Sorozat

A zászlónk halált jelent 2. évada is egy szertelen és kiszámíthatatlan kalózkaland

A kalózos zsáner köszöni szépen, még mindig jól van, még így két évtizeddel az első A Karib-tenger kalózai-film megjelenése után is: semmi jele, hogy elvesztené jelentőségét a popkultúrában. Idén különösen örülhetnek a műfaj rajongói, ugyanis amellett, hogy kijött a One Piece élőszereplős adaptációja, új részekkel jelentkezett Taika Waititi és Rhys Darby történelmi komédiasorozata, A zászlónk halált jelent is. Évadkritika.

A zászlónk halált jelent alapkoncepciója, hogy mit tud elérni, és milyen hatást gyakorol környezetére egy érzékeny, a konfliktusokat beszéd révén megoldani igyekvő ember, ha egy durva, erőszak uralta világba csöppen. A sorozat főhőse, a valós személyről mintázott Stede Bonnet, az „úriember kalóz” (Darby) romantikus elképzelésektől fűtve száll hajóra, noha jelleméből fakadóan egyáltalán nem tengeri haramiának való. Ahelyett azonban, hogy a kalózok világa megváltoztatná, inkább ő ér el változást azokban, akikkel összehozza a sors – a legnagyobb átalakulásra pedig a hírhedt Edward Teach-et, azaz Feketeszakállt (Waititi) inspirálja.

A széria első évada azzal hozott üde színfoltot a sorozatkínálatba, hogy teljesen kiszámíthatatlan volt a története. Nincs ez máshogy a 2. évad esetében sem, amely szintén újra és újra meg tudja lepni az embert a váratlan fordulataival.

Többször előfordul, hogy teljesen félrevezeti a nézőt a sorozat, például nem egy karakter van az új évadban, aki olyan felvezetést kap, mintha a személyében komoly főgonosz került volna a képbe, aztán kiderül, hogy teljesen más szerepet szántak neki. Emellett továbbra is fontos humorforrást jelentenek a kalózok hangulatváltozásai, amelyek miatt lehetetlen megjósolni minden esetben, hogy ki miként reagál egy adott helyzetre. De azzal szintén meglepetést tud okozni a sorozat, hogy nagyrészt „elpusztíthatatlannak” tűnnek a hősei, de azért veszteséget is szenvednek – ami pedig így még nagyobb hatást tud elérni. Mindezek miatt

A zászlónk halált jelent részeit nézni ezúttal is olyan, mint felülni egy hullámvasútra.

Az első évad elég komor hangulatban zárult, és a második innen indít, hogy aztán végül valami hellyel-közel pozitív kicsengésű befejezéshez jusson el (amiről egyelőre nem tudni, sorozatzárásnak tekinthetjük e). Ugyanakkor a cselekménynek nincs egy jól meghatározható íve, folyamatosan kisebb-nagyobb kanyarokat vesz. Például Stede és Ed újbóli egymásra találása viszonylag hamar megtörténik, de aztán a kapcsolatuk nem éppen úgy alakul, ahogy várnánk.

Meglepetésekben, érzelmekben és humorban tehát továbbra sincs hiány, és ismét kapunk egy érdekes karakterfejlődést: ezúttal Feketeszakáll első tisztjének, a Con O’Neill által megformált Izzy Hands jelleme formálódik a szemünk előtt.

Az új évadban ez a cselekményszál a legerősebb, ráadásul remekül beleszőtték Stede-ék történetébe is, így nem egyszerűen valami mellékes sztoriról van szó, hanem olyasmiről, ami valami lényegeset ad hozzá a sorozathoz. Nézőként pedig kifejezetten üdítő azt látni, hogy egy korábbi mellékszereplőt kiemelnek a háttérből, aztán egy addig ismeretlen oldaláról is bemutatják, amitől aztán fokozatosan átértékeljük, amit addig a karakterről gondoltunk. Persze mindez jelentős részben O’Neill játékának köszönhetően működik, akinek azért elég nehéz feladata volt, hiszen Waititi és Darby kettőse mellé kellett odaállnia harmadik főszereplőnek – de gond nélkül megugrotta a lécet.

A színészgárdából a központi trió mellett ezúttal az egyik új szereplőt, a Csen Ji-Sao kínai kalózkirálynőt alakító Ruibo Qiant kell kiemelni, mivel kifejezetten szórakoztatóan játssza a viselkedésében éles váltásokat mutató karakterét, akit mintha csak Stede-ből és Feketeszakállból gyúrtak volna össze. Rajta kívül a többieknek ezúttal legfeljebb egy-egy jelenet erejéig van idejük tündökölni, mivel ilyen kevés és rövid epizódban nem jut mindenkinek elég játékidő.

A zászlónk halált jelent 2. évadának egyetlen gondja éppen a rövidsége: a lényegre persze van idő, de azért kár a sok eredeti mellékszereplő és remek színésztehetség elfecsérléséért.

Az utolsó rész vége egyébként még meghagyja a lehetőséget az esetleges folytatásra – amelyben talán az eddig elhanyagolt figurák is előtérbe kerülhetnek –, de tökéletesen működne záróepizódként. Az évad befejezése tehát egész korrektnek mondható, és egyúttal üdítő kivétel is, a mostanában jellemző felemás finálék közepette, amelyek meg se próbálják azt éreztetni, hogy valami lezárult velük.

9 /10 raptor

A zászlónk halált jelent (2.évad)

Our Flag Means Death

történelmi vígjáték
8 epizód
Premier: 2023. október 5.
Csatorna: HBO Max

Film- és médiaelméleti tanulmányaim végeztével, 2013-ban kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Van kedvencem (nálam Werner Herzog munkássága a filmművészet csúcsa), de azért széles az érdeklődésem. Mindenevőnek épp nem mondanám magam, de azért kevés dolog van, amit nem szívesen nézek vagy olvasok, és igyekszem nyitott lenni. Mivel pedig egyetemi éveimből igazából elsősorban azt szűrtem le, nincs értelme szigorú szabályrendszert felállítani – hiszen vannak filmek és sorozatok, amik azért működnek, mert a "nagykönyv szerint" készültek, míg mások éppen a szabályok megszegése miatt érdekesek –, éppen ezért nálam alapszabály, hogy semmit sem azzal a hozzáállással kritizálok, hogy milyennek kellett volna lennie. Adaptációktól nem várok el szigorú alapanyaghűséget. Ja, és igyekszem mindent, amit kritizálok, a helyén kezelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük