Hírek

Egy különleges képregény mesél azokról, akik kimaradtak a dicső amerikai történelemből

Howard Zinn ismeretterjesztő könyvei a történelem kevésbé látható vagy látványos mozzanatairól mesélnek. Most végre képregény formában is ízelítőt kaphatunk munkásságából. Megjelent Az amerikai birodalom története alulnézetben.

Az amerikai birodalom története alulnézetben tavaly decemberben jelent meg a Bordeaux mellett működő Théâtre le Levain (Kovász Színház) gondozásában.

A kötet Zinn születésének századik évfordulója alkalmából jelent meg.

Howard Zinn A People’s History of the United States (az Egyesült Államok története alulnézetben) című műve gyökeresen új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint

egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta.

Ennek rajzolt adaptációját adja most közre magyarul a Théâtre le Levain (Kovász Színház).

Zinn művében a történelem legszerényebb szereplői kapnak szót: a Wounded Knee-i mészárlást túlélő indiánok, a szökevény rabszolgák, a spanyol–amerikai háború fekete katonái, a sztrájkoló, majd fegyvert fogó ludlow-i bányászok, a radikális szakszervezetek szervezői, a pacifista fellépésükért bebörtönzött háborúellenes aktivisták, a polgárjogi mozgalom harcosai, a dezertőr katonák, az amerikai birodalom kiépítéséért folytatott háborúk áldozatai, az államtitkok közérdekű felfedői – mindazok, akik kimaradtak az elnökökre, iparmágnásokra, hős katonákra összpontosító szokásos narratívákból. Az elfelejtettek, az elnyomottak, a nemzet ellenségének kikiáltottak nézőpontján keresztül értjük meg a birodalmi szemléletet és a hatalom működését – és azt, hogy mindkettőnek sarokköve a történetírás.

Zinn hitt abban, hogy „a kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot”. Ezért nem csupán szemlélő krónikása volt a történelemnek: polgárjogi és háborúellenes aktivistaként írásaival és tetteivel is segítette a változást – és tanárként erre buzdította diákjait is.

Gyerekek éheznek, háborúk zajlanak. Egy ilyen helyzetben semlegesnek lenni vagy megpróbálni semlegesnek lenni, félreállni, nem foglalni állást, nem venni részt a dolgokban annyit tesz, mint együttműködni azzal, ami zajlik, hagyni, hogy megtörténjen. Soha nem akartam együttműködő lenni, mindig közbe akartam lépni ebben a mozgó világban, hogy lássam, meg tudom-e változtatni az irányát, akár a legparányibb mértékben is.

A kötet fordítója, Piróth Attila szerint a kötet mondanivalója rendkívül fontos, és a képregény is kiváló csatornát nyújt ehhez.

A képregény, mint szekvenciális művészeti forma a barlangrajzokkal egyidős. Régebbi, mint az írott történelem, és a szóbeli történelemhez hasonlóan kiválóan alkalmas a mesélésre. Talán ez az oka annak, hogy a pazar mesélő írásaiból szinte természetes módon adja magát a képregényforma.

-olvasható a képregény fülszövegén.

Magyarországon Az amerikai birodalom története alulnézetben képregényt a Budapesti Teleki Téka terjeszti, továbbá a Libri, a Líra és a Bookline hálózatában, valamint számos független könyvesboltban kapható.

Howard Zinntől magyarul még politikai témájú színdarabjai és a 2018-as Engedetlenség ​és demokrácia olvashatóak – szintén Piróth Attila fordításában.

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!