HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Montázsfilmek #4: A Star Wars ugyanolyan dögös, bármivel mixeljük

Coruscant a bűn városa, Pink Floyd írta Vader, fiú-köszöntő nótáját, Michael Keatont pedig megszólítja a Sötét Oldal!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A filmművészet egyik legszebb és legszórakoztatóbb tulajdonsága, hogy a filmi „szöveg” különböző narrációs eszközeinek felcserélése (kép, hang, közeg) képes akár teljesen újraértelmezni az eredeti alapanyagot. Korábbi cikksorozatunkban mashup-kultúrának neveztük a jelenséget és számos példát is hoztunk az újraszinkronizálástól egy-egy film képsorrendjének megváltoztatásáig. Nem csoda, ha a filmkészítőket már a művészeti ág kialakulása óta foglalkoztatja a kísérletezgetésekből kifejlődő montázs-elméletek végtelen sora. Többek között engem is. A lenti kísérletezgetéseim célja az volt, hogy megfigyeljem, különböző képi és hangi környezetben miként kontextualizálja újra a Star Wars-franchise az eredeti alapanyagokat.

1. Sin City vs. Star Wars

Néhány évvel ezelőtt, mikor még csak ismerkedtem a filmezés technikai részével, kísérletképpen összevágtam a Sin City és a Star Wars II. epizódjainak erkélyjelenetét és nagyon örültem, hogy erre rájöttem. Különösebb produkció nincs a dolog mögött, ám egyvalamire jól rámutat a mashup: a blockbusterek ha jók, ha nem, szépen kiegészíthetők egymással.

HIRDETÉS

2. Pink Floyd vs. Star Wars

Ezt a videót édesapám születésnapjára készítettem néhány éve, aki által a Pink Floydot szeretem, és aki általam szerette meg a Star Warst. A mashup érdekessége – az angolul tudóknak tán már feltűnt – hogy a Pink Floyd space-rock dalszövege jól rímel Luke és Vader kapcsolatára az eredeti trilógiában. Elég akár csak a kezdősort felidéznünk: „Welcome my son, welcome to the machine.

3. Radnóti vs. Star Wars

Nem is olyan rég robbantotta fel Rambo, Nagy László és Gáti Oszkár fúziójában készülő versvideó az internetet. Az eredeti ötlettől ihletődve gyártottam le Szilágyi Tibor narrációjában Radnóti Tétova Ódájának Star Wars-verzióját, amelyet maga Dooku Gróf ad elő Obi-Wan Kenobinak. A dolog egyetlen tanulsága, hogy az emberek önkénytelenül is összekötnek híres szinkronhangokat szupersztárok arcával. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a csupán 43 feliratkozóval rendelkező csatornám legnépszerűbb videója ez 49 809 megtekintéssel. „Szerelmem rejtett csillagrendszere” – mindez a titkos Kamino megtalálása után. Véletlen? Nem hinném.

4. Birdman vs. Star Wars

A Birdmannel egy időben érkezett meg tavaly az első Star Wars VII előzetes. A teaserben egy mély, misztikus hang beszél a sötét és a világos oldalról. Egy hang, amely bármilyen filmtrailer eredeti képsávja alá bevágva komolyságot kölcsönöz az alapanyagnak. A Birdman „Erővel” tárgyakat mozgató és levitáló címszereplőjéhez pedig egy hasonlóan baljós orgánum beszél állandóan. Az agyam tehát öntudatlanul is összekötötte a kettőt, így a videómból talán még inkább érthető, hogy miért őrül meg Michael Keaton: belső monológját Az ébredő Erő főgonosza, Snoke mondja.

Csillagidő szerint 1990-ben születtem, az Univerzum legkirályabb városállamában, Budapesten. Feletteseim - a szüleim - elég hamar belátták, hogy nem leszek se matematikus, se űrrepülő pilóta, ezért egészen kicsike koromtól a művészeti pálya felé lökdöstek. Képzőművészet, zene, irodalom, színház, film. Tudják, én voltam a gimiben a hosszúhajú oldaltáskás srác, aki Kispált meg Tankcsapdát hallgat, semmi nem érdekli igazán a fentebb felsoroltakon kívül, és legfőbb kulturális forrása a Harcosok Klubja, a képregények meg a R'N'R. A gimi után a BKF-en végeztem mozgókép szakon, rendeztem néhány kisjátékfilmet, dolgoztam ANNAK a televízió csatornának, megjártam egy-két online szerkesztőséget mint videoszerkesztő, szerzője vagyok az egyik legkirályabb hazai geek blognak, a Roboraptornak. 2014 novembere óta erősítem a Hír24 (azaz mostmár 24.hu) seregét, a Kultúra rovat gyorsreagálású elit alakulat kritikusaként. Rendezőnek készülök és újságírásból élek. Mindezek mellett középiskolában tanítok mozgóképkultúrát, zenélek, imádom az állatokat és elképesztő gyönyörű vádlim van.