HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Top10: Gyerekek, akik a frászt hozzák rád

Játékos kacaj, plüss mackó és kismotor… helyett vérfürdő, káosz és pusztítás. Az év horrorjának ígérkező, és hamarosan mozikba kerülő Örökség kapcsán összegyűjtöttem a filmvilág legijesztőbb gyermekeit.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A horror és a thriller mozgóképei számos módszerrel képesek megrázó félelemérzetet kelteni bennünk. Szörnyetegeket eresztenek az otthonainkba, sorozatgyilkosok prédáivá tesznek, behatolnak az álmainkba, vagy szűk helyre terelnek, hogy ott összezárjanak mumusainkkal. De nem feledkezhetünk meg arról, ami rémisztőbb a balra eső utolsó házba érkező behatolóknál, Jigsaw sátáni hadjáratánál, Freddy Krueger lidércnyomásainál, sőt az űr sötétjében ránk vadászó xenomorf gyilkológépnél is.

A gonosz erők vagy érzelmek által motivált gyermek túlmutat mindezeken. Mert nem kell betörnie a családi fészekbe, hiszen alanyi jogon tartózkodik ott. Ártatlan, törékeny külső mögött rejtőzik, így aljasabb akármelyik sorozatgyilkosnál. Le sem kell hunynunk a szemünket, hiszen előszeretettel kelti életre legszörnyűbb rémálmainkat. Így olyan lélektani terrort hoz létre, amely ezerszer szörnyűbb bármilyen klausztrofóbiánál.

Az alábbi, szubjektív toplistában összegyűjtöttem azokat a gyerekeket, akik mosoly helyett könnyeket csalnak a felnőttek arcára, és nem szebb jövőt, hanem szörnyű kínokat ígérnek.

HIRDETÉS

10. Santi – Ördöggerinc / The Devil’s Backbone (2001)

Guillermo del Toro korai kísértete hiába nem ártó entitás, váratlan feltűnései azért így is képesek a frászt hozni a nézőre. Santi karaktere ráadásul nem csak félelmet, hanem melankóliát is gerjeszt. A haldoklása pillanatába zárt, megkeseredett lélek homlokából folyamatosan szivárog a vér, szüntelenül felidézve a súlyos sérülést. A történet a spanyol polgárháború idején, a tűzharcok vonzáskörzetén kívül eső árvaházban játszódik. Santi szelleme ebben az erőszakos és magányos világban a falak között meghúzódó, valódi rossz felé vezető iránytűként van jelen. Halála következtében lenyomat maradt utána az árvaházban. Egy kísértet, a gonosz tett eme fájdalmas emléke, amely képes lehet leleplezni a sötétben megbújó szörnyeket. Ha odafigyelnek rá.

9. Damien Thorn – Ómen / The Omen (1976)

Nem gondoltuk volna, hogy a Sátán gyermeke egy első ránézésre kifejezetten kedves arcú, halk szavú kölyök lesz. Damien ártatlan kisugárzása és szülei felé tanúsított, látszólag szófogadó magatartása mindenre enged következtetni, csak éppen arra nem, hogy ez a kis kópé maga az Antikrisztus. Persze a Thorn-család kálváriájának megismerése rávezeti a nézőt az igazságra. A pokoli csemete retteg a templomtól, és megőrjíti az állatkerti vadakat, ráadásul saját anyja élete sem szent a számára. Mindeközben Damient, az angyalarcú ördögöt vicsorgó kóbor kutya és a sötétség hercegét feltétel nélkül szolgáló dadus őrzi, hogy semmi se állhasson az Armageddon útjába.

8. Toshio Saeki – Átok / The Grudge (2004)

Ha valaki erőszak vagy nagy düh által leli halálát, az esemény színterén átok születik. A végtelenül egyszerű, de annál több lehetőséget biztosító alapötletet Takashi Shimizu több filmben is feldolgozta, majd az amerikai remake-et is elkészítette. Borzasztó titkokat rejt a történet középpontjában álló ház, és rontás leselkedik a küszöbén átlépő minden szerencsétlenre. Az átok egyik megtestesítője az elsőre természetesen ártalmatlannak tűnő, ám később a közelgő halál jelképévé váló kisfiú. A holtsápadt Toshio. Már az is eléggé hátborzongató, ahogy a gyerek a korlátot markolva gubbaszt, és csak bámul, hát még amikor kitárja fekete száját! Sikolya jó eséllyel az utolsó hang, ami eljut az áldozat tudatáig, mielőtt az átok lesújt.

7. Almanzora gyermekei – Ki képes megölni egy gyereket? / Who Can Kill a Child? (1976)

Almanzora kellemes, napsütötte sziget a spanyol parttól nem messze, igazi különlegesség a turisták számára. Legalábbis az volt egészen addig, amíg a területén élő gyerekek meg nem változtak. A természet megelégeli a huszadik század gyermekéleteket nagy számban követelő, borzasztó vérontásait, és vírusszerűen terjedő tébolyt bocsát a lakosság fiatal tagjaira. A felnőttektől megtisztított, kihalt sziget kikötőjében játszó gyerekek valójában prédára leső ragadozók. Nem maradt bennük sem kedvesség, sem pedig könyörület, ám annál több erőszak fűti őket. Aki felnőtt, az meneküljön, ha tud, mert az új generáció nem ejt foglyokat a hadjárat során.

6. Samara Morgan – A kör / The Ring (2002)

Van ez a videokazetta. Ha megnézed, hét nap múlva halott vagy. Ráadásul nem is akármilyen módon ér utol a vég, hiszen a filmtörténet egyik legpokolibb teremtménye, a televíziókészülékből gusztustalan vonagló mozdulatokkal előmászó Samara fog végezni veled. Gore Verbinski A körrel bebizonyította, hogy jó kezekben igenis van létjogosultsága az ázsiai horrortörténetek amerikai feldolgozásainak. Ebben nagy segítségére volt a sűrű fekete hajzuhataga mögül gyilkos bosszúvággyal kitekintő kislány karaktere, amit a rendező kiválóan adaptált. Samara története fájdalmas, alakja rémisztő, emléke pedig minden rontásnál maradandóbb.

5. A Grady-ikrek – Ragyogás / The Shining (1980)

Régi bűn sejlik fel a hegyvidék szívében fekvő szálloda folyosóin. A Grady-lányok itt lelték brutális halálukat édesapjuk keze, akarom mondani, baltája által. Az új gondnok, Jack Torrance kisfiának megjelenő testvérek vérgőzös, zsigerien félelmetes víziót teremtenek a képernyőn. Ez a Ragyogás egyik legemlékezetesebb jelenete. A Grady-ikrek kézen fogva, majd lemészárolva, vérbe fagyva öltenek testet, mint az elmúlt, de nyomot hagyó kegyetlenség mementói és az eljövendő, újabb vérontás prófétái.

4. Gage Creed – Kedvencek temetője / Pet Sematary (1989)

Nincs szörnyűbb dolog egy gyermek elvesztésénél. Stephen King persze ezt is túllicitálja. A Kedvencek temetőjének Mary Lambert által rendezett filmváltozatához maga a horrormester készített forgatókönyvet saját regénye alapján. A kisállatoknak létesített, hátborzongató temetkezési hely álcája mögött misztikus hatalom bújik meg, amely életre kelti a holtakat. Így a tragikusan fiatalon, egy ostoba közúti baleset következtében elhunyt Gage-et is. Stephen King saját szülei életére törő teremtménye vérfagyasztó kacajjal, testrészek szétszabdalásával és könyörtelen, sátáni tekintettel gyalázza meg a halott gyermek fölött érzett gyászt, és a néző józan eszét.

3. Esther Coleman – Az árva / Orphan (2009)

Nem meglepő, hogy szívfacsaró érzés tölti el az örökbefogadást tervező házaspárt, amikor belépnek az árvaházba, és meglátják a sok elhagyatott kisgyereket. A szeretetre, otthonra és szülőkre vágyó pici szemeket. Hát persze, hogy már-már hősies cselekedetnek minősül, amikor magukhoz veszik a koraérett, meglepően művelt és rendkívül udvarias Esthert. Nem a legszebb kislány, de igazi kis úrihölgy. A személyéről kialakult benyomást azonban erősen árnyalják a szobája falára rajzolt brutális képek, a kegyetlen állatgyilkosság és a halálos fenyegetések, amelyeket mostohatestvérei felé intéz. Az Estherrel való találkozás lélekőrlő és nyomasztó, sőt, talán túl sem éled, hiszen ez a kiscsaj nem az, akinek mondja magát.

2. Rhoda Penmark – Elátkozottak gyermekei / The Bad Seed (1956)

Igazi tündér a kis Rhoda! Nincs felnőtt, akit ne tudna lekenyerezni nyájas stílusával és mérhetetlen kedvességével. Korához híven játékos, kommunikációja ugyanakkor nagyon választékos, és magas intelligenciát sugároz. Hajlamos azonban kissé goromba lenni, amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy ő szeretné. Miután Rhoda egyik iskolatársa életét veszti, a kislány édesanyja gyanakodni kezd. Egyre valószínűbb, hogy a finom, hercegnős kisugárzás és az eszes beszéd mögött vérszomjas szociopata palánta rejtőzik. Vagy lehet, hogy az egész csupán félrevezetés? Addig is, amíg kiderül, Rhoda előszeretettel ébreszt benned mélyen gyökerező félelmet.

1. Regan MacNeil – Az ördögűző / The Exorcist (1973)

Az ördög bújt belé! Úgy fest nem is átmenetileg, hiszen a gonosz entitás otthonosan befészkelődött a nemrég még oly aranyos kislány testébe. Minden idők egyik legfontosabb horrorfilmjének antagonistája a néző nyugalmát gyermekbőrben terrorizáló bestia. A kis Regan kezdetben csak rosszul érzi magát, és önkéntelenül káromkodik. Majd jön a fekete leves, amellyel William Friedkin ideggyilkos rendezése garantáltan kikerget a világból. A gonosz megszállás alatt álló Regan által kevert főzetben változatos hozzávalók lelhetők fel. Tengelye körül megforduló fej, ragacsos, zöld hányás és szexuális jellegű vallásgyalázás. Na meg számos egyéb borzalom, amelyet a Regan MacNeil nevű porhüvelyben tanyázó, pokoli teremtmény tartogat a számunkra.

Ők lennének a gyermekek, akiket – reményeim szerint – semmiképpen sem fogadnál örökbe. Vérfagyasztó, angyalarcú szörnyetegek, akik kettő babázás között előszeretettel gyilkolásznak. Az viszont biztos, hogy izzó vörös vérrel írták fel neveiket a filmtörténelem nagykönyvébe.

A Te kedvenced lemaradt a listáról? Írd meg kommentben!