HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Elérkezett a háború, rombolás és lázadás hónapja – áprilisi Roboraptár

Több, mint tíz évet kellett várnunk rá, de Thanos végre megérkezik a földre, hogy a legnagyobb hősök mind összefoghassanak ellene. Eközben óriás állatok és kaijuk zúzzák porrá városainkat, ráadásul a zombik is visszatérnek. Lázadó cowboy-robotok, szolgálólányok és könyvfesztivál az áprilisi Roboraptárban.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Tűzgyűrű: Lázadás (Pacific Rim Uprising)

Magyar premier: április 05.

Ne feledjük, hogy bár már mindenki azt várja, hogy jöjjön Thanos és szétcsapjon mindent, előtte még érkeznek a szörnyek és a robotok, hogy egymást csapják szét! A Tűzgyűrű messze nem nevezhető Guillermo del Toro legérdekesebb vagy legsokrétűbb filmjének, sőt… Azonban a 2013-as kaiju eposz nem is ígért többet annál, mint, hogy hegyomlás méretű monszták és hasonló nagyságú mechák látványos és szórakoztató kivitelezésben kenik el egymás száját. Így a film a maga egyszerűségében működött. Persze ebben nem kis szerepe volt a rendező rémségek iránt érzett köztudott és látható rajongásának. A folytatást azonban már nem ő jegyzi, ez pedig aggodalomra adhat okot (meg hát, eleve: bármennyire is szórakoztató volt az első rész, nem biztos, hogy van benne egy franchise-nyi anyag.) Sajnos ezt a kritikák is megerősítik, hisz a TV-ből igazolt Steven S. DeKnight filmjét inkább a Transformers szériához, mintsem elődjéhez hasonlítják. Ám geeként nehéz nem bizakodva várni egy olyan filmet, ahol a Cigány Veszedelem fényes nap vesz revansot Godzilla unokáján. Az előzetes alapján ez az a Power Rangers film lesz, amire mindig is vártunk, de teljesen kielégítően még sosem kaptuk meg.
(Pongrácz Máté)

HIRDETÉS

Rampage – Tombolás

Magyar premier: április 12.

Az áprilist akkor ezennel át is nevezhetjük a „böhöm nagy dolgok szétverik a várost” havának. Hiszen még ki sem hevertük a Kaijuk és a Jaeger mesterek örökrangadóját, máris jön The Rock és az ő házi albinó King Kongja, hogy felvegyék a harcot az óriás krokodillal, illetve a még annál is nagyobb szörnyeteg, Jeffrey Dean Morgannel. (És, hol van még Thanos!) Mindez a híres videójáték alapján készül, amelynek a lényege, hogy a gorilla és a krokodil addig püfölje egymást, amíg az egyikük ki nem fekszik (és, hogy e közben minél kevesebb maradjon a városból). Szóval a történettel biztosan nem lesz gond. Nehéz sokat várni a filmtől (már csak Brad Peyton rendező személye miatt is), de az előzetesek alapján nem is vették annyira komolyan a dolgot, szóval reméljük, hogy a film átveheti majd a Jumanji 2-től a „Dwayne Johnson meglepetés blockbuster” vándorkupát. Ha a film lesz olyan jó, mint ez a csodálatos japán poszter, akkor én bőven elégedett leszek.
(Pongrácz Máté)

https://www.youtube.com/watch?v=kcmuHUuB0uU

Bosszúállók: Végtelen háború (Avengers: Infinity War)

Magyar premier: április 26.

Ezt a filmet tényleg senkinek nem kell bemutatni. Robert Downey Jr. twitteres akciójának köszönhetően az eredeti májusi premier helyett már április 26-án megtudhatjuk, mi lesz a végeredménye a bővített Bosszúállók vs. Thanos összecsapásnak. A galaxis őrzőitől kezdve a bosszúállókon át Wakanda hadseregéig mindenki beszáll a harcba, hiszen a tét az egész emberiség jövője. Amellett, hogy a szeretett Marvel-hőseink találkozása is fontos lesz a filmben, valójában a Végtelen háború az eddig csak módjával megjelenő Thanos (eredet)filmje. Ez már csak azért is izgalmas, mert lehet, hogy így egy igazán ikonikus antihőssel bővül majd az MCU. A premissza és az előzetesek alapján a Bosszúállók: Végtelen háború szolgálni fog jó pár felejthetetlen, illetve tragikus pillanattal is, úgyhogy készíthetitek a popcornt és a zsebkendőt.
(Rácz Viktória)

Sorozat

The Crossing – 1. évad

Sorozatpremier: április 02. (ABC)

Épp mostanában eszméltem rá, hogy gyakorlatilag már évek óta nem néztem egy országos szériát sem, és a The Crossing tökéletesen emlékeztetője annak, hogy miért: ugyan maga az alapötlet izgalmasan hangzik, de már az előzetesből is látszik, hogy az írók ugyanazokat a paneleket fogják előhúzkodni, amire a Lost óta nagyjából minden hasonló misztikus sorozat épül. Az HBO vagy a Showtime kezében bizonyára egy izgalmas és aktuális áthallásoktól sem mentes dráma kerekedhetne a The Crossingból, azonban tartok tőle, hogy az ABC-nél sorozatos cliffhangerekkel sem fogják tudni megtartani a nézők figyelmét az első évad végére várható kaszáig.
(Becságh Dániel)

Légió (Legion) – 2. évad

Évadpremier: április 3. (FX)

Számomra a tavalyi év legnagyobb meglepetés sorozata volt a Légió, ami már rögtön februárban minden azt követő tévés eseményt maga mögé is utasított. A készítő, Noah Hawley, meglovagolva a jelenlegi szuperhős kultuszt, fogta az X-men képregények egy marginálisnak nevezhető karakterét, és egy audiovizuális orgián keresztül mutatta meg, hogy lehet mérföldekkel kreatívabban hozzáállni a karakterek mozgóképre adaptálásához, mint azt bárki előtte egyáltalán megpróbálta volna. Remélhetőleg a folytatásban gyorsan feloldják az évadzáró cliffhangerét – ami a széria egyetlen szemforgatásra okot adó aspektusa volt – , hogy azután  mégjobban elszabadulhasson az őrület és a kreativ megvalósításnak tényleg csak az alkotók fantáziája szabhasson gátat. Arról pedig már jól tudjuk, hogy szerencsére nincsenek híján.
(Hartai Dávid)

The Legend of the Galactic Heroes – The New Thesis: Star-Crossed

Sorozatpremier: április 3. (Family Gekijo)

A The Legend of the Galactic Heroes a távoli jövőben játszódik, amikor az emberek két szuperhatalom, a Galaktikus Birodalom nevű monarchia, és a demokratikus Szabad Bolygók Szövetségének uralma alatt élnek. A két állam már 150 éve háborúzik egymással, és ez mindegyiket megviseli. Ebbe az intergalaktikus konfliktusba két, ellentétes oldalon álló parancsnok, Reinhard von Lohengramm birodalmi admirális, és a Szövetség tisztje, Yang Wen-Li szemszögéből nyerünk betekintést. Yoshiki Tanaka sci-fi regénysorozatából, amely a The Legend of the Galactic Heroes alapjául szolgál, már korábban is készült anime. A mostani adaptáció nem ennek folytatása vagy remake-je, hanem egy új feldolgozás lesz, és két részből fog állni: 2018-ban leadnak egy 12 részes sorozatot, 2019-ben pedig annak folytatásaként egy anime-filmtrilógiát.
(Barna Benedek)

Heavy Sacred Device Pandora

Sorozatpremier: április 4. (Tokyo MX)

Ez az eredeti forgatókönyvből készülő sci-fi anime is egy negatív jövőképet vázol. 2031-ben a tudósok új energiaforrással kísérleteztek. Az általuk épített kvantumreaktor azonban felrobbant, és a felszabaduló energiák teljesen megváltoztatták a bolygónkat. Az emberiség a kihalás szélére sodródott, közben pedig megjelentek a féli organikus, félig mechanikus „B.R.A.I.”-k, és a két faj a túlélésért küzd egymással. Hét évvel a katasztrófa után az egyik felelős, egy Leon Lau nevű tudós az egyik utolsó fennmaradt város, Neo Xianglong város melletti vadonban él. Száműzetésében lázasan kutatja, hogyan lehetne leküzdeni a különös új fajt.
(Barna Benedek)

The Expanse – 3. évad

Évadpremier: április 11. (Syfy)

Küszöbön a háború! A Föld, a Mars és az Öv népe hajszálnyira van attól, hogy végleg egymásnak essen. Eközben a Rocinante legénysége egy eddig soha nem látott fenyegetéssel szembesül, ami az egész naprendszer sorsát megpecsételheti. Legyűréséhez pedig Holdenéknek meg kell küzdeniük azzal  a lehetetlennek látszó feladattal, hogy a belső viszály helyett összefogásra bírja az emberiséget. A The Expanse első két évadával az elmúlt évek legünnepeltebb sci-fi sorozatává lépett elő, nem is csoda, nagyszerűen vegyíti a politikai dráma és az űrkaland elemeit. A harmadik évad pedig minden eddiginél több feszültséget, akciót és drámát ígér.
(Hartai Dávid)

Lost in Space – 1. évad

Sorozatpremier : április 13. (Netflix)

A tavasz egyik legnagyobb durranása lehet a Netflix Lost in Space-sorozata, legalábbis az előzetes képsorai egy, a filmes blockbusterekkel vetekedő színvonalú produkciót ígérnek. Az alábbi trailerben annyi nagyszabású képsor van, hogy semmi kétségem nincs afelől, a streaming szolgáltató ezt szánja következő zászlóshajójának. Meglátjuk, hogy ez a történet kidolgozásán mennyire látszik meg, de azért azt már most biztosra lehet venni, hogy a rossz emlékű filmfeldolgozást ez a változat képes lesz feledtetni.  Mindenesetre sokkal nyugodtabban állítanám ezt, ha nem az Egyiptom istenei, Az ismeretlen Drakula és a Power Rangers írói készítenék ezt a sorozatot…
(Becságh Dániel)

Fear the Walking Dead  – 4. évad

Évadpremier: április 15. (AMC)

A Fear the Walking Dead azért indult érdekes spin-offnak, mert minden tekintetben más volt az alapkoncepciója, mint az eredeti sorozatnak. Mivel időben korábban kezdődött, mint a The Walking Dead, be tudta mutatni a társadalom széthullását és a zombik elterjedését. Emellett ráadásul nem egy közösségre, hanem csak egyetlen családra fókuszált. A második évad végére azonban „utolérték” a testvérsorozat első szériáját, a harmadik évadban pedig már az alapszituáció is hasonló volt. Bár arra azért figyeltek a készítők, hogy új témákat hozzanak be (pl. vízért folyó harcot és a rasszok közötti konfliktust), kérdés, hogy negyedik nekifutásra tudnak-e továbbra is egy eltérő irányt követni, vagy ugyanazon az úton haladnak majd tovább, mint az eredeti sorozat. Annyi érdekessége mindenesetre mindenképpen lesz ennek az új évadnak, hogy végre feltűnik egy, a The Walking Deadben megismert karakter is.
(Barna Benedek)

Westworld – 2. évad

Évadpremier: április 23. (HBO GO)

Az egymásra hányt utalásokból épített nosztalgiavonatok korában döbbenetes volt látni, hogy Jonathan Nolan nemcsak méltó feldolgozást alkotott Michael Crichton több mint 40 éves művéből, de egyenesen korunk egyik úttörő szériáját hozta létre a Westworlddel. Ritkán látni olyat, hogy az írógárda mindig egy lépéssel a néző előtt jár, de a Westworld alkotói tökéletes érzékkel használták a western műfaji örökségét, a mesterséges intelligenciáról folytatott fejtegetések aktuális állapotát, de még a rajongói teóriákat is képesek voltak a nézők projekciójából az értelmezés egy fontos elemévé emelni. Ebből kiindulva még elképzelni is nehéz, hogy mi vár ránk a második évad folyamán, de Nolant ismerve aligha kell majd csalódnunk a folytatásban.
(Becságh Dániel)

https://www.youtube.com/watch?v=NAuBChlPR7s

A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) – 2. évad

Évadpremier: április 26. (HBO GO)

A tavasz egyik legvártabb sorozata egyértelműen A szolgálólány meséje, ami már az első évadával is nagy port kavart. A Hulu streamingszolgáltató nagyot dobbantott azzal, hogy adaptálta Margaret Atwood disztópikus regényét, ami bár 1985-ben íródott, még mindig aktuális. A nem túl távoli jövőben játszódó történet szerint az Egyesült Államokat egy vallási radikalista hatalom irányítja, ami úgy harcol a világot sújtó meddőség ellen, hogy a még termékeny nőket tenyészállatként használja. Ők az úgynevezett szolgálólányok, akik egyszerre szentek és rabszolgák ebben a szélsőségesen patriarchális rendszerben. Az első évad a diktatórikus világ bemutatására koncentrált, ezért a lázadás csak szikráiban jelent meg, a második évad viszont már az ellenállásra helyezi a hangsúlyt. Kíváncsian várjuk, milyen irányban megy tovább a sorozat, tekintve, hogy az első évad nagyjából végig követte a regény cselekményét, az új évadhoz viszont már nem lesz írásos alapanyag.
(Rácz Viktória)

https://www.youtube.com/watch?v=dKoIPuifJvE&feature=share

 

Könyv

 

XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Árpilis 19 – 22.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – röviden Könyvfeszt – 1994-es első megrendezése óta a magyar könyvipar legnagyobb vásárává nőtte ki magát. A négy napon keresztül tartó rendezvényen kivonul a magyar könyvkiadók színe-java, továbbá külföldi kiadók és nemzetközileg is elismert írok képviseltetik magukat. Egy ekkora kavalkádban a geek olvasók is bőven megtalálhatják napi irodalmi betevőjüket – ezekből válogattunk egy jó csokorra valót könyves ajánlókba. A rengeteg sci-fi, fantasy és horror könyven túl hazánkba látogat a sikeres Vörös lázadás sorozat szerzője, Pierce Brown, betekinthetünk a kortárs fantasztikus irodalomba, továbbá összefuthatunk kedvenc külföldi és magyar  íróinkkal is.
(Scheirich Zsófia)

Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

Megjelenés: április 16.

Izgalmas irodalmi szenzációnak ígérkezik Ken Liu novelláskötete, A papírsereglet és más történetek. Habár a kínai származású író regényekkel is felzavarta a fantasztikum állóvizét (pl. The Dandalion Dynasty), zsenije novelláiban mutatkozik meg igazán, hírnevét is ezekkel szerezte. A Könyvfesztiválra érkező kötetben élő origami tigris, ázsiai steampunk, Black Mirror-szerű disztópikus világok, mágikus realizmus, időutazás az ősi Kínába és ízig-vérig űropera kalandok várnak ránk. Igazi ötletkavalkád, amit Liu örökérvényű kérdésekkel és dilemmákkal vegyít.
(Scheirich Zsófia) 

Nagy Ádám (szerk.): Nevelj jedit! – A képzelet pedagógiája

Megjelenés: április 16.

Tóth Csaba két korábbi kötetében (A sci-fi politológiája, Fantasztikus világok) a popkultúra segítségével kihozta a tudományt az intézmények és egyetemek falai közül, miközben azt is megmutatta, a fantasztikumban is bőven van érték és kibeszélnivaló. Ezt a vonalat folytatva jön egy újabb tanulmánykötet, a Nevelj jedit!. Az új könyvet ezúttal nem Tóth, hanem Nagy Ádám szerkeszti, a felkért szerzők a fantasztikumot a pedagógiatudomány eszközeivel vizsgálják. Vajon jó iskolának számít-e a Roxfort, vagy a Trónok harcából ismert mesterek rendje? Milyen lenne Xavier professzor mutánsiskolájának pedagógiai programja? Többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ.
(Scheirich Zsófia)

Neal Stephenson és Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása

Megjelenés: Könyvfesztivál

Neal Stephenson mondhatni a hard sci-fi kortárs fenegyereke. Cyberpunk regénye, a Snow Crash már most alapműnek számít, emellett pedig olyan féltéglákkal örvendeztette meg a zsánerrajongókat, mint a Gyémántkor, Seveneves – A hét Éva, vagy a magyarul még nem olvasható Cryptonomicon. A Könyvfesztiválon egy új Stephensont ragadhatunk magunkhoz: A D. O. D. O.-t. Társszerzőjével, Nicole Gallanddal együtt egy komplex, majdnem a közel jövőben játszódó, történelemmel, tudománnyal, mágiával, intrikával és misztikummal kevert thriller kalandra invitál minket, ahol a modern világ alappilléreit kérdőjelezik meg. És mindezt, az egész világra kiterjedő hajszát egy nyelvész (Melisande Stokes) és egy katonai hírszerző (Tristan Lyons) találkozása triggereli, aminek nagy tétje van: több évszázados hazugás leleplezése és a mágia létezésének bebizonyítása.
(Scheirich Zsófia)