HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

A mesterséges intelligenciának nincs szüksége az emberre

Frank Schätzing A pillangó zsarnoksága című regényének főhőse egy vidéki rendőr, aki egy gyilkossági nyomozás során szövevényes összeesküvés közepébe csöppen: olyan tudományos kísérletről szerez tudomás, amelyet mindenki elől titkolnak, holott az egész emberiségre hatással van.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Dél-Szudánban dúl a polgárháború, és a harcok közepette egy csapat katonára különös, gyilkos lények támadnak rá. A világ másik felén, Sierrában egy nő szakadékba zuhan. A két, látszólag egymástól teljesen független esetet az köti össze, hogy mindkettőnek köze van egy mesterséges intelligenciával foglalkozó céghez és az ott folyó kétes ügyletekhez. A sierra-i gyilkosság ügyében nyomozó Luther Opoku seriffhelyettes viszonylag hamar kideríti, mi történt a nővel, csakhogy közben olyan információk birtokába kerül, amelyeknek eltitkolásáért egyesek ölni is hajlandóak.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

A pillangó zsarnoksága egy nagyon körülményeskedő regény: elképesztően távolról indít, és nagyon lassan, a részleteken hosszan elidőzve halad előre.

Schätzing nemcsak a különböző tájakat és a főbb szereplőket, de sokszor egészen mellékes karaktereket is részletesen, élettörténetüket alaposan felvázolva mutat be. Iszonyatos mennyiségű és sokszor egészen feleslegesnek tűnő információt zúdít az olvasó nyakába, de ezt szerencsére nagyon élvezetes stílusban teszi. Akinek tehát van türelme a hosszú leírásokat olvasni, az inkább érezheti azt, hogy ezek által az író egy nagyon is élő, lélegző világot teremt, és nem fogja fárasztani a szöveg terjengőssége.

HIRDETÉS

Ennek a lassan haladó elbeszélésnek a felépítése nagyon filmszerű. A tér- és időbeli ugrálások, a párhuzamosan futó történetszálak közötti váltakozások pont ugyanúgy működnek, mint egy mozifilmben vagy tévésorozatban. Akárcsak a filmesek, Schätzing is úgy igyekszik fokozni a feszültséget, hogy amikor éppen valami érdekes dolog van alakulóban, otthagyja az adott karaktereket és átvált egy másik szereplő nézőpontjára, egy másik mellékszálra.

De a popkulturális hatás nem csak a szöveg szerkezetében érhető tetten: az egész könyv tele van különböző filmekre, képregényekre, sorozatokra, dalokra és ismert személyekre való utalásokkal. Emiatt a geek kultúra szerelmeseinek igazi kincsesbánya a regény. Ez sokszor önreflexióként jelenik meg: a szereplők idézik fel, hogy egy adott helyzet milyen ismert történethez vagy karakterhez hasonlít.

Ezzel ugyanakkor az író maga világít rá arra, hogy mi a nagy probléma A pillangó zsarnokságával: az egész történet jól ismert sablonokból építkezik.

Ahogy a karakterek leírásait olvassuk, mindegyiküknél azt érezhetjük, hogy sorozatokban és filmekben már számtalanszor találkoztunk velük. De valahogy a szereplők esetében ez még nem is zavaró. Sőt, különös módon éppen azért lesznek életszerűek, mert jól ismert klisékből lettek összegyúrva, és ettől valahogy elhisszük, valóságosnak érezzük őket. A kisvárosi rendőröktől a biztonsági szolgálat vezetőjén át a nagymenő cégtulajig, mindenki pont olyan, mint amilyennek az adott karaktert elképzeljük. Tökéletesen működnek a sztereotípiák.

Frank Schätzing

Nagyobb baj az, hogy a történet maga is untig ismert elemekből építkezik.

Amennyire élvezetes az olvasmány eleinte, ugyanannyira kiábrándító, amikor a szerző elkezdi felfedni, hogy milyen összeesküvésről is van szó, és kik állnak a hátterében. Tökéletesen kiszámítható minden fordulat és magyarázat, és ezért egy idő után egyre kevésbé tudja fenntartani az érdeklődést a szöveg. Ráadásul a könyv második felében néhány rész elég elkapkodott, ami a bő lére eresztett felvezetés után eléggé szemet is szúr.

A könyv végén igazán azzal tud még meglepni minket az író, ahogyan a mesterséges intelligencia teremtette utópiát elképzeli. Erről ismét egy jó hosszú és érdekes leírást kapunk, amely közben elgondolkodtató is (bár néhol talán kicsit szájbarágós), de sajnos ebben a formában, ennek a történetnek a végén nem tud igazán nagyot ütni. Schätzing sok szempontból nagyon jól bemutatja a mai világot, és a közeljövővel kapcsolatos jóslatai is hihetőek, de a mesterséges intelligencia veszélyeiről és az új technológiákat rosszra használó kapzsi emberekről sajnos nem tud újat mondani.

6 /10 raptor

A pillangó zsarnoksága

Die Tyrannei des Schmetterlings

Szerző: Frank Schätzing
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Athenaeum Kiadó, 2018
Fordító: Győri László, Fodor Zsuzsa
Oldalszám: 630

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.