Film

Bosszúállók: Ultron kora – Mérleg egy méltó folytatásról

Három év. Ennyit vártunk a Bosszúállók folytatására. Igaz ugyan, hogy ez idő alatt négy filmmel örvendeztetett meg minket a Marvel Studios (Vasember 3, Amerika Kapitány 2, Thor 2 és A galaxis őrzői) de tudvalevő volt, hogy valami nagy dolog van készülőben.

A történet ott veszi fel a fonalat ahol az Amerika kapitány második része abbahagyta. A S.H.I.E.L.D. bukása és a H.Y.D.R.A. felemelkedése lehetőséget ad a Bosszúállók újbóli összehívására és az is kiderül, hogy hosszú távon nagyobb szükség van rájuk, mint azt korábban bárki gondolta volna. A film in medias res, a trailerből is ismerős havas jelenettel kezdőik, ahol hőseink épp visszaszerzik az Egyik Nagyon Fontos Tárgyat Amit Már Jól Ismerünk. Instant invenciózus látványorgia és kielégülés szinte egy azon pillanatban – ahogy azt várjuk. A Fontos Tárgy megszerzését követően az immár Avengers-toronyként funkcionáló kégliben Tony Stark és Bruce Banner, egy, az emberiséget védelmező szuperintelligenciával kezdenek kísérletezni, ám nem minden alakul úgy ahogy tervezték. Így születik meg Ultron. Programja szerint az emberiség védelmében nem kisebb tettet kell végrehajtania, mint eltörölni a Föld színéről a Föld legnagyobb hőseit, a Bosszúállókat.

Miután a filmet csak a héten kezdik el vetíteni és eszünk ágában sincs semmiféle spoilerezéssel élni ezért vonjunk inkább egy gyors mérleget a filmről!

avengers_age_of_ultron_wallpaper_by_camw1n-d80ja2f

Ami kicsit fáj, mert keveset kapunk belőle:

A Marvel ezzel a filmmel 11 részre bontotta önnön univerzumát és ezzel elérkeztünk az első olyan fontos problémához, ami tulajdonképpen várható volt. Mivel kezd megnőni azon történetek és karakterek száma, amelyek eddig megjelentek a sorozatokban és mozifilmekben, az Ultron kora olyan mennyiségű történetszálat kíván feldolgozni, ami nem fér bele 2,5 órába. Ráadásul most nagyon is szükséges a többi 10 előzményfilm ismerete.

Felvetődik a képregényekből jól ismert Polgárháborút kirobbantó őskonfliktus – mit engedhet meg magának egy szuperhős és mit nem. Tony Stark és Amerika Kapitány között eszkalálódik emiatt némi vita, viszont ezen hamar túlesünk, hiszen nagyobb bajok is vannak mint, hogy a társadalmi megítélésen javítsanak a hősök.

Hulk és a Fekete Özvegy szerelmi/baráti/mentori viszonya az egész filmet úgy kíséri végig, hogy talán több kérdést vet fel kettejükkel kapcsolatban, mint amennyit képes megválaszolni a játékidőn belül. Szuperizgalmas lehetne ez a szál, de nagyon ötletszerűen és következetlenül kapjuk meg ezeket a szekvenciákat. Kis túlzással és gúnnyal azt is mondhatnánk, hogy az akciójelenetek közti űr kitöltését szolgálják.

maxresdefault-13

A trailerből (és az X-men univerzumból) is ismerős Wanda és Pietro Maximoff  olyan szupergyorsan kerülnek bemutatásra, amennyi idő nem elég a mélyebb megismerésükre. Középszerű és felszínes motivációkkal dolgoznak először Ultronnal aztán ahogy várható a Bosszúállókkal, holott az Amcsó Kapcsó 2 végefőcím utáni jelenetük többet ígér.

Vízió, a Stark által életre hívott mesterséges intelligencia, kiábrándítóan kicsike szerepet kap, noha a történet szerint komoly hatással van az Ultron ellen vívott háború kimenetelére. Őt viszont megint csak túl gyorsan és felszínesen mutatnják be. Ráadásul rendkívül zavaró, hogy egy androidnak emberi szemei vannak.

A 2,5 órába rengeteg helyszín, szereplő és időbeli ugrabugra van szorítva, néha meg kellene állni pihennie a nézőnek, hogy legalább egy helyszínt megjegyezhessen. Mindezek mellett látszik, hogy a producerek vágóollója hol ritkította meg az anyagot. Néha váratlanul csöppenünk egyik jelenetből a másikba. Egyszerűen túl gyorsan történik minden, ráadásul nagyon soknak hat az információmennyiség.

longform-original-17227-1427405383-24

Ami viszont egyértelműen király:

Sólyomszem olyan háttérsztorit kapott, ami önmagában megérne egy komplett filmet! Meglepő, ötletes és szívhez szólóan emberi a maga egyszerűségében!

Ultron a valaha volt legizgalmasabb Marvel szupergonosz! Sőt, tulajdonképpen egyáltalán nem is gonosz, csak öntudatos és kötelességtudó, ahogy a programjába bele van égetve. Ráadásul mindaz amit képvisel, hogy a Föld bolygóra leselkedő legnagyobb veszély maga az emberiség, azon belül pedig a szuperhős-társadalom, nem is áll olyan messze a valóságtól. Ráadásul ezzel is némiképp előre utalnak a készítők a már fentebb említett polgárháborúra. Mellékesen szép tisztelgés HAL előtt…

avengers-age-of-ultron-trailer-1-hawkeye-in-snow

A trailerből jól ismert és a világot lázban tartó Nagy Összecsapás, Hulk és a Hulkbuster között bár rövid, mégis az egyik legemlékezetesebb jelenete a filmnek! Tulajdonképpen nem árulnak zsákbamacskát a készítők és pont azt kapjuk, amit az előzetesben: két böhöm nagy test autókat dobál a nyílt utcán és laposra verik egymást. Ráadásul biztos vagyok benne, hogy a jelenet egyik snittje egészen biztosan animgiffé fog alakulni. Köze van hozzá egy ütvefúróban végződő robotkarnak és Hulk fejének.

a2cap15

Öt szó: Titkos Vibránium Feldolgozó Üzem Wakandában.

Marvel's Avengers: Age of Ultron - Trailer 3 - Scarlet Witch appears to be mind controlling the Black Widow https://www.youtube.com/watch?v=JAUoeqvedMo

Wanda Maximoff, alias Skarlát Boszorkány egy ponton különböző látomásokat szabadít bizonyos hősökre. Ezek a látomások bár nem fejtenek fel konkrét történeteket, meglehetősen izgalmas részei a filmnek, mert olyan semmihez sem fogható emlékképeket és víziókat kapunk, amik kidomborítják a főhősök jellemét és ha csak egy kicsit is, de mélyebbre mászhatunk a lelkükben. A Fekete Özvegy víziója kifejezetten izgalmas és csak azt érezzük: nagyon kell neki egy önálló film!

age-of-ultron-vision-hd

A látványra és a jól megszokott marveli humorra ezúttal sincs panaszunk, bár jellemzően most Ultron lesz az, aki többet tréfálkozik, viszont ez nagyon is jól áll a filmnek. Nincs semmi félnivaló, a film egyértelműen méltó folytatása elődjének és kénytelenek leszünk megvenni a beígért egy óra extrával felturbózott Bluray kiadást!

Ez volt a spoilermentes felcsigázó cikk, hamarosan érkezik egy velősebb kritika, ha már mindenki látta a filmet! Fussatok a moziba! #csakazultron