HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Könyvek, képregények, amiket 2021-ben olvasni fogunk

Eddig úgy néz ki, 2021 takaréklángon tartja a mozizást, és be kell érnünk a streaming nyújtotta szórakozással, addig a várható könyv -és képregénytermés ígéretesnek ígérkezik. Eltolt, de nagyon várt megjelenések, a 2020-as díjözönök krémje, új fordítások és újrakiadások és egyéb szellemi muníció. Könyvek, képregények, amelyekre érdemes odafigyelni 2021-ben a Roboraptor szerint.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Avi Loeb: Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai

Várható megjelenés: 2021. január 26.
Kiadó: Agave Könyvek

Bármilyen tudományágról is legyen szó, időről időre megjelenik egy olyan tudós, aki előáll egy elmélettel, amely alapjaiban tér el a saját közössége, kollégái által képviselt nézőponttól. A történelem bizonyos korszakaiban ez még veszélyes is volt, ma már viszont inkább szenzációértékű, és mint ilyen, nagyon jól eladható. Éppen ezért nem is árt, ha minden ilyesmihez kellő szkepticizmussal közelítünk. Ugyanakkor a merev elutasítás sem feltétlenül szerencsés, főleg azért, mert éppen a korábbi történelmi tapasztalatok mutatták meg, hogy megjelenésekor elutasított feltevés később általánosan elfogadott lett. Valahogy meg kell találni az arany középutat: nyitottnak lenne az új, érdekes elméletre, de közben nem is kritikátlanul elfogadni. Így lesz érdemes fogadni Avi Loeb új könyvét is, amelyben a Harvard egyik legjobb csillagásza határozottan állítja: néhány évvel ezelőtt már láthattuk egy másik, idegen civilizáció nyomait. Szerinte ugyanis a 2017-ben észlelt Oumuamua aszteroida valójában egy mesterséges objektum. A Földönkívüli című írásából megtudhatjuk, mire alapozza ezt. (Barna Benedek)

Kép: Agave Könyvek

Limpár Ildikó: Rémesen népszerű: Szörnyek a populáris kultúrában

Várható megjelenés: 2021. 02. 11.
Kiadó: Athenaeum Kiadó

HIRDETÉS

A Rémesen népszerűről már most elmondhatjuk, hogy hiánypótló kötet születésének vagyunk tanúi. A Limpár Ildikó szerkesztésével, és az Atehenaeum kiadó igényes gondozásában megjelenő tanulmánykötetben olyan híres filmeket és regényeket veséznek ki, mint például a Frankenstein, a Terminátor – sorozat, Star Trek, Legenda vagyok, Neurománc, Világok harca, Jurassic World, és még sok más alapmű. Szerencsére ma már egyre többen foglalkoznak szörnymitológiával, az emberek és a szörnyek kapcsolatával. A Rémesen népszerű – Szörnyek a populáris kultúrában olyan kérdésekre keresi a választ, mint a mesterséges intelligencia és frankenstein szörnyének kapcsolata, sima zombiból miért lesz szuper zombi, mi köze az Alien-sorozatnak és Marvel Kapitány macskájának egymáshoz, hogyan érthetjük meg jobban az emberben lakó félelmet, a magunk által teremtett szörnyeket? Ilyen témák hallatán azonnal megmozdulnak a shillingek a fantasztikum rajongók pénztárcájában. Nem mellesleg a borító is eszméletlenül menőre sikerült.

A tanulmánykötetben olyan szakértők kaptak helyet, mint Benczik Vera, Fodor András, Gyuris Norbert, Kérchy Anna, Limpár Ildikó, Panka Dániel, Pintér Károly, Rusvai Mónika, Sohár Anikó, Szujer Orsolya és Vancsó Éva. (Demencze Ilona)

Kép: Limpár Ildikó

Ernest Cline: Ready Player Two

Várható megjelenés: 2021 első fele
Kiadó: Agave könyvek

2012-ben jelent meg Ernest Cline geek-bibliája, melyben tökéletesen egyensúlyozott a rajongói kultúra ünneplése, az akkoriban fénykorát élő, féktelen 80-as évek nosztalgiaturizmus és egy világméretű virtuális valóság ötletének boncolgatása között. A Ready Player One az egyik legszórakoztatóbb könyv, amit valaha a geekségről írtak. Szinte bárki képes azonosulni vele, aki valaha is őszintén rajongott bármely popkultúrális termék iránt, igazi varázsát azonban az adja, hogy Cline elképesztő alapossággal dolgozta ki és mutatta be virtuális valósága, az Oasis működését.  A könyv azonban egy tökéletesen kerek, lezárt történetet mesél el, így egészen furcsa hírként robbant be anno, hogy a szerző írja a folytatást. A Ready Player Two tavaly jelent meg angol nyelven, idén pedig végre magyarul is olvashatjuk az Agave Könyvek jóvoltából. Egyelőre elképzelésünk sincs, hogyan lehet érdemben folytatni  Wade Watts történetét az Oasisban – és direkt nem is szeretnénk előre utánajárni, legyen csak meglepetés – vagy mennyire tud másodjára is működni a popkultúrális utalások garmadája. Egyáltalán el lehet-e lőni sikeresen másodjára is ugyan azt a poént, vagy mi lehet az a remek új ötlet, amiről a szerző úgy gondolta, mindenképpen megéri miatta folytatást írni történetének. Ezek a kérdések miatt azonban a Ready Player Two még inkább az év legjobban várt megjelenései közé emelkedik. (Hartai Dávid)

Készen állsz a nosztalgiára?

Andy Weir: Project ​Hail Mary

Várható megjelenés: 2021 első fele
Kiadó: Fumax kiadó

A marsi írója visszatér a jól bevált receptjéhez. Izgatottan várjuk, miként sikerült a már ismert panelekből felépülő, de új lehetőségekkel is megtámogatott történet, ami egy mélyalvásból felébredt, amnéziás űrhajósról szól. Emberünk sajnos egyedüli túlélője a mélyűrbe dobott Hail Mary nevű űrhajónak, a körülötte lévő holttestek pedig nem beszélnek neki sem arról, milyen küldetést kellene végrehajtania, sem pedig arról, hogy egyáltalán kicsoda ő, és miként került ilyen távol az otthonától. A rejtélyt leleményességgel, váratlan segítségekkel és remélhetőleg a Weir-től megszokott frappáns humorral és izgalmas történetvezetés útján sikerülhet csak feloldani. Már nagyon olvasnám! (Nagy Judit Áfonya)

Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic

Várható megjelenés: 2021. május
Kiadó: Főnix Könyvműhely

A Jádeisten, árnyisten szerzőjének New York Times Bestseller regénye végre magyarul is megjelenik. Moreno-Garcia könyvét többen is  Daphne du Maurier és Guillermo del Toro munkásságához hasonlították, és egy ilyen izgalmasnak hangzó hangra nagyon is szükség van az SFF felhozatalban, hiszen a mexikói kultúrában számos kiaknázatlanság rejlik még (nem hiába lesz belőle miniszéria a Hulu-nál).

A mexikói szerző könyve egy igazi gótikus dél-amerikai mesét ígér. A Mexican Gothic főhőse, Noemí Taboada egy különös levelet kap unokatestvérétől, aki végzetes veszélyben van: a kuzin férje meg akarja ölni. Noemí útra kell, hogy megtalálja a távoli rokont Mexikó egy Isten háta mögötti részében, ám a rokon helyett annak angol férjét találja a levélben megjelölt házban. Noemí a házban és a környéken töltött idő alatt egyre több és megmagyarázhatatlan jelenséget tapasztal. Egy gótikus történet esetében egy furcsa ház nem sok jót ígér a főszereplőre nézve. (Scheirich Zsófia)

Dan Slott – Ryan Stegman – Humberto Ramos – Giuseppe Camuncoli: A tökéletes Pókember

Várható megjelenés: 2021 első fele
Kiadó: Kingpin

Pókember a 2010-es évek elejére olyan mély kreatív pöcegödörbe került, hogy félő volt, ki se mászik onnan. Dan Slott azonban kimentette a hálószövőt: rendbe rakta a hős hosszú idők óta siralmas magánéletét, ráadásul az előző évek nyögvenyelős, erőltetetten sötét történeteit követően visszatért azokhoz a humoros, könnyed, ám mégsem súlytalan kalandokhoz, amelyek miatt megszerettük a Pókember-képregényeket. Slott a csúcsok csúcsán aztán két év pihenőre küldte Peter Parkert – de addig sem maradtunk Pókember nélkül, a hős testébe ugyanis Oki doki került. A The Superior Spider-Man jelentősen újragondolta a falmászó viszonyát a világgal és az abban mozgó szereplőkkel, sokak szerint minden idők egyik legkreatívabb mainstream szuperhőskalandját teremtve meg ezzel – nagyon gyanús tehát, hogy Slott ezúttal sem okoz majd csalódást. (Szente Ádám)

A 12 legfontosabb Pókember-sztori

Tamsyn Muir: Harrow, a Kilencedik

Várható: megjelenés: 2021.
Kiadó: Fumax kiadó

Ha bejött a mocskosszájú, hirtelenharagú és mindig párbajkihívást-kereső Gideon, a Kilencedik ámokfutása a nekromantákkal telelakott hibrid sci-fi/fantasy világban, akkor a Lezárt sír-trilógia második része se fog hidegen hagyni. A folytatás azonban nem rögtön Gideonnal, hanem a frissen liktorrá vált Harrowhark „Harrow” Nonagesimusszal kezd. A fiatal nő új ereje és kötelességei nem várt csapdákba, játszmákba sodorják a Császár oldalán. Testi épsége és egészsége árán kell elsajátítania újonnan szerzett képességeit, miközben egy ismeretlen csatában is helyt kell állnia. A Gideon, a Kilencedikből már megszokott csavaros küldetések tömkelege fog visszaköszönni a Harrowból, miközben az eddig mellékes főszereplőként megismert karakter fejébe is végre betekintést nyerhetünk, ráadásul két perspektívából is: egy, a jelenben játszódó szálban, és egy másik,  a Kánaán-házbéli eseményeket bemutató Harrow-történettel. (Scheirich Zsófia)

Warren Ellis – Darick Robertson: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2.

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: Fumax Kiadó

A műmosolyú, hatalomittas politikusokkal, az önmaguk fogyasztásába belefeledkező emberekkel és a mindenféle egyéb rondaságokkal jellemezhető (nem is annyira) jövőbeli világ, na meg az ettől a közegtől hányingert kapó, kikezdhetetlen igazságérzettel megáldott újságíró, Spider Jerusalem történetének első része tavaly végre idehaza is megjelent, és az év legnagyobb képregényszenzációjává avanzsált. Idén természetesen érkezik a Transmetropolitan második kötete, amiben véget ér minden idők legmocskosabb választási kampánya – Jerusalem pedig még magasabb fokozatba kapcsol a szenny eltakarításában. Még több politikailag inkorrekt húzás, még több bevert fogsor, és természetesen újabb jó pár meglehetősen ismerős (és tragikus) szituáció vár ránk. (Szente Ádám)

A Transmetropolitan elénk tárja a világ minden mocskát

Arkady Martine: A Memory Called Empire

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: GABO kiadó

Martine regénye tipikusan olyan könyvnek tűnik, aminek ha ránézel a borítójára és a címére, tudod, hogy díjakat fog beseperni. Nem is volt ez másként 2020-ban: Hugo-díj és Compton Crook-díj, mellette pedog Locus- és Nebula-jelölés. Az SFF díjazás alatt egy igazán ígéretes, grandiózus világépítést ígérő űropera lapul. Martine könyve egy Mahit Dzmare nevű követtel indít, aki a Teixcalaanli Császárságba érkezik a Lsel űrállomásról, miután elődje, Yskander  rejtélyes körülmények között életét vesztette. Dzmare nem kis feladatot vesz a nyakába:érvényesülnie kell a Teixcalaanli udvar cselszövésekkel teli politikai életében. A feladat nem egyszerű, főleg hogy a Császárság is épp válságos időszakát éli: az utódlás bizonytalansága az egész birodalom sorsát megpecsételheti. A könyv magyar kiadója, a Gabo leírása alapján nem csak egy gazdagon ábrázolt sci-fi világot kap az, aki kezében veszi A Memory Called Empire-t, hanem egy olyan regényt is, amely

kellő alapossággal tárja fel a kulturális asszimiláció veszélyeit és vonzását, a múltbeli és jelenbeli identitások ütközését, és azt is, hogy a nyelv és az intézményesített emlékezet hogyan alakítja a politikát és a történelmet.

(Scheirich Zsófia)

Brian K. Vaughan – Cliff Chiang: Paper Girls

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

Kértük, megkapjuk – mondhatnánk viccesen. Brian K. Vaughan (Y, az utolsó férfi, Saga) Eisner-díjas sorozata tavaly helyet kapott azok között az Image-címek között, amiket nagyon olvasnánk magyarul, és most tessék, a Ciceró Könyvstúdiónak köszönhetően 2021-ben idehaza is útjára indul az interdimenzionális kalandokba pottyanó újságkihordó lányok története. A Paper Girls egy igazi, ’80-as éveket idéző nosztalgiabomba, amiben hihetetlen szív és báj munkálkodik, úgyhogy valószínűleg ezt a Vaughan-képregényt is jó páran fogják imádni, a kívánságaink pedig mindig így teljesüljenek. (Szente Ádám)

10 Image-képregény, amit magyarul is szívesen olvasnánk

Emily St. John Mandel: Glass Hotel

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: GABO kiadó

A kanadai írónőt az Arthur C. Clarke-díjas Tizenegyes állomás óta nem hallhattuk, ezért külön ünnep, hogy az angolul tavaly megjelent Glass Hotel idén végre magyarul is olvasható lesz (ha nem szól közbe a járvány).  St. John Mandel ezúttal maga mögött hagyja a disztópikus, világjárvány utáni vidéket (2020 után ezt nem is bánjuk), és egy szellemekkel és korrupcióval átszőtt krimit hozott helyette. Egy Mauritániánára tartó hajón titokzatos körülmények között nyoma vész egy nőnek, és az ügy mögött egy New York-i hátterű Ponzi-rendszer is felsejlik. Mindez egy nővel és egy férfival kezdődött – Vincenttel, a Hotel Caiette bárpultosával és  testvérével, Paullal, akik egy különös graffitit fedeznek fel a hotelben: „Miért nem nyeli le a törött üveget?” – mondja az írás. Az omniózus eset után Pault kirúgják, Vincent pedig kénytelen a hoteltulajdonosával, Jonathan Alkaitisszal zöldágra vergődni. Első olvasatra ez a többfelé ágazó cselekmény furcsának tűnhet, de aki olvasta már a Tizenegyes állomást tudja, St. John Mandel mindezt össze tudja fűzni, de úgy, hogy aztán csak vakargathatjuk a fejünket (Scheirich Zsófia).

Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás – De mi marad belőlünk az apokalipszis után?

Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

Megjelenés: 2021.
Kiadó: Agave Könyvek

A hard SF nagyágyúja (elvileg) utoljára jelentkezik regénnyel, de nem akármilyen témával zárja le írói életművének ezt a szakaszát. A The Ministry for the Future egy fiktív visszaemlékezéseken alapuló történet a közeljövő  aggasztó klímakatasztrófájának lehetőségéről, és egy annak megelőzésére létrehozott intézményről sző izgalmas világot. A 2025-ben megalapított minisztérium feladata a jövő védelme, ennek érdekében pedig – ha kell – radikális lépéseket is képes tenni. A már ismert fenyegetések és katasztrófák (jégsapkák olvadása, túlzott szén-dioxid kibocsátás, műanyagszemét és környezetszennyezés) mellett az ismeretterjesztésre is alkalmas regény. A kapitalizmus ma ismert formájának felszámolásáról mutat be egy lehetséges forgatókönyvet. Kihagyhatatlan olvasmánynak tűnik, ráadásul aktuálisabb, mint valaha. (Nagy Judit Áfonya)

Naomi Novik: A végzet iskolája

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: GABO

Az, hogy A végzet iskolájának tavalyról idén tavaszra csúsztatott a megjelenése csak még jobban fokozza a rajongók izgalmát. A Gabo kiadó bejelentette, hogy az eredeti fekete-arany kombós, gyönyörű borítóval dobják piacra Naomi Novik új regényét, mely ezúttal egy varázslóiskolába repíti az olvasókat. Nem, ez nem egy szokványos varázslósulis történet, itt ugyanis minden diák csak saját magára számíthat. A vizsgákról pedig csak két módon lehet távozni: sikerrel, vagy hullaként. A főszereplő El Higgins, barátok nélkül, ám feketemágiával felvértezve vág bele az iskolai megmérettetésekbe. Vajon meddig tudja kordában tartani a benne élő hatalmas és sötét mágiát, amely egyre inkább kitörni látszik? (Demencze Ilona)

Kép: Naomi Novik

R.F. Kuang: Mákháború 3. – The Burning God

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: Agave Könyvek

Noha a Mákháború-trilógia első két kötetén erősen érződik, hogy kezdő író alkotásai, az R.F.Kuang által teremtett világ és elmesélt történet eléggé magába tudja szippantani az olvasóját ahhoz, hogy az ember várja a folytatást. A második rész ugyan bizonyos dolgokat előrevetít, ráadásul közismert, hogy mik a szerző történelmi forrásai (lásd kritikáinkat), így nagyjából lehet elképzelésünk a befejezésről, de azért remélhetőleg tartogat néhány meglepetést. Happy endre mindenesetre jobb nem készülni. (Barna Benedek)

A kínai történelem legsötétebb időszakaiból merít a Mákháború

A Sárkányköztársaságért vívott polgárháború a nagy átverésekről szól

 

Gene Luen Yang: AVATAR – Az utolsó léghajlító: Ígéret – a teljes trilógia

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: Szukits

Idén végre magyarul is megjelenik a nagysikerű Nickelodeon rajzfilmsorozat, Az utolsó léghajlító folytatása. Ebbe a képregény-gyűjteménybe a Dark Horse Comics AVATAR: The Promise sorozatának mindhárom része belekerül, tehát három az egyben kaphatjuk meg az új sztorit. Ráadásul borító tekintetében az olvasók választhatnak, hogy a sötétebb vagy a fehér hátterű kerüljön a kiadott példányokra. Amelyikre több előjegyzés érkezik, az nyer.

A képregény pontosan onnan folytatódik, ahol a sorozat véget ért, azaz a háború után. Aang és barátai nem pihenhetnek, a szétzilált világban helyre kell állítani a harmóniát. Ez persze koránt sem lesz olyan könnyű feladat. Ráadásul a Tűz népének új királya, Zuko, megesketi Aangot, hogy ha valaha olyanná válna, mint a zsarnok apja, akkor ne kímélje meg az életét. Gene Luen Yang neve szinte garancia arra, hogy humorban és izgalmakkal teli részekben ezúttal sem lesz hiány. (Demencze Ilona)

Victoria Aveyard: Realm Breaker

Várható megjelenés: 2021.
Kiadó: GABO

Az igen népszerű Vörös királynő sorozat írója, Victoria Aveyard új regénye, a Realm Breaker egy epikus fantasy lesz. A kiadó bejelentése alapján azonban egy jóval kidolgozottabb és mélyebb értelmű regényt kapunk. A világmegmentős történet főszereplője Corayne an-Amarat, aki nincs tisztában rejtett ősi képességével. A sötétség elleni harcban olyan támogatókra lel, akiknek van mit bőven rejtegetni a múltjukban. A titkok azonban nem tartják vissza az elszánt és bátor társaságot attól, hogy felvegyék a kesztyűt a világmegváltó gonosszal szemben. (Demencze Ilona)