HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Top 10: Samuel L. Jackson akkor is remek színész, ha valami baj van a testével

Samuel L. Jackson rengeteg filmben szerepel, s ami feltűnő, hogy sokszor alakít valamilyen freak alakot.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A héten mutatják be Quentin Tarantino legújabb filmjét, az Aljas nyolcast, mely a rendező második westernje, viszont nem az első film, ahol Samuel L. Jackson karakterének valamely testi fogyatékkal kell együtt élnie. No para, ennél több spoiler már nem lesz az Aljas nyolcasról, viszont most következzék minden idők legfontosabb listája, avagy: filmek, melyben Samuel L. Jacksonnak valamilyen fogyatéka van.

10. Kingsman – 2014 – Valentine – beszédhiba

Bár messze nem ez a legsúlyosabb fogyaték, melyet Samuel életében eljátszott, de mindenképpen süvegelendő teljesítmény, mert a selypítés (és előre elnézést a beszédhibákkal küzdőkkel, magam is az vagyok /a szerk./) még soha nem volt ilyen tréfás és egyszerre félelmetes mint ebben a filmben. Pláne ha hozzávesszük, hogy Valentine az egyik legkirályabb filmes gonosz, hiszen idealista elképzelései a világ jobbá tételéről nem is tűnnek akkora baromságnak…

HIRDETÉS

9. xXx – 2002 – Augustus Gibbons – sebhelyes arc

A tripla X főgonosza, Augustus Gibbons legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy bal arca szanaszét van égve. Noha ez sem feltétlenül életet megnehezítő körülmény, mégis elég súlyos baj, pláne ha a karakter átvitt értelemben is „rosszarcú”.

8. Django elszabadul – 2012 –  Stephen – sántaság

A sánta öregember, aki ráadásul valami furcsán beteges vonzalmat is érez gazdája iránt, a színész egyik legjobb szerepe. Stephen olyan a botja nélkül, mint Bruce Willis akármelyik filmjében pörköltszaftos, izzadtságfoltos trikó nélkül. A bot ebben az esetben ráadásul jó búvóhelynek minősül: ő bántalmazhatatlan, hiszen öreg, mert bottal jár.

7. Hipervándor – 2008 – Roland – albínó

Szerencsére hamar kikopott a köztudatból, de kénytelenek vagyunk megemlékezni Samuel L. Jackson egyik kevésbé jó alakításáról, melyben a hipervándor-begyűjtésre szakosodott, egy titkos társaság által megbízott vadászt alakított. A szerep különlegessége (mely dramaturgiailag viszonylag keveset adott hozzá a filmhez), hogy Roland karaktere albínó. Legalábbis többünknek az volt a benyomása a szerkesztőségből. Ez sem igazi „hiányosság” hacsak a megfelelő számú pigment hiányát nem vesszük figyelembe, ami ha a haját nézzük, elég feltűnő.

6. A sebezhetetlen – 2000 – Elijah Price – üvegcsont

M. Night Shyamalan egyik legjobb filmje, melyben Bruce Willis és Samuel L. feszül egymásnak, de sokkal inkább meta szinten, mint fizikálisan. A film egy klasszikus szuperhős felállást, a „strong hero vs. evil mastermind” témát járja körbe, és kedvenc fekete színészünk egy üvegcsontú képregénygyűjtőt alakít. Kitalálható módon, nem ő a sebezhetetlen, hisz neki már egy lépcsőn való borulás is súlyos következményekkel jár.

5. Jurassic Park – 1993 – Ray Arnold – test nélkül

Furcsamód keveseknek jut eszébe, hogy Jackson már a ’93-as Jurrasic Parkban is szerepel. Ő az a láncdohányos operátor, aki elsőként indul el felkapcsolni a park generátorát miután mindenhonnan elmegy az áram. Hagyok egy kis időt… na ugye! Hősies törekvéseit kevéssé méltóságteljes halál követi, testéből csupán csak jobb karja marad meg.

4. Bosszúállók – 2012 – Nick Fury – fél szem

Kedvenc, idegbeteg szuperhős óvóbácsink egyik legjellegzetesebb attribútuma, hogy félszemű. Mindezek ellenére kőkemény, nagyokat lő, ha kell, és több szálon tartja a kezében a világot behálózó szuperhősügyeket. Akárki akármit mond, ráadásul szexi. Ennél csak a robotszem lenne szexibb.

3. Kill Bill 2 – 2004 – A zongorista – vakság

Van egy olyan elmélet a Tarantino-rajongók között, hogy a Menyasszony esküvőjén, a zongoránál ücsörgő zongorista valójában a Ponyvaregény után jó útra térő Jules Winnfield, aki azóta megvakult. Erre lehet ugyanis következtetni abból, hogy a „Rufus” névre hallgató billentyűs, a világos templombelső és a napfény ellenére sötét szemüvegben van.

2. Star Wars III – A Sithek bosszúja- 2005 – Mace Windu – kéz nélkül

A film, amiben a Star Wars univerzum már sokadik keze kerül levágásra, ráadásul a fent nevezett Jedi mester kezét nem más, mint maga a Sith Nagyura, a leendő Darth Vader kapja le.

1. Aljas Nyolcas – 2015 – Marquis Warren

Tök mindegy.

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.