Hírek

Csütörtökön kezdődik a jótékonysági Tanítanék Filmnapok

A Tanítanék Filmnapokon október 26-28. között három – egy magyar, egy német és egy török –, többszörösen díjazott, tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban. A Filmnapok bevételét a szervezők a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel.

A tanári szoba

2023. október 26-án 19 órakor a Corvin Moziban (1082 Budapest, Corvin köz 1.) A tanári szobát vetítik. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert alkotás az év legnagyobb presztízsű német filmje. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, Németország 2024-re ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra.

A vetítés után Tóth Jakab (Partizán) beszélget Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivistával a gyermekjogi oldalról, az iskolai szegregációról, a társadalmi integráció fontosságáról, és arról, hogy az oktatási rendszerben hogyan jelennek meg a társadalmi különbségek a bemeneti és a kimeneti oldalon egyaránt.

Elfogy a levegő:

2023. október 27-én 19 órakor lesz látható Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. Az alkotás nemrégiben a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválról három díjat hozott haza: megkapta az elsőfilmes szekció fődíját, a Nemzetközi Filmkritikusok Szervezete (FIPRESCI) díját, és a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját. A filmről korábban itt adtunk hírt.

Gulyás Márton (Partizán) beszélgetőpartnere Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője lesz, és együtt arra keresik a választ, vajon mennyi mozgástere van egy tanárnak abban, hogy mit taníthat? Mi a tanár személyes megélése, mennyire érzi magát korlátozva?

Elszáradt füvekről

2023. október 28-án 19 órakor Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendezőóriás legújabb, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Ezt a filmet nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába. Az alkotást nem követi beszélgetés.

A programról további információ és jegyelővételi lehetőség a filmnapok FB eseményénél található.

A Tanítanék Filmnapokon látható filmek később országos moziforgalmazásba kerülnek.

Forrás: Mozinet