HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Öt dolog, ami hiányzik az új Amerika Kapitány-trailerből

A jövő májusban érkező Amerika Kapitány: Polgárháború első előzetes kapcsán akadt néhány észrevételünk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ahhoz képest, hogy alig több, mint hat hónap múlva érkezik az Amerika Kapitány: Polgárháború (2016. május 6.), a filmet rendező Russo-testvérek nem kapkodták el, hogy elkészítsék az első előzetest. Az alig két és fél perces trailer persze ahogy illik, keveset árul el, és még ha sok tekintetben okosabbak is lettünk, sok dologra továbbra sem ad választ. Mielőtt azonban belefognánk ezek összegyűjtésébe, lássuk újra az előzetest:

Nincsenek tragédiára utaló jelek

Még! A film ugyan körvonaliban követi a Marvel 2006-os crossoverét, de mivel a MCU annyira másfelé halad, nem is lehetne számon kérni, hogy képkockáról képkockára ugyanazt a sztorit adaptálja, amit a képregényekben is megszokhattunk. Russóék egy Empire-nek adott interjúban is elmondták, hogy igazából a Polgárháború alapgondolatát ragadják meg, vagyis a regisztrációs törvényt, amely szerint a szuperképességekkel bíró hősöket kontrollálni kell. A képregényben a törvény gyújtópontja az Új Harcosok nevű szuperhős-csapat butasága, amikor is felelőtlenségük miatt több mint 600 ember – köztük számos gyerek is – meghal, ezért a közvélemény nyomására a kormány életre hívja a regisztrációs törvényt.

HIRDETÉS

A pletykák szerint egy hasonló alapkonfliktus azért a filmben is lesz, csak az Új Harcosok helyett Halálfej/Crossbones (Brock Rumlow) robbant majd egy egészen békés környezetben, és Bucky Barnes-ra, vagyis a Tél katonájára keni az egészet, ami megmagyarázná, hogy miért vadászik rá a kormány. Természetesen nem csak ez az egy dolog böki a vezetők csőrét, hiszen a Nem York-i (Bosszúállók), washingtoni (Amerika Kapitány: A tél katonája) és szokoviai (Bosszúállók: Ultron kora) világmegmentések ide vagy oda, azért környezeti károkat okoztak bőséggel a Bosszúállók. Ross tábornok nem véletlenül dobja az asztalra a szokoviai incidensről szóló jelentést, amit vélhetően Skarlát boszorkány vesz a kezébe.

Sokovia

Hol van Pókember?

A barátságos és közkedvelt hálóhintázó egyelőre kimaradt a kedvcsinálóból, aminek több oka is lehet. Russóék nem akarták már az első kedvcsinálóban ellőni, vagy ami ennél szomorúbb (és valljuk be van realitása), hogy olyan keveset lesz színen a Tom Holland alakította Peter Parker, hogy értelmetlen lett volna hiú ábrándokat kelteni a rajongókban. Persze az is előfordulhat, hogy Luke Skywalkerhez hasonlatosan igen szándékos munkát végeznek Pókfejjel a Disney-nél, és nem akarják idejekorán felfedni az indíttatásait. Akad azonban olyan, aki így is őt véli felfedezni a trailerben: az alábbi kikockázott videóban ugyan valóban áll egy piros ruhás ember a földön Sólyom zuhanórepülésekor, de nagyon elvetemült dolog lenne azt feltételezni, hogy az tényleg Pókember.

Miért nem látjuk Víziót és Hangyát?

A Vasember Jarvis névre hallgató számítógépéből, Ultron közreműködésével életre kelő Vízió az MCU egyik legerősebb hőse, így szerepvállalása bármelyik oldalon viszonylag hamar eldöntené a harc sorsát (pláne, hogy Thor és Hulk ugye nem teszi tiszteletét ebben az epizódban). Érzelmi kötődése és racionalitásba vetett hite szerint Vasember oldalán harcol majd, de könnyen elképzelhető, hogy minimális szinten már a harmadik Amerika Kapitány kalandba is bepofátlankodik Thanos, és Vízió valami ezzel kapcsolatos nyomozás miatt távol marad a Polgárháború eseményeitől. Persze lehet, hogy ennél jóval egyszerűbb magyarázat áll a dolog hátterében, például nem akar dönteni, a kapitány valahogy deaktiválja, vagy csak simán a Pókemberhez hasonló okokból maradt ki. A Hangyával viszont egészen más a helyzet, termetéből fakadóan szinte bárhol lehetne, és egy vájtszemű rajongó ki is szúrta: bizony ott csücsül a Kapitány vállán:
ant-man

Mi lesz Zemó báróval?

Russóék azt nyilatkozták, hogy Zemo báró nem olyan lesz, mint a képregényekben megszokott, mert akkor egy túlságosan kiszámítható karaktert kapnánk. Sokan tudni vélik, hogy jellegzetes lila maszkja sem fog előkerülni, és egy olyan antagonistát kapunk Daniel Brühl megszemélyesítésében, aki kicsit beépülve, jó fiút játszva próbál ármánykodni a háttérben. A trailerben őt nem látjuk, de reméljük fontos szerepe lesz, hiszen a Kapitány egyik legjelentősebb nemeziséről van szó. A Skarlát Boszorkányt alakító Elisabeth Olsen mindenesetre azt nyilatkozta, hogy a film főgonosza Zemo lesz, akinek személyében jóval sötétebb karaktert kapunk, mint ahogy azt a képregényekben megszokhattuk.
Baron Zemo

Nem láttunk még epikus csatát

A trailer vége felé ugyan látunk egy összecsapást, amelyből látszik, hogy a Kapitány oldalán harcol két cimborája, a Tél katonája és a Sólyom, valamint a Skarlát boszorkány és Sólyomszem, Vasember mellet pedig az ő pajtija, Hadigép, illetve az új fiú, Fekete Párduc. A korábbi koncepciós rajzokon láthattuk, hogyan csapnak össze a szemben álló felek, de egyelőre a trailer és a képek alapján ne vegyük készpénznek, hogy a Fekete Özvegy nem köt ki a Kapitány oldalán, vagy Peter Parker nem hasonlik meg és marad Starknál. Russóék egész biztosan csavarnak még valamit a történeten, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vajon a Kapitány halálát meg merik-e lépni…
battle

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.