HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hirdetés

Nem mindegy, milyen billentyűzetet vásárolunk az iPad-ünkhöz!

Amikor villamoson, vonaton utazunk, esetleg hosszabban várakozunk valahol, szívesen ütjük el az időnket egy tabletre letöltött izgalmas játékkal vagy applikációval. Azoknak azonban, akik nem érik be ennyivel, érdemes beszerezni egy külsőleg csatlakoztatható billentyűzetet is – a jobb felhasználói élményért. Ha emellett a megoldás mellett döntünk körültekintőnek kell lennünk, hogy milyen típusú klaviatúrát választunk, hiszen nem mindegyik táblagép kompatibilis ezekkel a kiegészítőkkel. Cikkünkben arra fogunk fókuszálni, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni vásárlás előtt, és hogy egyáltalán hogyan csatlakoztathatók ezek az eszközök egy iPad-hez. (x)

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Érdemes néhány dolgot tisztázni vásárlás előtt!

Ha új technikai eszközt szeretnénk beszerezni, nem érdemes rögtön az első terméket megvenni, ami a szemünk elé kerül. Olvassunk, kérdezzünk inkább utána, az egyes termékeknek, illetve vegyük számításba az igényeinket. Mindezek mellett olyan billentyűzetet keressünk, ami:

  • kompatibilis az iPad-ünkkel,
  • nem túl nehéz, könnyen hordozható,
  • ergonomikus,
  • támogatja a multimédiás lejátszást is,
  • az akkumulátora kellő ideig bírja, hogy ne kelljen túl gyakran felrakni tölteni.

Ha a kiszemelt billentyűzet megfelel a felsoroltaknak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk. De ezzel még nem ért véget a tudnivalók listája. Fontos arról is említést tenni, hogy a különféle külső eszközöket hogyan párosíthatjuk a táblagépekkel.

Szóba jöhető csatlakozási módok

A klaviatúra és a táblagép összekapcsolásának alapvetően két módja van:

HIRDETÉS

  • közvetlen, illetve
  • adapterrel való csatlakoztatás.

Vizsgáljuk meg az alábbiakban, hogy mi a különbség a kettő között.

Közvetlen csatlakozás

A közvetlen párosítás során a klaviatúrát és a táblagépet külső vezeték vagy adapter nélkül csatlakoztatjuk egymáshoz. Ehhez azonban olyan perifériára is szükségünk van, amely engedélyezi a Bluetooth-kapcsolatot. Szerencsére rengeteg ilyen kiegészítőt találhatunk a hazai piacokon is.

Ha ez megvan, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy:

  • belépünk az iPad „Beállítások” menüjébe, és bekapcsoljuk a Bluetooth kapcsolatot,
  • láthatóvá tesszük a kiegészítőt a gép számára,
  • utóbbin megkeressük az billentyűzetet,
  • és végül összekapcsoljuk a kettőt.

Gyakran megesik azonban, hogy a folyamat először nem sikerül. Ilyenkor sincs semmi baj, csak tegyük a következőket:

  • kapcsoljuk ki, majd újra be a Bluetootht, és ismételjük meg a fent leírtakat,
  • ha ez sem vezet eredményre, könnyen lehet, hogy egy speciális billentyűkombinációt kell folyamatosan nyomva tartani.

Csatlakozás adapterrel

Sokan vannak azonban, akiknek az iPadje valamiért párosítás után „ledobja” a külső billentyűzetet, és folyton újra kell csatlakoztatni azt. Nekik tanácsos inkább beszerezni egy USB-kimenetes dokkot, amelynek köszönhetően ez a probléma szinte biztosan meg fog szűnni. Ráadásul ma már egy USB-csatlakozós alkatrészt fillérekért beszerezhetünk bármelyik elektronikai szaküzletből

.

Milyen termékek jöhetnek szóba?

Két eszközt emelünk most ki, amelyeket bátran ajánlunk, ha valaki külsőleg csatlakoztatható billentyűzetet keres az iPad-jéhez:

A ZAGG Keyboard Pro Keys Bluetooth segítségével csatlakoztatható a táblagéphez, ezáltal az iPad egyfajta könnyen hordozható, praktikus laptopként fog funkcionálni. Természetesen előnyei nem állnak itt meg:

  • A billentyűzet úgy lett kialakítva, hogy lehetővé tegye számunkra a gyors és kényelmes gépelést.
  • Az állványnak, és a beépített mágneseknek köszönhetően, bármikor állíthatunk a billentyűzet dőlésszögén, és mindig a lehető legkényelmesebb helyzetben gépelhetünk.
  • A mágneses tokba helyezve, az Apple Pencil mindig kéznél lesz, és nem fog elveszni.
  • A megvilágított gomboknak köszönhetően, a klaviatúra akár éjszaka is kényelmesen használható.
  • Ugyanakkor, a levehető polikarbonát tok merev, gumi élei, valamint gomb- és sarokborítása körülbelül 2 m-es magasságig hatékony védelmet nyújt az eszköz számára.

Emellett nem tudunk szó nélkül elmenni az Apple iPad 10,2″ (2021/2020/2019) / Air 3 (2019) Smart Keyboard mellett sem, amely több forradalmi technológiát is egyesít, ezáltal sokkal könnyebbé válik a mindennapi használata.

Ezt a kiegészítőt a Smart Connectorral csatlakoztathatjuk az iPad Pro-hoz, és szinte azonnal – hosszadalmas és bonyolult beállítások nélkül – el is kezdhetünk rajta gépelni. Amikor végeztünk, csak hajtsuk vissza rá a vékony kijelzővédőt, és készen is vagyunk.