féle Doctor Strange is izgalmas csemegének érkezik. Mit tesz ekkor tehát a horror- és szuperhősrajongó filmkritikus? Igen, 2022 legvártabb filmjének egy sokszor cikizett filmrendező, nagyköltségvetésű trash katasztrófafilmjét teszi meg. Roland Emmerich új filmje ugyanis pontosan annak az agyament sci-fi koncepcióra épülő látványos világpusztító marhaságnak tűnik, ami miatt megszerettem a filmeket. Bizonyára tele lesz ezerszer látott sablonokkal, komolyan vehetetlen életszerűtlen és tudománytalan blődségekkel, valamint kínos, magvasnak hangzó párbeszédekkel. Mégis képtelen vagyok elhallgattatni a bennem élő gyereket és elhallgattatni a korai hatásaimat, amikor arról van szó, hogy a nyakunkba szakad a Hold. Amiről még az is simán kiderülhet, hogy valamilyen idegenek által készített mesterséges építmény. Meg amúgy is, egy nagyszabású világrombolásra bármikor vevő vagyok. Minden ostobasága és gyengesége ellenére. (Laki Péter)

Batman

Várható premier: 2022. március 4.

Újabb Batman-film van a láthatáron, ezúttal Robert Pattinsonnal a főszerepben, a rendezői székbe pedig az utolsó két Majmok bolygója-filmet dirigáló Matt Reeves került. Utoljára 2012-ben kaptunk Batman-filmet, és az utóbbi évek DC-univerzum szuperhőseit tömörítő filmjei után ráfér Batmanre egy kis vérfrissítés. A trailer alapján az új Batman sokkal sötétebb, kicsit elborultabbnak ígérkezik, mint Nolan filmjei, ami potenciálisan jól tud állni a fekete köpenyes igazságosztónak. Pattinson a Twilight óta már többször is bizonyította rátermettségét színészként, kíváncsian várjuk, hogy alakít majd a fekete köpenyes igazságosztó szerepében. Rébuszként a Család kicsi kincséből ismert Paul Danót, Pingvin szerepében pedig Colin Farrelt láthatjuk majd – izgalmas felállás! Zoë Kravitzról (Macskanő) nem is beszélve. (Széplaki Berta)

HIRDETÉS

Everything Everywhere All at Once

Várható premier: 2022. március 25.

Ha azt hitted, a multiverzum témát a Marvel és a DC fogja idén uralni, akkor vess egy pillantást Dan Kwan és Daniel Scheinert fergeteges előzetesére! Az Everything Everywhere All at Once őrült tempóval forgatja fel egy korosodó kínai bevándorló nő, Evelyn Wong életét. Ahogyan egy szuperhős esetében, a tét itt sem kisebb, mint a világ sorsa, csak az a kérdés, hogy Mrs. Wong szeretné-e mindezt? Korlátlan hozzáférést a világegyetem összes létező énje képességeihez, életéhez? Bárhogy is dönt, a multiverzumvonaton nincsen fék! Az eddig nap világot látott előzetes legalábbis ezt sugallja, annak minden izgalmas, őrült jóságával, pörgésével. (Scheirich Zsófia)

Az Északi

Várható premier: 2022. április 21.

Robert Eggers mindkét korábbi filmje, A boszorkány és a A világítótorony is mesteri lélektanok, amik körbejárják, hogy milyen rémületeket képes magának okozni az emberi psziché, ha megtörik. Ugyan mindkettő más aspektusból, de az izoláció és a magány az elmére gyakorolt hatásait járták körbe kiváló rendezéssel, forgatókönyvekkel és színészi alakításokkal. Nem meglepő hát, hogy izgalom övezi Eggers következő projektjét, Az Északit, ami egy történelmi bosszúeposznak ígérkezik Izlandon a X. század fordulóján. Az elmúlt időben a vikingekről végre árnyaltabb filmek (és sorozatok) születtek, Eggers pedig remélhetőleg hasonló odaadással nyúl a témához, beleépítve saját jellegzetes világszemlélelét, amiben segítségére lesz Sjón izlandi költő a forgatókönyv terén, Jarin Blaschke, A világítótorony operatőre, illetve egy parádés szereposztás. (Georgiadisz Leonidas)

Doctor Strange az Őrület Multiverzumában

Várható premier: 2022. május 6.

Bár mostanában biztos nem lesz új Bosszúállók-mozi, de ha igen, annak az iparági pletykák szerint fontos szereplője lesz majd Doctor Strange, betöltendő a Vasember és Amerika Kapitány utáni űrt. Még tovább megyek: ha igaz, ennek előszeleként egy olyan alkotást láthatunk az új Doctor Strange-film képében, aminek végső csatája a Végjátékhoz lesz hasonlatos, és mondhatni, egy „multiverzális Bosszúállók” felállás is előkerül. Nyilván nem szabad mindent készpénznek venni, amit az ember a Redditen olvas, de elég masszív lenne, ha összeállna a képregényekből ismert Illuminati, ráadásul az alábbi tagokkal: Carter Kapitány, Charles Xavier, Reed Richards, Vasember (méghozzá Tom Cruise által), Christine Palmer, Monica Rambeu és Legfőbb Varázsló Mordo.

A film hosszúra nyúlt pótforgatásai most értek véget, hivatalosan azért, mert a COVID miatt egy csomó minden kimaradt, de a rajongók miatt sokkal inkább arról van szó, hogy a rengeteg színészt, aki feltűnik a multiverzumokból, igen nehéz volt összediszponálni. Szóval az, hogy a film első trailerében feltűnt a What If…? sorozatban is látott gonosz Supreme Strange, az csak a jéghegy csúcsa. Mindenesetre az alkotók azt ígérték, nem csak a film címe lesz őrült. Reméljük, ha valóban feltűnik egy rakás nem MCU-hoz tartozó karakter (mondjuk a Patrick Stewartos X-Men, az Eric Bana-féle Hulk vagy éppen Nicolas Cage Szellemlovasként) abból nem öncélú fanboy-kiszolgálás lesz, hanem tényleg a sztorit építi. (Muchichka László)

A Karantén Zóna

Várható premier: 2022. tavasza

A külföldi filmek mellett van ám pár ígéretes, már messziről finomnak tűnő hazai alkotás is, ami ebben az évben jelenik meg, ilyen A Karantén Zóna. A misztikus, mikrosztorikat tömörítő szkeccsfilm a COVID-karantén okozta bezártságból adód pszichés, mentális “rövidzárlatokat” keveri majd fantasztikummal megidézve az Alkonyzóna narratív koncepcióját. Sajnos a filmről sokat még nem tudunk, a készítők csak rövid, balladai homályba burkolt kedvcsinálóval ingerelnek, de már maga az ötlet beindította a megfelelő Pavlovi reflexet, szóval várjuk érdeklődéssel és szeretettel, a testünk készen áll rá! (Szaniszló Róbert)

Jurassic World: Világuralom

Várható premier: 2022. június 10.

Az őslény rajongók idén végre megkapják jussukat, ugyanis a Jurassic World trilógia befejező részének bemutatója a Covid helyzet miatt egy éves csúszással, de végre a mozikba kerül. Az előzetes alapján maximális Jurassic élményben lesz részünk, hiszen a modern civilizációra rászabadított őslények okozta káoszból egy igazán ütős filmet lehet kihozni. Ráadásul Bryce Dallas Howard és Chris Pratt mellett a Jurassic Parkból jól ismert karakterek is szerepet kapnak, mint például Sam Neill vagy Laura Dern. Minden adott tehát, hogy Colin Trevorrow egy méltó befejezést adjon a Jurassic Worldnek, reményeink szerint ki is használja az előző filmek nyújtotta lehetőségeket, és nem lesz rest visszanyúlni a kezdetek kezdetéig. (Demencze Ilona)

Prey

Várható premier: 2022. nyara (Hulu)

2022 egészen izgalmas filmes évnek igérkezik. Nehezen is tudtam eldönteni, hogy melyik általam várt produkcióról írjak a listára, végül azonban egy titkos kedvencem mellett tettem le a voksom. A Prey ugyanis nem más, mint az ötödik Predator film. Lehet, hogy az előző, Shane Black által jegyzett, és minden téren elkeserítően kiábrándító etap után inkább pihentetni kéne ezt a franchise-t, ám a Prey már koncepcióban is izgalmasabbnak tűnik, mint a korábbi folytatások. Az új film ugyanis a ragadozóként ismert Yautja faj első földi vadászatát mutatja majd be. A vadnyugaton. Az intergalaktikus hobbi-vadásszal pedig egy komancs harcosnőnek (Amber Midthunder) kell majd megküzdeni. Ennél többet egyelőre nem tudunk a filmről, de az már ebből a koncepcióból is sejthető, hogy a Prey nem egy újabb nosztalgiába áztatott rókabőrlehúzásnak ígérkezik. Sőt! Benne van a lehetőség, hogy úgy pumpáljon friss vért a sorozatba, hogy szellemiségében hű maradjon az alap filmhez, de ne csak másolja és idézze azt. Nemcsak a bizarr alapötlete szól a film mellett, hanem a készítő személye is. Hiszen a rendezői székben ezúttal az a Dan Trachtenberg ül majd, aki az elmúlt évek legfeszültebb thrillerjéért, a 10 Cloverfield Lane-ért is felelt. Az viszont sajnálatos, hogy a Disney eleve streamingre száműzte a filmet. Ami döntés tovább erősíti azt a látszatot, hogy az egeres cég nem azért vásárolta fel a Foxot, mert érdemben akar valamit kezdeni az ott lévő franchiseokkal, hanem csak be akarta darálni a konkurenciát. Reméljük, hogy a Predator nem jut arra a szégyentelen sorsa, mint a közelmúltban a Disney+-on egy nézhetetlen új részt kapó (eredetileg szintén Fox) Reszkessetek betörők széria. (Pongrácz Máté)

Pókember: Irány a Pókverzum 2. – Első rész

Várható premier: 2022. október 6.

A Sony a szórakozott Phil Lord-Christopher Miller (Derült égből fasírt, A LEGO-kaland, A Mitchellék a gépek ellen) duóval közreműködve már jóval a Marvel előtt, 2018-ban elkészítette a maga multiverzumos Pókember-filmjét, amely hatalmas sikert aratott. Idén jön a folytatás, ami még nagyobb izgalmakat ígér: visszatér és valószínűsíthetően nagyobb szerepet kap Spider-Gwen (Hailee Steinfeld), újabb pókvilágokat és figurákat fedezünk fel, az animációs megoldásokról pedig azt mondták a készítők, hogy az első rész elavultnak fog látszódni a folytatás mellett. Kíváncsian várjuk! (Szente Ádám)

Avatar 2.

Várható premier: december 15.

A 2009-es kasszasiker folytatására (vagy inkább folytatásaira) jó ideje várunk már, és ahogy az idő telik, úgy épül be kellemes nosztalgiaként minden idők egyik legnagyobb kasszasikere az emlékezetünkbe. Saját korában az Avatar minden szempontból megújította a filmkészítést, technikai megldásai azonban már-már mindennapossá váltak, így kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat James Cameron a második részre. A történetről csupán annyit tudni, hogy a Pandora világa kiteljesedik a néző előtt, a bolygó több régióját is bejárhatjuk a két főszereplővel, különös tekintettel a tengerközeli helyszínekre. Neytiri és Jake Sully a családalapításon dolgozik, de nem lelhetnek nyugalomra, mert a bolygót uralni kívánó nagyvállalat újabb fenyegetést jelent a különleges élővilágra, és az őslakosokra egyaránt. A film magyar bemutatójára egészen december 15-ig kell várni, és még így is egy nappal az amerikai premier előtt láthatják majd a magyar nézők. (Nagy Judit Áfonya)

Címlapkép: Szente Ádám