HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Az 5 legidiótább sztereotípia a Star Wars univerzumából

A Star Wars univerzuma a zsarnokság elleni küzdelem eposza, azonban bármennyire is lélekemelő a lázadók küzdelme, azért akad itt rasszizmus is.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Star Wars jelenkorunk egyik legeredetibb meséje, amely milliókat nyűgöz le világszerte. A filmek emberközeli szereplői nem mennek az epikus hangvétel rovására, sőt, a széria zsarnokságellenes kiáltványnak is elmenne. A mai napig gyermekek ezrei tanulják meg a jó és a rossz közti különbséget, azonban a messzi-messzi galaxis közel sem olyan fekete-fehér hely, mint amilyennek elsőre tűnik – és nem a jó értelemben.

5. Jabba, a hutt

20th Century Fox
LucasArts

Jabba a galaxis egyik legfőbb gengszterfőnökeként irányítja a Star Wars alvilágát. Van elegendő hatalma ahhoz, hogy Han Solo kiadatását leboltolja a Birodalommal, ahhoz viszont már nincs, hogy ne a koszvadt-sivatagos Tatooine-ról kormányozza saját kis szervezett bűnözői hálózatát. Azonban a figurája hiába egy gusztustalan űrkukac, azt is be kell látnunk, hogy kétféle sztereotípiát is magában rejt egyszerre. Egyik oldalról egy szűklátókörű filmes klisével van dolgunk, tudniillik ő a pocakos olasz maffiavezér (oké, nyilván nem olaszul beszél, de nem is a galaktikus standardon akarja megértetni magát), aki a gengszterfilmek akármelyikéből inkább a nyálkás bőre, mint a testalkata miatt lógna ki. Másrészt pedig teljesen beleillik az osztályharc-elméletbe, mint a kizsákmányoló, tehát kövér arisztokrata, aki leginkább csak a saját szemétdombján kakas. Hé, George Lucas, nem minden kövér bűnöző és/vagy kizsákmányoló ám!

4. Az ewokok

LucasArts
LucasArts

Az Endor űrmackói tökéletesen beleillenek a fehér ember által alkotott, erősen rasszista vademberképbe, mégis kicsit kilógnak belőle. A barbár vadember képe tanulatlan tahóként aposztrofálja bármely, eredendően nem fehér kontinens őslakosait, akiket a civilizáció jelszava alatt maximum csicskáztatnak, ha pedig jó, már-már családias a viszonyuk a fehér emberrel, akkor azok legfeljebb kiröhögik őket, hiszen rendkívül vicces, ha valaki nem ért egy technológiai vívmányhoz ÉS még az akcentusa sem megszokott. Majd May Károly műveivel megteremtetett a nemes vadember, aki természetközeli létéből fakadó bölcsességével messze túltesz a civilizált européeren, aki maximum felnőni képes hozzá, lehagyni nem. Nos, az ewokok vademberségéhez kétség sem férhet, hiszen egy robotot kezdenek el istenükként tisztelni, azonban mégsem csupán vicckategóriaként kezelendők. Lucas ugyanis megteremti a cuki vadember mítoszát, akit a fehér ember csupán külső jegyei alapján ítél meg, és úgy dönt, ez a nép annyira veszélytelen és aranyos, hogy érdemes harcolni a szabadságukért, ahelyett, hogy gyarmatosítanánk őket. Amikor majd egy ewok bérgyilkos két fatörzs közt zúzza össze a fejed, meggondolod még ezt, idióta lázadó kutya!

HIRDETÉS

3. C-3PO

LucasArts
LucasArts

A protokolldroid, akinek az a munkája, hogy bármilyen szituációban tökéletesen semleges legyen, nyilvánvalóan aszexuális figura. Akkor mégis miért programozták úgy, hogy folyamatosan sztereotip homoszexuális manírokat kombináljon a hollywoodi lakájok modorosságával? És mi ez az arany borítás? Lucas szemmel láthatóan meg volt győződve arról, hogy ezek kombinációja vicces, és valószínűleg arról is, hogy egy aszexuális robot annyiban aszexuális, hogy nem heteró, tehát nem heteró klisékre van szüksége. Csakhogy van egy rossz hírem George, még a melegek mindegyike sem viselkedik úgy, ahogy azt te elképzeled a melegekről, az aszexuálisok meg aztán pláne nem.

2. Jar Jar Binks

LucasArts
LucasArts

A filmtörténet egyik legikonikusabb karakterével van dolgunk, akit valószínűleg hétmilliárd főből hétmilliárdan szívből gyűlölnek és megvetnek. Minden, amit az ewokoknál leírtam, hatványozottan igaz Jar Jarra, ez is azt mutatja, hogy a régi trilógiát jellemző kreativitás réges-régen a múlté. Ő az a fajta bennszülött, akire ránézünk és határozottan azt érezzük, hogy sem szavazati jogot, sem autonómiát nem érdemel ostobasága miatt. Bármikor belefut valami számára ismeretlen technológiába, azt csak tönkrevágni tudja, a beszédstílus pedig kizárólag azért olyan, amilyen, mert az Lucas szerint VICCES. Hát, nem az. Meglepő viszont, hogy míg a szolgálóvá avanzsáló Jar Jar minden pontját kipipálja a barbár vadember követelményeinek, addig népe, a gunganek sokkal inkább a nemes vadember kategóriájába tartoznak. A törzs tagjai bátrak és nem csak balfaszok, ráadásul képesek félretenni az ellentéteiket a Naboo lakóival, hogy inkább a közös ellenséggel háborúzzanak. Érthetetlen, hogy Lucas hogy volt képes összerakni a kettőt úgy, hogy az annyira borzalmas végeredményben csúcsosodjon ki, mint a nabooi csata az energiagömböket parittyázó profi gunganekkel és a totálisan ön- és közveszélyes Jar Jarral; na az aztán a maxikampeca.

1. Watto

LucasArts
LucasArts

El kell árulnom egy titkot. Én kisgyerekként szerettem az első részt, a legkidolgozottabb karakternek pedig Wattót tartottam, hiszen nem lopja az időt felesleges bölcselkedésekkel, csupán olyan keményen üzletel, hogy még a jedik elmetrükkjei sem hatnak rá. Az azért valahol menő. Aztán idősebb fejjel rájöttem, hogy Steven Spielberg tutira nem látta a Baljós árnyakat, különben biztos, hogy soha többé nem állna szóba Lucasszal. Wattónál nagyobb sztereotípiát ugyanis rajzolni sem lehetne, Goebbels forog a sírjában, amiért annó nem csinált propaganda sf-filmeket. Nagy orr, görbe tartás és az üzlet mindenek felettiségén kívül semmi nem jellemző a Star Wars univerzumának űrzsidójára. Ja de, az, hogy rabszolgákat tart. Gratulálok, George, kiállítottad a szegénységi bizonyítványodat.