HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Tudatalattink legsötétebb fejezetei

Hamarosan érkezik az új Hellboy-film, hazánkban pedig újra reneszánszát éli a karakter, köszönhetően a Vad Virágok kiadó képregény-sorozatának. Képregényajánló.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Mike Mignola vörös szörnyetegéről alighanem már mindent elmondtak előttem, ezért a karakter történetét most csak röviden ismertetem.

A pokolbéli szörnyvadász 1994-ben kezdődő karrierje alatt felhalmozódó történeteit összeszámolni is nehéz, de megközelítőleg alulról súrolja a háromszázat. Mignola folyamatosan termeli a részeket (legútóbb épp 2018 februárjában jelent meg új Hellboy), melyek az elmúlt 24 év alatt puha, keménytáblás, gyűjteményes (omnibus) vagy „könyvtári” változatban is megjelentek. Mignola ráadásul legalább olyan szerteágazó univerzumot épített saját teremtményei köré, mint amilyennel a Marvel vagy a DC hősei rendelkeznek. Akad köztük Abe Sapien spin-off, Rákolló Johnson-sorozat, külön történetfolyam a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal mindennapjairól, de még crossover is akad Batmannal vagy a The Goon szereplőivel.

HIRDETÉS

Amit viszont a Marvel és a DC hősök ritkán mondhatnak el magukról, hogy különböző kalandjaik mind ugyanannak az egy embernek a kezében futnak össze. A Hellyboy, vagy Mignola-univerzum egyik legnagyobb különlegessége viszont pont ez. Az elmúlt huszonnégy évben nem találunk olyan történetet, legyen szó rövid vagy hosszú kiadványokról, játékokról, animációs vagy élőszereplős filmekről, ami – részben vagy egészben – ne viselné magán Mignola írói és rajzolói keze nyomát.

A Vad Virágok Könyvműhely idén jelentette meg első körben négy kötetből álló Hellboy-szériáját. Céljuk szerint pedig végig is viszik azt az egybefüggő, eredetileg 93 és 95 között megjelent sorozatot, melyet idén júniusban négy darab vaskos kötetben, Hellboy Omnibus néven piacra dobtak külföldön (de hazánkban is kapható). A kiadó az omnibusos sorozat első két kötetét és négy, átlagosan 2-4 történetet tartalmazó kötetekre bontott formában is kiadta a következő címeken:

  • Hellboy: A pusztítás magja (A pusztítás magja, Szent Auguszt farkasai, A leláncolt koporsó)
  • Hellboy: Ördögöt a falra (Ördögöt a falra, Bosszús kolosszus)
  • Hellboy: A végzet jobb keze (A végzet jobb keze, Gonosszal teli szelence, Embernek lenni, Győztes féreg)
  • Hellboy: Különös helyek (A harmadik kívánság, A sziget, A csöndes óceán)

Alan Moore egyszer azt mondta Mignola rajzstílusáról, hogy olyan, mintha az expresszionizmus találkozna Jack Kirby-vel. A Hellboy egyik védjegye, Mignola minimalista, ám szimbolikával sűrűn átszőtt erőteljes ábrázolásmódja, amitől egyszerre juthatnak eszünkbe a barlangrajzok, szent képek, az 50-es évek pop-up stílusa és filmnoir.

Nem lenne túlzás azt állítani, hogy a Hellboy ikonográfiája legalább olyan fontos, mint a dialógusokat átszövő irodalomtörténeti, vallási, vagy popkultúrális utalások tömkelege. Mignola egyedi világa, a századfordulós horror-irodalmat idézi és szinte soha nem jelenik meg benne semmi, ami kicsit is hétköznapi lenne. Noha a történetek már az írásuk pillanatában is részben a jelenben játszódtak, mindig olyan tájakra, helyszínekre vagy korszakok hangulatába viszik el az olvasót, amik bár elsőre idegennek tűnnek, személy szerint sokszor éreztem úgy, mintha az emberiség nagy, kollektív tudatalattijában járnék.

A kereszténységtől, az egyiptomi, római és görög mitológián át, az afrikai természeti vallások, a zsidó kabbala vagy a boszorkányság mellett a városi legendák és népmesei elemek szövik át a történeteket. Lehet, hogy ez csak egy szimbólumban összpontosul, de lehet, hogy egy egész történetfolyamban megjelennek. Az emberi történelmet átszelő nagyívű gondolatok mellett azonban a humor is fontos eleme a képregényeknek, sőt magának Hellboy karakterének is. Emiatt pedig minden sötét, rémisztő pillanatban találunk valami mélységesen emberit, amibe kapaszkodhatunk.

A Hellboy magyar nyelvű kiadványának első négy kötete Hellboy születését, és örökös harcának első néhány állomását mutatják be Rasputinnal, aki Hellboyt felhasználva akarja a Földre idézni Az Ogdru Jahad-ot, A Hét Fenevadat, aki majd elpusztítja a világot.

Hatalmas kigyók ők, könyörtelen gyilkosok, hét csillámló pikkelyű sárkány. A vihar szörnyei, a süvítő szélvihar, melynek nyomán éji sötétségbe borul a letarolt táj.

Az tizenkét történet a legtöbb esetben úgy épül fel, hogy Hellboy megbízást kap valamilyen paranormális jelenség kivizsgálására, és ha baj van, eliminálására. A fejezetek önmagukban is olvashatóak, de leginkább mégis egyben működnek, mivel szorosan összetartja őket Hellboy énkeresése. Hiszen bár olvasóként akár azt is érezhetjük, hogy néha emberebb az embereknél, mégsem igazán találja a helyét a világban. Ezt csak tetézi, hogy Rasputin folyton rámutat démoni voltára, meg hogy arra hivatott, hogy Az Ogdru Jahad-ot szolgálja. Hellboy a történetekben vámpírokkal, farkas-, disznó- és békaemberekkel, kiborg náci gorillákkal, szellemekkel, csontvázlényekkel, ősi istenekkel, zombikkal és óriás sellőszörnyekkel ütközik meg. Így lesz nem csak nyomasztó, hanem végtelenül sokszínű is a Hellboy-univerzum. Ez a sokszínűség pedig nem csak a lények változatosságában, hanem a rajzok  színkezelésben is megfigyelhető.

A Hellboy képregényt elsősorban azoknak ajánlom, akik nem restek képregényolvasás közben egy kicsi kutatómunkát is végezni az egyes utalások, kiszólások, lények, vagy történetszálak mélyebb megismerésének érdekében. Személy szerint fejezetenként legalább 3-4 alkalommal csaptam fel a netet, ha valami csillagozott részhez értem a füzetben, ez pedig még teljesebb és még pokolibb élményt adott Hellboy történeteinek megértéséhez. Mert a Hellboyt akkor a legjobb olvasni, ha hagyjuk, hogy magával ragadjon az emberiség kollektív tudatalattija.

8 /10 raptor

Hellboy 1. - A pusztítás magja

Hellboy

Szerző: Mike Mignola és John Bryne
Műfaj: fantasy
Kiadás: Vad Virágok Könyvműhely, 2018
Rajzoló: Mike Mignola
Fordító: Rusznyák Csaba és mások
Oldalszám: 184

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.