HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost 7×7 – Westerosi királydráma két felvonásban

Ismét eljött a szörnyű pillanat, ismét leköszönt a Trónok Harca aktuális, immár hetedik évada, ráadásul hamarabb is, mint azt megszoktuk. Újabb egy évet várhatunk a végjátékra, ami hat részben fogja elmesélni a Hét Királyság eddigi legpusztítóbb háborúját. De mielőtt lélekben elkezdenénk készülődni a végső búcsúra kedvenc sorozatunktól, foglaljuk össze mi is történt a Hét királyságban, a hetedik évad hetedik, szezonzáró epizódjában.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Prológus

Egy várfal tövében óriási hadsereg gyülekezik, amihez épp egy keleti lovasokból álló zászlóalj csatlakozik. A fal tetején katonák a védelmet építik, több hordónyi szurkot készítenek az őrállásokba. Mielőtt azonban tényleg elhinnénk, hogy az Egri csillagok egy bizar HBO feldolgozását látjuk, megjelenik Jaime Lannister és ser Bron. Ez bizony a két királynő találkozója Királyvárban. A Sárkányok Anyja egész seregét ide vezényelte a tárgyalásokra. A kulcsfigurák a flottával érkeznek Sárkánykőről, rakományuk egy darab összeaszalódott, de még mozgó holtest. Bemutatásra szállítják a Lannister királynőnek, aki – a főszereplők meggyilkolásának pontos sorrendjét lediktálva a Hegynek – felkészülten várja a különítmény.

Első felvonás


Helyszín: Királyvár

A tárgyalást a Sárkányveremben bonyolítják le, egykori Targaryen sárkányok csontjai között, Cersei ezzel igyekszik emlékeztetni ellenfeleit, mennyire kegyetlen és félelmetes ellenfél is ő. A játékban végül alul marad, Daenerys, követőivel ellentétben sárkányháton érkezik és a bestia látványától szokás szerint mindenkiben megfagy egy pillanatra a vér. Ekkor, az évad során először, Cersei arcán is megjelenik a bizonytalanság és félelem parányi jele. Az évad sokadik, de egyértelműen legnagyobb nagy találkozásán régi ellenségek, még régebbi barátok és gyűlölködő családtagok kerülnek végre szemtől szembe, rengeteg kellemes és kellemetlen emléket felelevenítve.

A 2011-es westerosi évfolyam osztálytalálkozó ünnepségét Tyrion nyitja egy rövid beszéddel, amiben leszögezi, hogy a Targaryen királynő célja a fegyverszünet gyors és feltételek nélküli megkötése. A kicsinyes ellenségeskedéseken túl ott a közös ellenség, a holtak serege, akik mindenkit elpusztítanak, ha nem fognak össze most azonnal. Cersei persze nem hisz neki, de pont erre felkészülve fogták el az élőhalottat, óriási áldozatok árán. A Véreb most elő is hurcolja, hogy végre valahára a Hét Királyság minden nemese szemtől szemben láthassa, a Mások létezése nem csak legenda. A látványtól persze teljes a döbbenet, még a királynőnek is leesik az álla. A leggyorsabban Euron látja át a helyzet súlyát és azzal a lendülettel utazik is vissza a Greyjoy flottával a Vas-szigetekre, oda a halottak úgyse tudnak átúszni, majdcsak kihúzzák valahogy.

Cersei sem tud mit mondani a váratlan fordulatra, elfogadja a fegyverszünetet és csatlakozik seregeivel a Mások elleni csatához. Persze nem ingyen, cserébe elvárja, hogy Észak királya a háború végéig pártatlanul maradjon Északon. Jon ebbe nem tud beleegyezni, hisz végre valahára térdet hajtott és felesküdött a másik királynőre, így a becsülete nem engedi, hogy most elárulja azt. Ezzel a tárgyalások zátonyra futnak. A házigazda visszavonul kastélyába, miközben mindenki, aki eddig vértizzadva győzködte Havast, hogy térdeljen le Daenerys előtt, most egyetért, hogy Jonnak meg kellett volna szegni esküjét.

HIRDETÉS

A patthelyzetből a félember menti ki hőseinket, életét kockáztatva négyszemközt beszél nővérével, aki két halálos fenyegetés között rávezeti Tyriont, hogy terhes és senki más élete nem érdekli gyermeke biztonságán kívül. Ezután a Lannisterek visszatérnek  vendégeikhez és a Trónok Harca eddig legnagyobb fordulatát hozzák magukkal: úgy tűnik öccsének sikerült pusztán észérvekkel rábeszélni a fegyverszünetre az uralkodót, segít a mások elleni harcban. A szövetség tehát sikeresen megköttetett, közösen indulhatnak északra megvédeni a Hét királyságot.

Miután Danyék elhagyták a fővárost, Cersei a bátyjával akar beszélni, aki már az északi hadjáratot tervezi. Fölösleges, közli a nővére. Az egész szövetségesdi csak átverés volt, esze ágában sincs segíteni a trónkövetelőnek, szépen kivárja Délen a háború végét. Különben is, ugye senki nem gondolta komolyan, hogy Euron elmenekült? Már rég úton van Essosra, hogy zsoldosokat hozzon át a királynőnek. Jaime ezen teljesen kiborul, megpróbálja elmagyarázni, hogy bárki is nyer abban a háborúban, ők mindenképp veszítenek, ha nem állnak össze a Targaryen lánnyal. Persze az érvelés süket fülekre talál, csak felbosszantja Cerseit, aki ezt árulásnak tekinti és megfenyegeti a testvérét, hogy ha északra megy, megöleti. Jaimenek ez az utolsó csepp a pohárban. Végre belátja, hogy szerelme menthetetlenül megőrült. Nem tud mást tenni, elhagyja Királyvárat és ikertestvérét amíg még lehet, és északnak lovagol, miközben Délen is lehullanak az első hópelyhek.

Első közjáték

Miközben Sárkánykőn azt tervezgetik, hogyan jutassák el seregeiket Deresbe, Theon elkapja Jont egy gyors beszélgetésre és elmondja neki, mennyire becsüli amit tett és hogy egész életében, mindig megtudta őrizni becsületét. Nem úgy, mint ő, aki folyamatos rossz döntései miatt jutott idáig. Jon nem tudja megváltani minden bűne alól, de amiben ő megbocsáthat neki, abban megbocsát. A Greyjoy fiú úgy dönt, viszonozza az egykori szívességet és elindul megmenteni Yarat Euron fogságából. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy végre a talpára áll, agyonver egy kötekedő vasszigeteki kalózt, és maga mellé állítja nővére egykori embereit.

Második felvonás

Helyszín: Deres

Sansahoz megérkezik Jon levele, melyben közli, hogy szövetséget kötött és elismeri királynőjének Daeneryst. Ez persze nem tetszik Lady Starknak, Havas megint a megkérdezése nélkül döntött Észak sorsáról.  Kisujj finoman megjegyzi, hogy a fattyú esetleg a sárkánnyal kötött házassággal akarja megerősíteni királyi pozícióját. Ezután a beszélgetés átterelődik Aryara, Baelish pedig kikezdhetetlen logikával vezeti rá az ifjú hölgyet arra az egyértelmű következtetésre, hogy húga csak azért tért vissza Deresbe, hogy megölje őt és így ő válhasson Észak úrnőjévé. Az észérvekkel sajnos nem lehet vitatkozni, Sansa a nagyterembe hozatja húgát, ahol egy csapat katona várja.

Ez bizony egy tárgyalás, a vád gyilkosság és árulás. De a vádlott nem Arya Stark, hanem Petyr Baelish! Kisujj hirtelen nem érti az óriási fordulatot, pedig pofonegyszerű: a két lány a kisebbik megérkezése óta játszadozott vele, hogy megbizonyosodjanak arról, egymásnak akarja ugrasztani őket.  Az egész viszályuk csak színjáték volt, hogy csapdába csalják az árulót. Kisujj persze mindent tagad, de hiába, a teremben ott ül Bran is, aki úgy tűnik, csak látszólag burkolózott némaságba, és szembesíti vele, pontosan tudja, hogyan árulta el apjukat anno Királyvárban. Nincs mit tenni, az ítéletet meghozták, bárhogy könyörög, a hóhér Arya és stílusosan ugyan azzal a tőrrel vágja át a nagy játékos torkát, amivel ő az egész konfliktust egykor kirobbantotta az oroszlán és a farkas között.

Valamivel később megérkezik  Sam, a kalandor és családja. Az ex-mestertanonc felkeresi Brant, akinek ugye még ő segített átjutni a falon. Elmondja neki, hogy eljött Óvárosból, mert Jonnak akar segíteni a mások elleni harcban és érdeklődik mi történt a fiúval a falon túl. Ő elmeséli, hogy háromszemű hollóvá változott, mindent lát ami valaha történt és most történik, Jonról pedig megtudott valamit amit minél hamarabb el kell mondania neki. Bran megosztja Sammel a titkot, miszerint Jon igazából nem Ned Stark törvénytelen fia, hanem Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark szerelem gyereke. Tarly persze rögtön kapcsol, két résszel ezelőt olvasta a nagymester emlékiratai között, hogy Rhaegar halála előtt érvénytelenítette házasságát és elvett egy másik lányt. A kép össze áll, Jon, akinek születési neve valójában Aegon Targaryen törvényes gyerek, ami viszont még fontosabb, a Hét Királyság törvényei alapján ő a Vastrón jogos örököse!

Második közjáték

Miközben Deres felé hajóznak, Jon és Dany eddigi románca egy közösen töltött éjszakában csúcsosodik ki. Erről Tyrion is tudomást szerez, aki láthatóan nem igazán örül a dolognak. Pedig ő még nem is tudja amit mi…

Epilógus

A Fal tetején Tormund és Beric Dondarrion őrködik, amikor megjelennek a Mások, több ezer élőhalott kíséretében. Az Őrség azonnal riadót fúj, az égen pedig feltűnik, amire már mindenki várt. A zombisárkány, hátán az Éjkirállyal, kéklángot okádva, minden probléma nélkül leomlasztja a falat.

A holtak serege végtelenül hömpölyög  át a fal maradványain, mi pedig egy éven keresztül izgulhatunk azon, hogy Dondarrion és Tormund túlélte-e az omlást.

A Kapcsoljuk Westerost! évadzáró adásában alaposan kiveséztük az eseményeket!