HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Star Wars: A hős útja – jóslatok a IX. epizódról

Az utolsó Jedik megjelenésével választ kaphattunk sok kérdésre, még ha nem is vagyunk elégedettek a válaszokkal. Ugyanakkor lennének további kérdéseink is.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Mióta Az ébredő Erő berobbant a mozikba, több Star Wars-teória látott napvilágot, mint ahány rohamosztagos szolgál a galaxisban. Viszont amíg a VII. epizód teret nyitott az fantáziálásnak, addig Az utolsó jedik inkább elállta az útját a további teória-folyamnak. Anno a Zsivány Egyes megjelenése után én is tettem egy kísérletet, hogy „megjósoljam”, hogy mi fog történni az új trilógia további részeiben, ebben a cikkben. Ehhez kivételesen nem a csillagok állását, hanem Joseph Campbell monomítosz (A hős útja) teóriáját, illetve Vlagyimir Propp varázsmese (A mese morfológiája) elméletét vettem alapul. A jóslatoknak – találgatásoknak – nagyjából a fele be is vált, tehát a VIII. epizód ugyanúgy illeszkedik mindkét elméletbe, és Rey valóban a hős útját járja, ahogy Luke, vagy Anakin is tették. Ebben a cikkben azt fogom elsősorban vizsgálni, hogy melyik állomásait teljesítette már a történet ezeknek a teóriáknak, hogyan kapcsolható össze a második rész a monomítosz- és varázsmese-elmélettel. Illetve mivel a IX. epizód a trilógia utolsó darabja, a cikk második felében újabb találgatásokba bocsátkozom azzal kapcsolatban, hogyan végződik Rey története.

Figyelem! A cikkben töménytelen mennyiségű spoiler, és azokon túl messzemenő következtetések,  és esetleges tévedések találhatóak! Olvasása ennek tudatában ajánlott!

Az utolsó Jedikből kiderült, hogy mi történt Kylo és Luke között, amiről eddig mindenki mélyen hallgatott, pedig szerves része a történetnek, a fő konfliktusnak a karakterek között. Azt is megtudtuk, hogy az Új Köztársaság halva született, az Ellenállás egyértelműen magára maradt, és sem vezetősége, sem flottája, sem forrásai nincsenek. Az Első rend fegyelmezett, erőskezű vezető nélkül maradt, Kylo Rent senki sem tartja tovább kordában, és Hux tábornokkal egyetemben ő is többször megszégyenült már emberei előtt. Luke terve, hogy vele együtt a Jedi-rend is kihaljon, nem sikerült, mert Rey elkezdte járni a maga útját, és nem állt át Kylo oldalára sem. Ezek talán a legfontosabb fejlemények, amelyeket a VIII. epizód hozott. De hogyan tovább?

HIRDETÉS

Egyértelmű, hogy a hősök célja az Ellenállás feltámasztása és az Első Rend hatalmának megdöntése lesz. Mihez kezd vajon Rey, és az Ellenállás? Érdemes egyáltalán, és fel lehet-e még támasztani a jedi rendet a hamvaiból?Eddig nem kerestük, most mégis kérdéses, hogy az Erővel kapcsolatban vajon számíthatunk új válaszokra? Mit fog Rey kiolvasni a jedi-kódexekből? Mire lehet még képes az Erő?

A hős útja

Mivel a trilógia eddig ugyanúgy követte a – Joseph Campbell által meghatározott – hős útját, ahogy azt tette az eredeti is, feltételezhetjük, hogy a IX. epizód sem fog erről letérni. A VII. részben Rey már túlesett a hős útjának első fázisán: az útnak induláson. Következett a második fázis: a beavatás. Ennek során a mentor belép a történetbe – találkozunk Luke-kal a porgok szigetén. Majd próbatételek sora következik, melyek során a hős megismeri szövetségeseit és ellenfeleit. Rey sikeresen belesétált Snoke csapdájába, és bár Kylo Ren segítségével megmenekül, eredeti terve, hogy visszatérítse a férfit a sötét oldalról, kudarcot vall. Mesterre talál Luke személyében, akit Rey kezdetben nem ért, és nem hallgat rá, később azonban megérti, megbékél vele. Az utolsó fázis pedig a (spirituális) átalakulás. Ezt általában a hősről szóló kinyilatkoztatás indítja el, melynek valószínűleg már része az, amit Yoda mond el Luke-nak Reyről. Magát a kinyilatkoztatást Luke teszi meg Kylo Ren előtt, amikor azt mondja, vele nincs vége a Jedi-rendnek, hiszen Rey Jedivé fog válni.

Ezután következik az alámerülés egy szimbolikus vagy valós mélységbe. Rey pedig alá is merült abba a sötét verembe még a Ahch-Tón, és a saját lelkének legmélyére is, hogy szembenézzen a múltjával. Ezután nyílik meg Kylo Rennek, és fordul szembe Luke-kal. Reyben ekkor fogalmazódik meg új célja, Kylo Ren visszatérítése. Luke határozottan kéri, hogy ne tegye, de Rey elhagyja a szigetet, tilalomszegés történik. Az alámerülést legtöbbször a hős (szimbolikus) halála és újjászületése követi. Ha nem is szó szerint hal meg, a hősnek mindenképpen szembe kell néznie a halállal, és visszatérnie a halál torkából. Rey esetében is megjelenik a halálnak több jelképe: az első a szállítóegység, melyben Csuvi kidobja az űrbe, olyan, akár egy fehér koporsó. Megérkezése után Snoke elé viszik, ahol a Legfőbb Vezér megkínozza, és meg is öletné, ha Kylo Rennek nincsenek más tervei. Rey ott térdel, tehetetlenül, az élete Kylo kezében van. (Miután Kylo végez Snoke-kal, a hatalom még nem száll rá automatikusan: ahhoz le kellett győznie a pretoriánus gárdát, akik bosszút álltak volna a vezérükért.) A vörös testőrökkel vívott küzdelemnek is megvan a szimbolikus jelentése, hiszen előbb kijátsszák a halált, majd legyőzik, ketten együtt. Mert Kylo Rennek sem Snoke megölése, sem a gárda legyőzése nem sikerült volna Rey segítsége nélkül. Kölcsönösen megmentették egymást a haláltól, és így nem is tartoznak egymásnak. Végül útjaik elválnak: Rey azonnal a barátai segítségére siet, míg Kylo Ren átveszi Snoke helyét.

Mi maradt így az utolsó epizódra? Nehezebb, már-már lehetetlen próbatételek, amelyeken túlesve a hős legyőzi ellenfelét. Elnyeri jutalmát és visszatér a számára ismert világba, ahonnan indult. Ekkor ismét át kell lépnie a két világ küszöbét, ahol utoljára áldozatot hoz. Visszaérkeztekor felfedi magát, mivel nem úgy tér vissza, ahogy elhagyta a helyet. Végül egyszerre válik a két világ urává. Nagy vonalakban tehát már rákanyarodunk az útra a győzelem felé, melynek végén Rey legyőzi Kylo Rent. A két világ küszöbének átlépése az útnak indulás során még csak az ismert világ elhagyását jelentette, viszont az átalakuláskor ez már spirituálisan is jelentős határátlépés lesz. Talán Reyt ismét megkísérti a sötét oldal? És ehhez kapcsolóan, vajon úgy válik a „két világ urává”, hogy képes lesz egyensúlyt hozni az Erőbe?

A varázsmese forgatókönyve

Konkrétabb válaszokért, ismét Propp varázsmese elméletéhez kell fordulnunk. A mese morfológiája szerint is túl vagyunk az előkészítő szakaszon. Az ellenfél csapdát állított Rey és Luke számára: Snoke összekötötte Kylo Ren és Rey elméjét, így csalta oda Reyt. Rey megkapta a figyelmeztetést Luketól, hogy ne menjen oda, mégsem hallgatott rá. Ez a 6-7. mozzanata a varázsmeséknek. Eddig minden a korábbi jóslatok szerint alakult: a tilalomszegést és a hős félrevezetését követően megtörténik a károkozás (8.) is: az Első Rend megkezdi az Ellenállás megsemmisítését, mert az Ellenállás terve a menekülésre a tudomásukra jutott. A hős ennek akkor kerül tudatába, amikor még ő maga is szorongatott helyzetben van, és nem tehet semmit. (9.) Ezután következnek azok a mozzanatok, melynek során a hős szolgálatot tesz az adományozó(k)nak: Rey elengedhetetlen szerepet játszik Snoke megölésében, és Kylo Rent is megmenti a haláltól. Kiállja a próbát, győzelmet arat a gárdával folytatott párbajban. Végül a hősnek sikerül megszöknie a szorult helyzetből. (10-13.) A 14. mozzanat a varázstárgy megszerzése: a cirkáló becsapódása után Rey ébred fel hamarabb, és viszi magával a törött fénykardot, így bár senki sem győzött Kylo Ren és Rey (Erő)összecsapásában (16.), a fénykard végül a lány birtokában marad. (A 15. mozzanat, amikor a hőst elvezetik keresése tárgyához, amikor Rey a karkötő segítségével rátalál az Ellenállásra.)

Az egyik sarkalatos pontja a varázsmeséknek, hogy a hős bélyeget kap a küzdelem során. Ez a bélyeg lehet egy jellegzetes seb is, és Rey szerzett is egy vízszintes vágást a karjára, viszont a bélyeg esetében mindig többről van szó, mint egy puszta sebről: a hős hatalmának megingásáról, vagy elvesztéséről. Ennek erős szimbóluma itt az, hogy a kettétört fénykard, melyet már kétszer is használt Kylo Ren ellen. (17.)

Rey megérkezik a Craitre, a csata közepén, amikor üldözőbe veszik, és elcsalja az összes vadászt onnan. A mágikus repülés mesei elem is még belefért a filmbe a fogócska-jelenet által az Ezeréves Sólymon. A lány végül megmenekül az üldözők elől, és visszatér, hogy megmentse a megmaradt Ellenállást. Fontos mozzanat, hogy Reynek az Erőt kell használnia, hogy megmentse a barátait, ez már előkészíti a spirituális átalakulását, elkezdi beteljesíteni a sorsát, elfoglalni szerepét. Mindeközben megtörténik Kylo Ren legyőzetése, megszégyenítése Luke által. A jó oldal egyesül és Rey által birtokukba kerül az Erő is, hogy legyőzzék az ellenfelet, Luke pedig az útja végére ért. (19-22.)

Hogyan zárul a hős története?

A IX. epizódra éppen kilenc mozzanat maradt, és az első lesz a felismerhetetlen megérkezés. (23.) Rey vissza fog térni egy számára ismert helyre, de már más emberként, mint ahogyan onnan eljött. Fenntartom a korábbi jóslatomat, hogy vagy a Jakkura fog visszatérni, vagy a Takodanára. Esetleg az Ellenállás időközben új bázist épít ki, és a nyitószövegből kiderül, hogy Rey elvált egy időre a többiektől, és a film elején erre a bázisra fog majd visszatérni – az átalakulása után. A hős megérkezését a jogtalan követelés követi (24.), melyet legtöbbször az álhős tesz. Az álhős pedig az a személy a mesében, akiről kiderül, hogy nem az, akinek addig hittük. Egy álhősünk biztosan volt Az utolsó Jedikben, ő pedig DJ (Benicio del Toro) karaktere, aki végül áruló lett. Nem valószínű, hogy őt még viszontlátjuk. Álhőssé vált Poe Dameron is, akinek végig szurkolunk, hogy vakmerő és kockázatos tervével megmentse az Ellenállást, ha már Holdo nem tesz semmit. Azonban a kis magánakciójának köszönhetően az Ellenállás nagy része odavész. Bravó Poe! Lefogadom, hogy a szépfiú bőven elő tud majd állni jogtalan követelésekkel.

A következő mozzanat, hogy a hős nehéz (megoldhatatlan) feladatot kap, mely lehet az erő (az Erő?) próbája, a bátorságé, esetleg az elméé, vagy valamilyen eszköz elkészítése is. (25.) Már a VIII. epizódtól reméltem, hogy megmutatja a fénykardot elkészítése közben: nem is magáért a folyamatért, inkább a mérföldkövet jelentő, katartikus pillanat miatt egy Jedi fejlődésében. Felhasználja vajon Rey a törött kardot, a megrepedt kristállyal?

A hős megoldja az utolsó feladatot, amely segíti legyőzni az ellenfelét. Az álhőst leleplezik, a hőst pedig felismerik, viszont addigra már elő van készítve a győzelem, végül pedig az ellenfél elnyeri a (méltó!) büntetését. Viszont vége van-e ezzel a történetnek, vagy maradt még elvarratlan szál? Lehetséges, hogy ez a trilógia hozza el az egyensúlyt az Erőben? Bár Luke elfordulását a jedi rendtől nem vitték végig, de belengette a két oldal éles elválasztásának problémáját. Továbbá korábban az olyan képességek nem kaptak szerepet a vásznon, mint az elmék összekötése, vagy a szellemkép projekció az Erő által. És ne felejtsük el a ritka képességet sem, melyet Rey tapasztalt: egy tárgy megérintése az ahhoz köthető emlék- és jövőképeket mutatta meg számára. Luke egyértelműen elvágta magát az Erőtől, és úgy gondolta, a jedi rend fenntartásával nem juthatnak közelebb a sötét oldal legyőzéséhez. Az ahch-tói Jedi-templomban az első Jedit a meditáció állapotában ábrázoló, egy Jin és Jang-ot idéző mozaikot láthattunk a padlóba süllyesztve, melynek egyik oldala hangsúlyosan sötét, másik világos. Lehet, hogy a Jediknek nem magunkon kívül, hanem magukban kell megteremteniük az egyensúlyt sötétség és fény között?

Luke eltávolodása a rendtől, és az egyensúly hangsúlyozása – de főként, hogy ennek a sztorinak nagy szüksége lenne már egy fordulatra a jó és a rossz örök harcában! – arra enged következtetni, hogy akkor lesz egyensúly, ha a két oldal megszűnik, vagy ha a két oldal összefog. Esetleg Kylo Ren meghal, Rey viszont újraértelmezi a Jedi-tanokat, és nem választja el a sötét és jó oldalt egymástól.

Áttérve a teológiai lezárásról a politikaira, Kylo Ren halála után az Első Rend kérdését is rendezni kell.  Képtelenség lenne pusztán a „gonosz” halálával zárni a trilógiát, hiszen ez a VI. epizód végén sem jelentett végső megoldást, és abból reméljük tanultak a készítők. (Végleges pontot nyilván a Disney sem akar a történet végére tenni, de a trilógiát valahogy akkor is le kell zárni.) Én azt a lehetőséget látom reálisnak, hogy az elképesztő erőfölényben lévő Első Rend ellen kirobban egy galaktikus forradalom. Máskülönben nincs arra esély, hogy leváltsák ezt a jelenlegi politikai rendszert, hiába állítanának egy lézercsákányt Hux fejébe, vagy távolítják el Kylo Rent. Mindig lesz valaki, aki a helyükre lép, így működik a diktatúrákban a hatalmi vákuum. Ez a status quo az Első Rend és az Ellenállás között felkelésért kiált, a galaxis több pontján folyó harcért, eddig némán tűrő tömegekért, törvényen kívüliekért, az Első Rend elárulóiért. És egy hatalmas űrcsatáért! (Hiszen egy űreposz befejező része űrcsata nélkül, olyan lenne, mint egy Alien-film Alienek nélkül.) Az Ellenállás pedig a márciusi ifjak szerepét tölti majd be a forradalomban. Illetve a forradalomnak mindig lesznek áldozatai is. Már a Zsivány Egyes idején az volt a benyomásom, hogy sokkal jobb lett volna a CGI-Tarkin helyett egy hologram-Tarkin, egyszerűbb és hitelesebb is lehetett volna abban a formában. Méltó búcsú lenne Leiától, ha hologramként egy utolsó beszédet intézne a galaxis elnyomottjaihoz, akikért egész életében küzdött. Ez indítja majd el a forradalmat, mely az Első Rend bukásához vezet.

A keletkező hatalmi űr problémájára részleges megoldást jelentene, hogyha a helyi erők, vagy esetleg, akik a köztársaságból megmaradtak, vagy a kettő együttesen rögtön betöltené ezt az űrt, ahogy az létrejön. Valódi békét azonban egy legitim forradalom után csak egy galaktikus békekötés fog hozni, s így újra felvirradhat a galaxisban a szabadság…