HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Oknyomozó Raptor: Herkules vs Héraklész, avagy mese a mitológia ellen

Herkules a Disney egyik nagyon szuper meséje, sok szép dalocskával, humorral. A történet szerint Zeusz és Héra kisbabáját, Herkulest Hádész, az alvilág ura meg akarja ölni, és halandóvá teszi. Aki valamennyire ismeri a mitológiát, már erre is húzhatta a száját, amikor megjelent a film a mozikban.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A legnagyobb kérdés az, hogy a Disney miért egy olyan mitológiai alakot emelt hősévé, akinek az élete gyilkolászásból, árulásból és erőszaktevésből állt? Beleástam magam a mitológiába és újra megnéztem az általam is szeretett Herkules mesét. Összehasonlítom a két csávót, nézzük, hogyan csinált a Disney Héraklészből mesehőst!

A mitológiában is sok-sokféleképpen történtek a dolgok, Apollodóroszt, Euripidészt, és Kerényi Károly Görög Mitológiáját használtam forrásnak. Nagyon sok apróság van elrejtve a mesében, ami szorosan kapcsolódik a mítoszokhoz, de hogy befogadható hosszúságú legyen a kis írásom, igyekszem a fontosabbakat kiemelni. Herkules a Héraklész latin alakja. A következőkben a rajzfilm főhősét Herkulesnek, a mitológiai alakot Héraklésznek fogom hívni. A mese mind karakterekben, mint a sztoriban nagyon messze eltér a görög mítoszokban fellelhető információktól. Vegyük először a főhősünket, Herkulest.

hercules-and-the-hydra

HIRDETÉS

Herkules származása

A mesében: Zeusz és Héra fia, akit mindketten nagyon szeretnek, halhatatlannak születik. Hádész utasítja alattvalóit, Pánikot és Fájdalmat, hogy öljék meg a fiút miután sikerült halandóvá változtatni. Az esetlen szörnyecskéknek nem sikerül a dolog, Herkules pedig egy házaspárhoz, Alkménéhez és férjéhez Amfitrionhoz kerül. A mítosz szerint: Zeusz és Alkméné, a mükénéi király lányának fia, vagyis halandónak születik. Zeusz felvette Amphitrüon alakját, így tudta magéává tenni a nőt, amire Héra természetesen féltékeny lett, és elhatározta, hogy tönkreteszi a fiú  életét.

Milyen ember Herkules?

A mesében: Kedves, sármos, félénk, jószívű. Hatalmas ereje miatt kilógott a többi gyerek közül, nem voltak barátai gyerekkorában. Célja az, hogy szüleivel lehessen az istenek között. Megtalálja a szerelem is, Megara személyében. Hőstettei igazi hőstettek, de azért nem veti meg a roppant cuki ajándéktárgyakat, mamusz, akciófigura stb. amelyek róla készülnek, és persze, hogy tetszik neki, hogy mindenki körülugrálja, és vele foglalkozik.

A mítoszok szerint: Héraklész heves természetű, hirtelenharagú. Egy nagyobb konfliktus után nevelő apja, Amphitrüon el is üldözi otthonukból szörnyű viselkedése és természetfeletti ereje miatt. Héraklész büszke erejére, sosem voltak komplexusai: 25 nőtől úgy körülbelül 100 gyereke született, ebből 4 Megarától. A gyerekek jó része erőszakos közösülés végtermékei…

tumblr_lq43qrxnod1r1nv0yo1_400

Megara

A mesében: Herkules megmenti Megarát egy kentaurtól, Nessustól, majd beleszeret. Megara eladta a lelkét Hádésznak, hogy megmentse a barátját, azóta az ő szolgálatában áll. Hádész fel akarja használni a nőt, hogy megtalálja Herkules gyenge pontját. Megara eleinte bele is megy a dologba, de beleszeret Herkulesbe, Hádész kihasználva a szituációt, és elfogva Meget, megpróbálja elbuktatni a hőst.

A mítoszok szerint: Megara a thébai király, Kreón lánya, akit Héraklész a város megmentése után jutalmul kap. Euripidész Őrjöngő Héraklésze alapján egy fiúk és egy lányuk volt, Kerényi Károly kutatásai szerint 3 vagy 4 gyerekük született. Héra tébolyt küldött Héraklészre, így többek között lemészárolta saját gyermekeit, egyesek szerint Megarát is. Más források alapján Megarát hozzáadták Héraklész unokaöccséhez, Iolauszhoz.

tumblr_lne8660Dwj1qe0tgxo1_500

Hőstettek/ a legendás feladatok

Miután elvégezte kiképzését Philoktétésznél, Herkules útra kel, hogy igazi hős váljék belőle, és apja mellé kerülhessen az Olümposzra. Sok-sok küldetést teljesít, rengeteg embert ment meg, felvirágoztatja Théba városát, de Zeusz szerint ez még nem elégséges. Mi tesz valakit igazi hőssé? Herkules átverekszi magát az Alvilágon, és belovagol a háromfejű véreb, Cerberus hátán, és Megara lelkét követeli a Styx folyóból. Amikor nem jár sikerrel, azt mondja helyet cserél a lánnyal, ha sikerül kihoznia őt a lelkek tömegéből. Ahogy egyre mélyebben halad a vízben öregedni kezd, Hádész jókat röhög magában, hogy mire eléri a lányt, addigra meghal. De nem! Mert az tesz valakit igazi hőssé, ha feláldozza magát önzetlenül. Nem a fizikum a lényeg, hanem az, ami a szívben van. Herkules istenné változik.

tumblr_lsouiw0HuZ1qhigt0o1_500

A mítoszbeli Héraklész teljesen más okokból kell útra. Ahogy már fentebb említettem, miután meggyilkolta gyermekeit, a vérbűne miatt Eurüsztheusz mükénéi király szolgálatába áll, aki 10 próbát ad neki (végül 12-t kell teljesítenie, mert az uralkodó kettőt nem fogad el). E 10 próba megjelenik a rajzfilmben is, de ott mint hőstettek sorakoznak egymás után. Nem került bele mind, de ott van a nemeai oroszlán (a mesében az Oroszlánkirály Zordonjának a bundájába öltözik) a hüdra (a nemeai oroszlán testvére, a lernéi víziszörny, kilencfejű – a középső feje ráadásul halhatatlan) az erümanthoszi vadkan, Minósz bikája, és szó esik Cerberusról is. A teljesített feladatok végén a leölt lények nagy része csillagkép formájában került fel az égre, például az Oroszlán, a Bika, a Hydra, a Rák, a Kentaur, de még a Sárkány és a Serleg is Héraklész feladataihoz kapcsolódnak. Ezen csillagképek egy része a mesében is látható, Herkules hőstettei után az egyik dalocska alatt felkerül egy-egy az égre.

Herkules visszautasítva az isteni létet, Megarával éli életét a Földön, mivel ember nem léphet be az Olümposzra. Héraklész a feladatok teljesítése után részt vett az argonauták kalandjaiban (a mese is említi őket, és a Médeából ismert kapitányukat, Iászónt is), elfoglalta Tróját, a titánokkal harcolt, ami a mese csúcspontja, ugyanis Hádész kiengedi őket és megtámadják az Olümposzt. Héraklész nem élt példaértékű életet ezután sem. Nagyon sok nőt erőszakolt meg, és rengeteg embert ölt meg indulatból, akár egy rossz szóért is, ekkor pedig már nem volt Héra tébolya alatt. Végül önként lépett a máglyára, amit a fentebb emlegetett Philoktétész gyújtott meg. A legenda szerint mielőtt elégett volna a félisten, Zeusz magához emelte, kibékültek Hérával, és összeházasodott az egyik lányával. Herkules és Héraklész pályafutása is végül házassággal fejeződött be.

giphy_1

Konklúziónak

A természetfeletti erőt leszámítva Herkules és Héraklész nem is különbözhetne jobban egymástól.  A Disney verzió leginkább egy szuperhős-sztori. A hős, aki különleges képességekkel rendelkezik, melyek még hátráltatják is. Egész életét a beilleszkedéssel tölti, majd kalandjai során rátalál önmagára, a szerelemre, egész élete értelmére. A Disney szuper kísérlete volt arra, hogy megismertesse a gyerekekkel a mitológia egy darabkáját, ha még elég távolról is, de valamennyire sikerült talán. Feltűnik a Milói Vénusz, aminek Herkules töri le véletlenül a karját, és az Oidipuszt nézik meg színházban. Azt gondolom, ezért választhatta a Disney Héraklészt hősének. Az eredeti sztori nyilván nem lett volna igazán családbarát… A mese üzenete viszont az, hogy az önfeláldozás és mások magunk elé helyezése tesz minket igazi hőssé, ami sokkal fontosabb, mint hogy felemeljünk egy sziklát. Héraklész történetei többnyire nagy erejének hangsúlyozásáról, emellett súlyos bűneiről és bűnhődéséről szólnak. A görögök egészen máshogy határozták meg a hőst, mint ahogy mi épp most. A hős attól volt az, hogy természetfeletti képessége volt, tettei és erkölcsei nem igazán számítottak.  A mítosz szerint viszont élete végére azért rájött, hogy elég sokat hibázott, ezért emelte őt magához Zeusz.

És végezetül, egy dal a múzsáktól (akikből eredetileg nyolc van):