Film

Oknyomozó Raptor: Rey Solo vagy Rey Skywalker?

Megpróbálunk választ adni a Star Wars: Az ébredő Erő egyik legnagyobb talányára! Kicsoda Rey? Őrült konteók, veszélyes spoilerek!

A Star Wars: Az ébredő Erővel kapcsolatban érkező fan-teóriák szépen ellepték az internetet az elmúlt egy évben. Ezek egy része az azóta már eltörölt expanded universe-ben megénekeltekre támaszkodik. A különböző képregények, videojátékok és regények nagyjából olyan káoszt okoztak a kánonban, ami jellemzően a képregényes világokban figyelhető meg. Több önellentmondás és párhuzamos történet vagy történetszál is létezett egymás mellett, viszont egy aránylag jó rendszerrel mégis volt valamiféle “hivatalos” történelem. A legfelsőbb szinten a hat film és a vonatkozó animációs sorozatok biztosították az alapokat, utána következtek a könyvek majd képregények és csak a legvégén a videojátékok. Tehát bármilyen jó ötletnek is bizonyult egy-egy játék vagy képregény, ha ellentmondásba került a filmmel vagy a regényekkel, már nem is számított “hivatalosnak”. Mégis, ezek a történetek jó alapot biztosítottak a rajongóknak, hogy gondosan kifundált már-már összeesküvéselmélet-szerű konteókat gyártsanak a hetedik epizód kapcsán.
A trailer nem sokat segített

J.J. Abrams nagy eséllyel számolt azzal, hogy már a teaser alapján irgalmatlan mennyiségű teória fog megjelenni az új résszel kapcsolatban. Amikor pedig megérkezett a trailer, egyből szárnyra kaptak a legvadabb elképzelések arról, hogy miről is fog szólni Az ébredő Erő.

Íme az én korai elméletem:

A negyedik epizódhoz képest ezúttal nem a sivatagi bolygón életét tengető “parasztfiúból” lesz jedi, hanem a dezertőr rohamosztagosból. Poe Dameron és Kylo Ren pedig azért vannak egy légtérben a trailerben, mert közük van egymáshoz, méghozzá azért, mert testvérek. (Ez csak egy benyomás volt… Tényleg, miért ne lehettek volna testvérek?) Kylo pedig át akarja téríteni a sötét oldalra a slusszkulcspörgető X-wing pilótát. Mivel az előzetes alatt két nő beszélgetésének részletét halljuk (Maz Kanata és Rey) azt hittem, hogy Maz lesz az, aki egykor Yoda volt Lukenak. Mondjuk ebben nem sokat tévedtem, azzal a különbséggel, hogy Maz nem jedi, de Erőismerő. Harrison Fordról nem tudtam elképzelni, hogy képes lesz egy egész filmen át úgy Han Solo maradni, ahogy az előző három filmben tette, Leia szerepe pedig annál is kevesebb volt, mint amennyit eredetileg vártam. – Lényeg a lényeg, férfiasan bevallom: tökéletesen át lettem ejtve.

A film meglehetősen sok mindent megválaszolt, ami már egy éve égetett. Ezeknek fejtegetésébe most külön nem mennék bele, minden kérdésemre kaptam kielégítő választ, persze ezek újabb kérdéseket vetnek fel a következő epizóddal kapcsolatban.
Mindenki mindenkinek a valakije, semmi sem “véletlen”A Star Wars-univerzumában már megszokhattuk, hogy a főszereplők mindig valakiknek a valakijei, régi ismerősei, mesterei, tanítványai, apjuk, fiuk, testvéreik egymásnak. Az egész egy nagy, csillagok között húzódó szappanopera arról, hogy a Skywalker-család miként bomlik fel, és tart újra egy irányba egy következő generáció. A család, az egymásra találás mindig fontos motívumai voltak a sorozatnak, eddig lényegében minden esemény mögött a Skywalker-família ténykedései álltak, legyen szó akár a sötét, akár a világos oldalról, legalábbis a régi trilógiában. A prequel-trilógiát tekintve csupán a harmadik részre jutunk el odáig, hogy az erőviszonyok átrendezésben kiemelt szerepe lesz az első Skywalkernek, a kis Aninak (grrr). Ám a hetedik epizóddal valami megváltozott, hiszen ha az analógia ugyan nem sokban, de a szereplők terén fontos változások történtek.

Az új részben Luke helyére nem egy, hanem egyből két szereplő is kerül: Finn lesz a negyedik epizód, értetlen csetlő-botló Luke-ja, míg Rey inkább már a magabiztosabb, határozottabb Luke-ra emlékeztet az ötödik részből. A Rey és Luke közötti párhuzam nem csak jedivé válásuk útjában vagy a sivatagos bolygón való dekkolásban nyilvánul meg, hanem abban is, hogy nem ismerik a szüleiket (Luke legalábbis egy jó ideig nem tudja ki az apja, anyja személyazonosságáról pedig egyáltalán nincsen információja).
Amit Rey-ről tudni lehet

A Szerkesztőségen belül ölre menő vitákat folytattunk arról, hogy kicsoda Rey. A film tele van elejtett infómorzsákkal, ám még ezek összegzése sem ad ki egy magabiztos álláspontot azzal kapcsolatban, hogy a leányzó ki fia borja. Két egymástól masszívan eltérő, de védhető teória között őrlődöm, amióta láttam a filmet. Annyi bizonyos, hogy Rey-t valaki vagy valakik szánt szándékkal hagyták a Jakkun, méghozzá azért, hogy valamitől megmentsék, ahogy egykor Luke-ot is azért helyezték el a Tatooine-on, hogy Vader ne találja meg. A párhuzam érthető. Rey viszont Luke-kal ellentétben nagyon tudatosan várja azt a “valakit”, aki érte jön, aki majd kimenti, és aki vélhetően valamilyen rokoni szállal kötődik hozzá. Maz Kanata pincéjében őt érő látomások közepette látjuk a kicsi Rey-t (tehát ő magát), ahogy valaki után kiabál, miközben Unkar Plutt fogja a kezét. (Az az Unkar Plutt, akihez aztán később roncsdarabokat hurcol némi kajáért cserébe.) Tehát Rey-t valaki rábízta Plutt-ra, és otthagyta kétségek között vergődni. Ki volt ez az ember?

rey unkar

A Skywalker famíliában a gyerkőcök és a szülők nem nagyon ismerik egymást és ez az analógia már csak a filmek dramaturgiájából fakadóan is újra felbukkanhatna a hetedik epizódban is. (Anakin ráadásul annyira nem ismeri az apját, hogy egyenesen szeplőtelenül fogant, ami persze kinek tetszik, kinek nem, és van aki úgy gondolja, hogy egyenesen Darth Plagueis, a Bölcs teremtette, aki LEHET, hogy Snoke… de ezt most hagyjuk.)

lEaXxS7

A jedicölibátus és a becsúszott gyerek esete. Nézzük Az ébredő Erő egyik korai trailerét:

Ezt a monológot Luke mondja Leiának a hatodik rész közepén az Endoron. A trailerben annyi csavar van, hogy ezt a monológot valójában az utolsó mondattal (You have that power too!) kezdi a hatodik részben, itt viszont azzal, hogy a monológ végére került, egészen más értelmet nyer és olyan mintha a felsoroltakon kívül egy negyedik embernek mondaná. Ez a monológ viszont semmilyen formában nincs benne az új részben és könnyen lehet, hogy csak a J.J. Abrams-nek, és a kényszeredett konteó-gyártás csapdájának estünk áldozatul.

Persze a nyilvánvaló hasonlóságokon kívül (minthogy Rey-ben is hatalmas az Erő jelenléte, illetve szintén kiváló pilóta, mint Anakin vagy Luke) van még itt egy-két gyanús elem, amiknek Rey látomásos jelentéhez van köze. Azt pedig, hogy ez Rey és Luke közös, vagy kizárólag Rey vagy kizárólag Luke emlékképei-e, nem lehet egyértelműen kimondani. Egyfelől szemtanúi vagyunk egy mészárlásnak, ami némi magyarázatot adhat arra, hogy Luke-nak miért lett tele a hócipője az egész jedisuli üggyel és vonult a szigetes-tengeres bolygóra (ahelyett, hogy az elszabadult ágyúgolyóként tevékenykedő Kylo Rent megfékezte volna) és ezt akár Rey is láthatta, ha valaha jedinek tanult (amire furcsa, hogy nem emlékszik, mert az elválásnál már minimum 7-8 éves lehet a képek alapján). Ha Rey tehát jeditanonc volt Luke mellett, akkor mégis miért lehetett olyan fontos Luke-nak, hacsak nem azért, mert Rey egyenesen az utolsó jedilovag leszármazottja, azaz Luke Skywalker lánya és Luke emiatt bújtatja őt el Kylo Ren elől.

A prequel trilógiában Anakinnak azért kellett szembe néznie a Jedi Renddel, mert beleszeretett Amidalába, aki gyermekeket várt tőle, ami ugyebár a jedi kódex bizonyos dogmái alapján eléggé tiltott dolognak számít.

A jedik nem házasodnak, hogy elkerüljék a ragaszkodást, és hogy végképp ne alkossanak olyanokból dinasztiákat, akik hatalmasak az Erőben. Ugyanakkor, a Rend történelmének számos periódusában, valamint az Exar Kun előtti korszakban és Luke Skywalker újjáépített Jedi Rendjében, a házasság nem volt tiltott. Ennek ellenére, a cölibátust kierőszakolták a Rend történelmének számos periódusában.

Tehát nem is biztos, hogy kizárólag Kylo elől, hanem a kódex szabályzata miatt is egyszerűbb volt eltűnni a világ elől hitelvesztéstől félve. Ha pedig az azóta törölt expanded universe-es történetekből indulunk ki, ahol Luke-nak volt egy Mara Jade nevű nője, akitől született is gyermeke, és ezt a történetszálat Abrams egybegyúrta a prequel trilógia dogmatikájával, akkor máris jó oka lehetett Luke-nak, hogy mint az új Jedi Rend alapítója ne köpje rögtön arcon magát, s jusson apja üldöztetett sorsára azzal, hogy kiderül: van egy gyermeke. (Hogy kitől az most lényegtelen.)

Ezt a felvetést erősíti az is, hogy amikor Maz Kanata átadná Reynek Luke fénykardját, azt mondja:
Ez a fénykard Luke-é volt, azelőtt pedig az apjáé és most téged hív!” – Mi ez, ha nem egy burkolt felvetés arra vonatkozóan, hogy bizony nektek közötök van egymáshoz.

maz
A huszonkevés éves kiscsaj és a vele bratyizó nagypapper csempész esete. Egy másik elmélet szerint Rey és Han Solo közötti egyértelmű szeretet, megértés és barátságon kívül van ám más oka is annak, hogy rövid idő alatt nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Star_Wars_The_Force_Awakens_Rey_si_HanSolo

Megint segítségül kell hívjuk az expended universe-es történeteket, mivel szemmel láthatóan Abrams is előszeretettel építkezik belőlük. Han és Leia összekötötték az életüket, amelyből három gyermek született (legalábbis az egykor hivatalos kánon szerint). A filmben úgy tűnik viszont, csak egy fiúk van: Ben Solo alias Kylo Ren, aki egykor maga is a hatalmas jedilovag, Luke Skywalker tanítványa volt, majd fellázadt ellene. Oké, ezt eddig is tudtuk. Mégis: miért lenne elképzelhetetlen, hogy Rey is Soló-ék gyereke?

Tegyük fel, hogy Luke betartotta a jedikódexet, nem nemzett utódokat, Rey és Ben viszont testvérek. Van mondjuk köztük maximum tíz év korkülönbség. A színészek között is közel ugyanennyi van, Adam Driver (Kylo Ren) ’83-as, Daisy Ridley (Rey) pedig ’92-es születésű. Tételezzük fel azt is, hogy közel ugyanannyi idősek szerepük szerint is, mint a valóságban. Ez alapján Ben Solo a tinédzser évei közepén/végén fellázadt Luke ellen. Ekkor már régen megszülethetett Rey, de mivel Leia és Luke is érezte, hogy Bennel valami nincsen rendben, eltitkolták előle, hogy van egy húga, nehogy átcsábítsa a sötét oldalra. Luke soha nem képezte ki jedinek Rey-t, Ben Solo pedig soha nem tudta meg, hogy van egy húga. Az analógia a szétválasztott majd újratalálkozó testvérekről megint működne, hiszen Ben Solo időközben (Snoke-nak köszönhetően) tudomást szerez Reyről, s úgy fogalmaz: sokat hallott már róla. De az elmúlt években vagy az elmúlt pár napban? Ugyanis ha Ben halott már a húgáról, miért nem kereste eddig, ha pedig nem hallott még róla, akkor az azért lehet, mert Snoke sem tudja, hogy Rey és Ben testvérek, csak azt, hogy van valaki, akiben ébredezik az Erő.

leia-rey-solo-163329
Feltűnő továbbá, hogy Han Solo és Rey között valami furcsa szeretet van, ami a következőket veti fel: mi van, ha maga Han Solo sem tudja, hogy Benen kívül van még egy lánya is, Leia ugyanis nem mondta el neki és titokban szülte meg Rey-t, és Luke-ot kérte meg, hogy rejtse el Ben elől? Han eddig is vonzódott az Erőérzékeny emberekhez, mi van, ha ugyanazt érzi Rey-en, mint egykor Leián és nem, nem szexuális értelemben. Han és Leia elég rég nem találkoztak ahhoz, hogy Han ne tegyen fel kérdéseket az utódairól, a legújabb képregényes Star Wars-sztorik szerint Hannak ráadásul végig van egy felesége a 4-6. rész alatt. Lehet, hogy Ben születése után eltűnt tíz évre, majd megint találkozott Leiával, aki teherbe esett, de arról Han már nem tud. Az én fejemben az motoszkált például végig, hogy ha az elmúlt 30 évben megvoltak Chewie-val másodtiszt nélkül, miért akarja hirtelen felvenni Rey-t, ha nem azért, hogy maga mellett tartsa, hiszen érzi: közük van egymáshoz. Ugyanezt érezheti Leia, amikor ő és Rey először találkoznak a film végén és megölelik egymást. Ráadásul mindazok a képességek, amikkel Rey rendelkezik, akkor is birtokolhatná, ha nem Luke az egyik felmenője, hiszen Leiában is megvan az Erő, apjától Solótól pedig örökölhette az ösztönösen jó készséget a műszaki és harcászati dolgokban.
Most már csak egy kérdés van hátra:Az FN 21-87 névre hallgató renegát rohamosztagos, alias Finn tényleg Lando Calrissian fia? :O

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.