HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

2019 legjobban várt geek filmjei

2019 sem lesz adós elképesztő látványfilmekkel, csodálatos animációkkal és érdekes gyöngyszemekkel. Szerkesztőségünkben összeszedtük azt a 13 filmet, amelyek szerintünk a kedvenceink lesznek 2019 folyamán.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A LEGO-kaland 2.

Premier: február 7.

Most már biztos, hogy semmilyen törést nem okozott Chris Miller és Phil Lord karrierjében, hogy kirúgták őket a Solo: Egy Star Wars-történet rendezői székéből. Miközben a Han Solóról szóló spinoff nem mozgatta meg különösebben se a kritikusokat, se a rajongókat – sőt még a mozipénztáraknál is elhasalt –, a Miller-Lord páros letette az asztalra 2018 (egyik) legjobb szuperhősfilmjét, az forradalmi technológiával animált Pókember: Irány a Pókverzumot. De nem a multiverzumnyi Pókemberről szóló film volt az első animációs alkotásuk, amivel elvarázsolták a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt: a 2014-es A LEGO-kaland sokkal több egy játékreklámnál – bár annak is kiváló. Színes, pörgős, vicces és megható óda a gyermeki fantáziához, aminek megnézése után minden szürke felnőtt kicsit elszégyelli magát. A LEGO-kaland 2-től nem kevesebbet várunk, mint azt az alkotópárostól megszokott színvonalat, ami az első részt és a Pókember-filmet is jellemezte: kreatív és szemkápráztató animációt, jópofa gegek sorozatát, kikacsintós humort, izgalmas karaktereket, illetve egy megható és okos üzenetet. Az ő hibájuk, túl magasra tették fel maguknak a lécet! (Rácz Viktória)

Alita: A harc angyala

Premier: február 14.

A Yukita Kishiro angolul azonos című mangáját adaptáló film valódi látványorgiának ígérkezik és ha szerencsénk van, akkor még több is lesz annál. A történet egy technológiai mélyrepülés utáni posztapokaliptikus világban játszódik, ahol Dr. Ido rátalál az android Alita erősen minőségevesztett testére. A jóságos doktor megjavítja, Alitáról pedig szépen kiderül, hogy jóval több ő, mint egy szimpla android. A posztapokaliptikus cyberpunk-mozi rendezői székében a nagyszerű Robert Rodrigez ül, akinek a fülébe a legendás James Cameron súgdal producerként, remélhetőleg jókat. Cameron állítása szerint az Alita a képregénysorozat gerinctörténetét dolgozza majd fel, és bár a CGI Alita manga-hű óriásszemei beterelhetnek minket az uncanny valley-be, reméljük a karakter lesz annyira elbűvölő, hogy túllendüljünk a kényelmetlenségen. (Szaniszló Róbert)

HIRDETÉS

Így neveld a sárkányodat 3.

Premier: február 21.

2010-es bemutatásakor elsőre kissé furcsának tűnhetett a fiktív oktatókurzusra hajazó címen futó Így neveld a sárkányodat, ám a DreamWorks animációját elég volt egyszer is megnézni ahhoz, hogy rájöjjünk: nagyszerű alkotásról van szó. 2014-ben bemutatkozott a folytatás, amely ugyanakkora lelkesedéssel és tehetséggel mesélt a Hibbant-sziget lakóiról, kiemelten a fiatal és vakmerő Hablatyról és persze rendkívül szórakoztató sárkányáról, Fogatlanról. A harmadik felvonás érkezését különösen nagy várakozások előzik meg, hiszen tökéletes trilógia születhet, amennyiben Dean DeBlois rendezése sikerrel viszi tovább a humort és a karakterdrámát megkapóan vegyítő animációs fantasyt. A sárkányölőkből sárkánylovasokká lett vikingek történetének újabb ütős fejezetéhez adva vannak a kreatív alapok. A készítők előreláthatólag ezúttal is eddig ismeretlen vidékekre vezetik a főhősöket, akik izgalmas kalandokba keverednek, miközben a sárkányok elveszett világát keresik, Fogatlan pedig megismerkedik az éjfúria sárkányfaj párkeresési szokásaival. Természetesen nyugtával dicsérjük a napot, ám az, hogy a harmadik felvonás is piszkosul látványos lesz, már az előzetesek alapján is bizonyos. (Hári Dániel)

https://www.youtube.com/watch?v=vLRMRA4B_RY

Marvel Kapitány

Premier: március 7.

Mióta végigizgultuk a Végtelen háború stáblista utáni jelentét, azóta foglalkoztatja a közönséget, hol volt idáig Marvel Kapitány? Miért csak az után hívják, hogy bekövetkezett a Nagy Csettintés? Marvel Kapitány, akit Brie Larson alakít, az MCU legújabb tagja, az is lehet, hogy az eddigi legerősebb szuperhős, és nagyon úgy tűnik, hogy központi szerepe lesz a Végjátékban is. Minden, amit az előzetesekből tudhatunk, hogy mielőtt szuperhőssé vált volna, Carol Danvers az Air Forcenak dolgozott, aztán mikor majdnem meghalt egy bevetésen, rátalált egy idegen faj, akik a maguk képére formálták, és erősebbé tették. Viszont az emlékei elvesztek, ezek nélkül tér vissza a Földre, és csatlakozik Nick Furyhoz, hogy megvívjon helyette egy háborút, pontosabban véget vessen neki. Az MCU tehát nagyban merít a különböző képregényekből, viszont azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak bevezetniük kell a karaktert, hanem össze is kell kapcsolniuk Marvel Kapitány múltját a Bosszúállók jelenével. Larson biztosan nagyszerű lesz a szerepben, és feltűnik mellette Jude Law is Mar-Vellként. Illetve nem csak Nick Furyt láthatjuk ismét a vásznon, visszatér Coulson ügynök is, a rosszfiúk oldaláról pedig Ronan. Tehát Marvel Kapitány debütálása biztosan nem lesz piskóta! (Koós Anna)

Mi

Premier: március 21.

Jordan Peele a Tűnj el! után egy újabb borzongató horrorral (vagy ahogyan ő fogalmaz, „társadalmi thrillerrel”) készült el, és meggyőződésünk, hogy a tavalyi év egyik legjobb előzetese az idei év egyik legkülönlegesebb alkotását is rejti. Az első képsoroknak hála tudjuk, hogy a Mi-ben egy család tagjait saját gonosz másaik kezdik el terrorizálni egy nyaralás közben, de ahogyan a rendezőt ismerjük, bőven akadni fog még egy-két meglepő és provokatív csavar a film sztorijában. Mindenesetre az ollót szorongató Lupia Nyong’o képe már most beleégett az emlékezetünkbe, úgyhogy az erős gyomrot és idegzetet bekészítettük, és kíváncsian várjuk, ezúttal minek az allegóriájaként használja Peele a rémségeket. (Becságh Dániel)

Captive State

Amerikai bemutató: március 29.

A filmtörténelem meghatározó disztópiái és az idegeninváziós mozik jellemző motívumai is egyaránt visszaköszönnek a Captive State-ben, de ez lehet az első produkció, amely a kettőt vegyíti. A történet szerint az űrlények ezúttal nem kiirtani, hanem leigázni akartak minket, egy hatalmas bábállamot hozva létre a Földön. Ez természetesen az emberek egy jelentős részének nem tetszik, így fellázadnak a földönkívüliek és a John Goodman vezette kollaboránsok ellen – a kialakuló konfliktus pedig remélhetőleg tartogat még egy-két fordulatot ezen túl is. Az biztos, hogy Rupert Wyatt A majmok bolygója: Lázadás révén egyszer már megmutatta, hogy képes egyedi megközelítéssel nyúlni egy nem feltétlenül egyedi témához  – valami hasonlót várunk a Captive State-től is. (Becságh Dániel)

Hellboy

Premier: április 11.

Ha a képregények kimaradtak, Guillermo Del Toro két Hellboy-filmje biztosan megismertették velünk a vörös fickót, és megmutatta, milyen egy laza, de folyamatosan saját helyét megkérdőjelező hős. A jól indult filmsorozat azonban nem folytatódott, hiába volt beígérve az Aranyhadsereg (2008) folytatása, a The Dark Worlds. Tíz évvel később úgy tűnik, Hellboy visszatér a vászonra, bár nem úgy, ahogy a rajongók szeretnék. Mivel Del Toro nem kívánt részt venni Mike Mignola (Hellboy kitalálója) és Andrew Cosby (Euréka) munkálataiban (inkább saját maga dolgozna a folytatáson), nélküle pedig Ron Perlman (Hellboy) se vállalta a szereplést, így nem volt kérdés, hogy rebootolni kell a szériát. A végül simán Hellboy címen futó alkotás a képregények koncepcióján fog haladni, azaz  egy-egy természetfölötti lény likvidálásának története köré épül a cselekmény. Tétek nélkül azonban nincs igazi szuperhősfilm: ezúttal egy sokkal veszélyesebb és hatalmasabb ellenséggel, egy ősi varázslóval kell felvennie Hellboynak a küzdelmet. Az ígéretek szerint ezúttal felnőtt besorolást kap a történet, azaz várhatóan Del Toro filmjeihez viszonyítva szókimondóbb és véresebb feldolgozás vár ránk, emellett számos sztorit viszontláthatunk a képregényekből. A rendező Neill Marshall elmondása szerint az új produkcióban a horror és a képregényfilmek határán szeretne egyensúlyozni – ha ez megvalósul, akkor egy jó Hellboy-adaptációval lehetünk gazdagabbak. (Scheirich Zsófia)

Bosszúállók: Végjáték

Premier: április 25.

A Marvel Filmes Univerzuma mára olyan meghatározó franchise-sá nőtte ki magát, hogy a Végjáték idén áprilisban nemcsak a sorozat, de a mozitörténelem számára is egy korszak lezárását – vagy egy újabb hajnalát – jelentheti. A több, mint tíz éve útnak indult kaland záró epizódjában a Föld Legnagyobb Hőseinek szembe kell nézniük Thanos pusztítása és egyben saját bukásuk következményeivel, hogy aztán összeszedjék magukat és végre valóban sor kerüljön arra a bizonyos bosszúállásra. Igaz, hogy a Végtelen háború egy minden eddiginél monumentálisabb, profibb és – Marvel-mozikhoz mérten – kifejezetten meglepő fordulatokkal operáló szuperhősfilm lett, így viszont még nagyobb súly nehezedik a Bosszúállók: Végjátékra, hogy még az előzőnél is grandiózusabb, mindenki számára kielégítő lezárást kapjon Amerika Kapitány, Vasember és a többiek mindeddig végeláthatatlan küzdelme. És persze már most ott lebeg a levegőben a kérdés: hogyan tovább? Vajon kapunk-e bármilyen támpontot a filmtől, merre vesszük az irányt ezután? Valóban kerek lezárását fogjuk látni a Bosszúállók szövetségének megpróbáltatásainak, vagy csak pár állandó hősnek búcsút intve, töretlen lendülettel folytatódik a harc a mindenkori antagonisták ellen? Szerencsére már igazán nem kell sokáig várnunk hogy megkapjuk a válaszokat. (Hartai Dávid)

John Wick: Chapter 3 – Parabellum

Premier: május 16.

Idén folytatódik az utóbbi évek egyik legjobb, legizgalmasabb akciófilm-eposza, a John Wick. Keanu Reeves ismét visszatér bosszúszomjas Baba Jagaként, ám ezúttal a Wick-univerzum egész bérgyilkos-társadalmával kell szembenéznie (amiről remélhetőleg még többet tudunk majd meg), legalábbis a második fejezet végéből erre következtethetünk. A roppant tökös neo-noir akció-thriller várhatóan még többet ad majd a profin koreografált tűzharcokból, és azokból az ellenfelekből, akik valamilyen őrülettől vezényelve másfél méterről akarják lelőni Wicket a biztonságos fedezék választása helyett. A megjelent fotók alapján a kutyakedvelő hősünknek ezúttal segítsége is akad a Halle Berry által alakított Sofia személyben, de ismét feltűnik Ian McShane, mint a bérgyilkosszálló Continental igazgatója, Laurence Fishburne, mint a Király. A nagyszerű színészi gárda mellett már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kilencvenes évek B-, néhol C-kategóriás akciófilm-sztárja, Marc Dacascos hogyan fogja nyomni a John Wickben. (Szaniszló Róbert)

Brightburn

Amerikai premier: május 23.

A Marvel- és a DC-képregények olvasói számára egyaránt ismerősek a „Mi lenne, ha…?” történetek, a szuperhősök alternatív verzióit felvonultató párhuzamos univerzumok koncepciója. Lényegében erre épít a Gunn-fivérek filmje, a Brightburn is, amely pontosan ugyanúgy kezdődik, ahogyan Az acélember: azaz egy gyermektelen pár farmjára egy űrhajó zuhan, melyben egy babát találnak, akiről később kiderül, hogy emberfeletti képességei vannak. Breyerék, akárcsak a Kent-házaspár, szeretetben nevelik a fiút, de míg Clark Kent az otthonról hozott értékeknek hála szuperhőssé válik, addig a Brightburn főszereplőjén eluralkodik a gonosz. A szuperhősrajongók számára igazi csemegének ígérkezik ez a film. (Barna Benedek)

Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül

Premier: június 13.

A Men in Black is megérett a rebootra, és ha már így alakult, cseppet sem bánjuk, hiszen Chris Hemsworthnél és Tessa Thompsonnál szerethetőbb főszereplőpárost nem is találhattak volna. Az első képsorok alapján a legújabb felvonás is jól hozza a korábbi részek hangulatát, bár annyiban mindenképpen más lesz ez a film, hogy hőseink ezúttal nem külső, hanem belső ellenséggel veszik fel a harcot. Reméljük, hogy a fentiek és a nemzetközi környezet megadják a kellő vérfrissítést ahhoz, hogy a Men in Black-franchise visszatérhessen a szórakoztató blockbusterek közé, de mi egyenesen arra számítunk, hogy F. Gary Gray alkotása még az elődöket is felül fogja múlni. (Becságh Dániel)

Az- 2. fejezet

Amerikai premier: szeptember 6.

Idén ismét rettegünk majd a Krajcárostól, ugyanis szeptember 6-án érkezik Stephen King gyilkos bohócos horrorja moziadaptációjának folytatása. Krajcáros 27 év után újra felébred álmából, és a majd’ három évtizeddel előtti vereség után bosszúra szomjazik, a srácok pedig újra összegyűlnek, hogy pontot tegyenek az ügy végére – tehát az elsőben megismert és megszeretett lurkók felnőtt változatára fókuszál a sztori (mint ahogy King 1000 oldalas könyvében is). Ennek ellenére a fiatalok is megjelennek majd egy-két visszaemlékezés erejéig. Jó hír, hogy a felnőtt szereplőket alakító színészek között olyan nagyszerű színészek is szerepelnek, mint James McAvoy és Jessica Chastain.  Kíváncsiak vagyunk, hogy a rendező Andy Muschietti hogyan képzeli a mókás gyermekszereplők felnőtt változatát, valamint hogyan tudja majd fokozni a Krajcáros-horrort. De várhatóan a második fejezetben mindannyian lebegni fogunk. (Szaniszló Róbert)

Star Wars – Episode IX

Premier: december 19.

A rendkívül megosztó nyolcadik rész után, a saga kilencedik epizódja talán még több rajongó lelkét fogja felkorbácsolni, vagy épp lehűteni. Ez az, amit biztonsággal állíthatok, mást ugyanis nem igen. Az újra J. J. Abrams kezébe kerülő rész kapcsán természetesen rengeteg a pletyka, és mivel a trilógia záródarabja érkezik, érthető a felfokozott várakozás. A rajongók elképesztő mennyiségű konteót gyártottak le az elmúlt pár évben arról, hogy mit is láthatunk majd az utolsó felvonásban. Esélyes pl., hogy megtudjuk végre kik azok a Ren-lovagok, Luke Skywalker visszatérésére is mutatkoznak jelek, de vannak akik úgy vélik, hogy a Star Wars Rebels karakterei fognak felbukkanni valamilyen formában. Egy biztos: idén decemberben mindenre választ fogunk kapni. (Zsótér Indi Dániel)