HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Ezt a búcsút keverték, nem rázták

A végre valahára mozikba került a 25. James Bond-kaland, a Nincs idő meghalni! Ha nem is méltatlanul, de nem a legerősebben búcsúztatja a szmokingot 15 év után végleg a szögre akasztó Daniel Craig-et. Filmkritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

James Bond nyugdíjas éveit kívánja élvezni az előző kalandjából megismert Madeleine Swannal, ám ahogy az lenni szokott, beüt a krach, és a 007-esnek újra munkába kell állnia, hogy kézre kerítsen egy különleges anyagot, mielőtt azzal valami nagyon rosszat tesznek.

Ám nemcsak Bond tért vissza, hanem Daniel Craig is, aki eleinte nagyon nem akarta már ezt az egészet, de végül beadta a derekát, hogy jó nagy, hangos és érzelmes búcsút vegyen a 007-es szerepétől, ám a képzeletbeli petárdák nem úgy robbanak az ember arcába, ahogyan azt várná.

A Nincs idő meghalni a szép kiállású, de felszínes Spectre után visszatér a Skyfall szellemiségéhez, hogy újabb mélyfúrást végezzen a karakter lelkében.

HIRDETÉS

Forrás: Fórum Hungary

A két film tulajdonképpen ugyanazzal foglalkozik: van még egy ilyen dinoszaurusz számára hely a világban, megtalálhatja a kémlét utáni megnyugvást? A Nincs idő meghalni megható érzelmi hullámvasútra invitál, ám a gond az, hogy a Skyfall sokkal kifinomultabb, áramvonalasabb, ügyesebb, egyszóval jobb mozit kanyarintott ezen gondolatok köré, mint jelen darab.

Kezdjük ott, hogy a sztori messze nem olyan komplikált, hogy a 163 perces játékidő indokolt legyen – a sok üresjárat mellé messziről kitalálható fordulatok párosulnak. Nagyobb probléma, hogy a film karakterizáció terén sem teljesít megfelelően. A visszatérő Blofeld (Christoph Waltz) még a Spectre-ben nyújtott jelenlétét is alulmúlja, a Rami Malek alakította új rosszarcú pedig csak egy újabb megalomán gonosz a Bond-antagonisták szürkébbik palettájáról. Malek persze minden tehetségét beleadja a szerepbe, valódi súlyt azonban nem tud adni a figurának.

A női szekció sem teljesít sokkal jobban. A szórakozott kubai kémnő, Paloma (Ana de Armas) üde színfolt, jelenléte azonban villanásnyi időre redukálódik. A nagy dirrel-dúrral beharangozott fekete duplanullás ügynök, Nomi (Lashana Lynch) pedig egyenesen csalódás: pár Bonddal történő szóváltás után sokadik szürke mellékszereplővé vedlik. Egyedül Madeleine (Léa Seydoux) karaktere jár jól, mert az előző filmmel ellentétben ezúttal sikerül árnyékot növesztenie, és ez a mozi érzelmi oldalát is munícióval látja el.

Forrás: Fórum Hungary

Apropó nők: ahogy az várható volt, Bond szexizmusa megkapja a magáét, de inkább csak szellemes fricskák és momentumok (Craig többet vetkőzik, mint a nők) kíséretében, nem annyira durván. Sőt, a Nincs idő meghalni annyira nem  erőlteti a progressziót ezen a téren, hogy igazából a hagyományos, heteroszexuális családmodellt propagálja, hiszen Anglia legbátrabb férfiújának a glóbusz megmentése mellett ezúttal szerettei útját is egyengetnie kell.

Az azonban továbbra is zavaró, hogy bár maga a karakter belépett a 21.századba, a környezete még nem igazán (lesz tehát még mit tenni a következő filmekben.) Noha a Skyfall már pedzegette a titkosszolgálatok felelősségét a krízishelyzetekben, a Nincs idő meghalni – az előző filmhez hasonlóan – keményen kimosdatja az MI6-ot, pedig az megint könyékig tartózkodik a fekáliában. Még jó, hogy van nekik Bond, aki mindig kihúzza őket a bajból.

Forrás: Fórum Hungary

Az a James Bond, akinek szerepében Daniel Craig eleinte hitetlenkedést és utálatot kapott, de aztán mégiscsak eggyé vált a karakterrel, aki sokkal emberibb megközelítést kapott a segítségével, és most még egyszer utoljára alaposan odateszi magát. Kár, hogy a produkció – a minden eddiginél látványosabb akciók ide, Billie Eilish pompás betétdala és Hans Zimmer ütős taktusai oda – nem tud felnőni hozzá.

No és hogy mit hoz a jövő? A stáblista utáni felirat szerint James Bond visszatér, de az biztos, hogy már nem lesz olyan, mint volt. Remélhetőleg a címszereplőt megkapó új színész egy újabb izgalmas interpretációját hozza majd el a több mint 60 éves popkulturális ikonnak.

6 /10 raptor

Nincs idő meghalni

No Time to Die

akció
Játékidő: 163 perc
Premier: 2021. szeptember 30.
Rendező: Cary Joji Fukunaga

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.