Hírek

A ketté szakadt társadalom feszültségei törnek felszínre egy kokárda miatt – Megérkezett Reisz Gábor új filmjének előzetese

Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanRossz versek) harmadik nagyjátékfilmje egy személyes és társadalmi szintű drámákat kerülget a Magyarázat mindenre első előzetesben. 

Reisz Gábor új filmje, a Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba fulladó érettségijén keresztül beszél a társadalmi megosztottságról. Ez a vállalás az első előzetesen is teljesen tetten érhető: bár a múltban játszódik a történet (feltehetőleg a rendszerváltáshoz közel), számos jelenbéli problémánkra ráismerhetünk a nemzeti identitástól kezdve addig, hogy mit vállalhatunk fel, és mit nem – mind személyes, minden pedig társadalmi értelemben. És ez még csak az első előzetes!

Magyarázat mindenre:

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A Magyarázat mindenre világpremierje – ahogyan korábban írtuk – Velencei Filmfesztiválon lesz, ahol az „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekcióba válogatták be.

A hazai mozikban hivatalosan október 5-től tudjuk megnézni Reisz filmjét.

Azonban előtte két közönségtalálkozással egybekötött eseményen is megnézhetitek a filmet: először a Cirko-Gejzír moziban nézhetik meg a filmet a szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban24-én az Allee-ban27-én pedig a Corvin moziban is lesz premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Jegyek már kaphatók a premier előtti vetítésekre.

Ezenfelül augusztus 22-én a VAN filmzenekar akusztikus koncertjén is találkozhattok az alkotókkal. A koncertjegyek árából befolyt összeget pedig arra fordítják, hogy a Magyarázat mindenre stábjából minél többen el tudják kísérni a filmet fesztiválútjára Velencébe.