HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Eljön a nap, amikor a gyerekek android Disney hercegnőkről álmodnak

A Maxim Kiadó Dream válogatásának egyik friss kiadványa, a Jessica Rothenberg tollából származó The Kingdom, nem egy cukormázas tündérmese. Bár a történet alapja leginkább a Westworld, és a Black Mirror keverékére hajaz, jól megállja a helyét egy belépő szintű sci-fi, fantasy és disztópikus elemeket egyaránt tartalmazó regényként is.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egyértelműen érezhető, hogy a The Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…-el az írónő célja elsősorban a sci-fi és disztópikus világgal még csak ismerkedő, női olvasóközönség beszippantása volt. Ennek fényében teljesen megállja a helyét, hogy egy könnyed, mégis izgalmas történetet tálal az olvasóknak. A főszereplő Anna, hat másik android nővérével együtt, egy óriási tematikus park lakója. Hetesük a „Fantazista” gyűjtőnevet kapta, mely már önmagában erős utalás arra nézve, hogy ők testesítik meg minden ember fantáziájának netovábbját.

Klasszikus Disney hercegnőkről mintázták őket, akik bájosak és segítőkészek, örökké mosolyognak, és folyamatosan lesik a parkba érkező vendégek igényeit. A köréjük felépített történet már a kezdetekben igen erős rejtéllyel indít: egy szabályszegő, embergyilkos androiddal Ezzel pedig elég gyorsan egyértelművé is válik, hogy a regény fő konfliktusát a Fantazisták önállódosáda adja, azaz ismét a már jól ismert és megannyiszor körbejárt mesterséges intelligencai öntudatra ébredése toposszal állunk szemben.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Mégis, annak fényében, hogy a regény célközönsége nem a hard sci-fi témáihoz szokott közeg, hanem a műfajjal még csak ismerkedő női olvasók, a témaválasztás jó döntésnek bizonyult.

HIRDETÉS

Rothenberg, a sztori előre haladtával több új rejtély elé állítja az olvasóit és a regény egyik legnagyobb erénye, hogy kiválóan adagolja ezeket és a hozzájuk tartozó információkat. A cselekmény két idősíkban játszódik, ez pedig még külön pikantériát nyújt az olvasó számára. A jelenben magának a gyilkossági tárgyalásnak a részleteit ismerhetjük meg, a múlt idejű bejegyzések pedig segítenek lineárisan felépíteni magát az eseménysort.

Jessica Rothenberg- Sarah Tew Photography

A disztópikus érzet erősítésére Rothenberg olyan elemeket épített a történetbe, mint például a Korábban Kihalt Fajok újrateremtése nevezetű projekt. A Kingdom Extrém Virtuális Valósága igyekszik az embereknek megadni mindazt, amit a valóságban nem tapasztalhatnak meg. A tudósok megpróbálnak Istent játszani, fajokat újrateremteni, miközben a természet folyton keresztezi ezt az utat. Félig android jegesmedvék, oroszlánok, delfinek, pillangók tűnnek fel a fejezetekben. Rejtélyes módon azonban valami sosem stimmel velük. Erre és az ehhez hasonló elemekre szükség is van, mivel a történetet az egyik Fantazista szemszögéből követjük végig, tehát az olvasó csak annyit tud meg a külvilágról, amennyit ő is tud.

A The Kingdom, Boldogan, amíg meg nem… több olyan témakört is érint, mellyel megfoghatja magának a női olvasóközönséget. Foglalkozik többek között a nők tárgyiasításával vagy az emberiség mindenre kiterjedő irányításmániájával. Belevezeti továbbá az olvasóit számos megkerülhetetlen jogi, erkölcsi és morális kérdésbe az androidokkal kapcsolatban.

Nem utolsó sorban pedig előre vetíti számos állatfaj kihalását, és annak következményeit, amin keresztül igyekszik számot vetni az emberi gyarlósággal. Vagyis, ha elpusztítunk valamit, akkor az helyrehozhatatlan károkat fog okozni. A regény kifejezetten jól és jó hangsúllyal dolgozza fel ezt a témát.

A Jessica Rothenberg regénye valóban alkalmas rá, hogy bevonzza a műfajjal ismerkedő női olvasókat. Ráadásul a történet befejezése magában hordozza a folytatás lehetőségét is. Érdemes adni neki egy esélyt.

8 /10 android hercegnőraptor

The Kingdom - Boldogan, amíg meg nem...

The Kingdom

Szerző: Jess Rothenberg
Kiadás: Maxim, 2020
Fordító: Bozai Ágota
Oldalszám: 320

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!