HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

A Minden ami Batman ugyanúgy szól rajongókhoz és laikusokhoz is

A Minden ami Batman főleg azoknak lehet remek választás, akik rendszerezett formában szeretnék áttekinteni Bruce Wayne és alteregója képregényes fejlődéstörténet. Vagy éppen csak most ismerkednek a Sötét Lovag sztorijaival. A kiadvány kronológiai sorrendben tekinti át a Batman mítosz legfontosabb állomásait, miközben apróbb médiumtörténeti adalékokkal is szolgál. Az elmélyültebb hatáskutatásra, elemzésre vagy filmes kitekintésre vágyók viszont jobb, ha más forrásokat keresnek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Batman immár több mint 80 éve része a popkulturánknak. Logója, egyből felismerhető alakja nemcsak a keményvonalas rajongókat célzó termékeken van ott. Már kisgyerekkortól kezdve szembesülni kell vele, hogy ez az ikon, több mint egy képregénykarakter. Mert ott van a zoknin, a boxeralsón, a fogkefén, a játékokon, az ágyneműn. Mindenhol.

Mert Batman nemcsak egy jól értékesíthető brand, de egy olyan figura is, ami végigkíséri az életünket. Meg akivel tragikus eredettörténete ellenére is könnyű azonosulni.

Ezt jól mintázzák a képregények is: egyszerre olvashatunk róla gyerekbarát cukiságokat, és vérontásban bővelkedő thriller sztorikat is. A Minden ami Batman pedig szépen végigkíséri a karakter útját, egészen a kezdetektől a kortárs szólamokig.

HIRDETÉS

A Minden ami Batman ugyanis egy olyan mecrhandise termék, amit sokaknak lehet jó szívvel ajánlani. A Sötét Lovag rajongóinak azért, mert időrendi sorrendben és rendszerezve vizsgálja a karakter történetét. Ugyanakkor nemcsak a figura keletkezésének és fejlődésének története kerül a középpontba. Előkerülnek a Batman család meghatározó szereplői, és a DC univerzum egyéb alakjai is. A legismertebb gonoszok mellett külön portrét kapnak az ideiglenes, vagy állandó segítői is. Mert Minden ami Batman, az Bruce Wayne tulajdonságai miatt válik a Sötét Lovag meghatározó jellemzőjévé. Hiába tekinti magát magányos hősnek, Batman viselkedése éppen annyira teszi csapatjátékossá is. Az album pedig nem rest bemutatni a karakter ezen aspektusát sem.

A látványos kiadvány számos klasszikus képregényborító duplaoldalas megjelenítésével támad.

A Minden ami Batman legnagyobb erénye tényleg az, hogy iszonyú látványos.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Nemcsak a beemelt emlékezetes képregénypanelek, vagy borítók, hanem a megértést segítő ábrák miatt is. Megismerhetjük Gotham részletes térképét, valamint a Wayne családfát is. De kiemelten fontos szerep jut Batman előszeretettel használt fegyvereinek, járműveinek és ruházatának is. Sőt, ha mindig is érdekelt, hogy a fiktív igazságtevő milyen étrenddel tartja magát karban, akkor is jó választás lehet. Noha gasztronómiai utazást kár tőle várni, mindenképpen elmondható, hogy olyan érdekes adalékokkal egészíti ki Batman legendáját, amit talán a legelhivatottab rajongók sem tudtak. Az egyes képekre helyezett szövegdarabok azonban néha az olvashatóság határán mozognak. Főleg amikor sötét háttéren láthatunk sötét betűket. Az élmény azonban sosem csorbul annyira, hogy élvezhetetlenné válna.

A Minden ami Batman főleg azoknak szól, akik a képregények lapjairól ismerik a hőst.

Hiába a számos mozgóképes feldolgozás, a könyv nem foglalkozik ezekkel. Pedig sokaknak valószínűleg ugyanannyira fontos a filmes karakter, mint amennyire meghatározó képregényes szuperhős.

Ez a hiány azért is kár, vagy furcsa, mert a hasonló kiadványokkal ellentétben, a Minden ami Batman gyakorta kitekint a karakter fikciós voltán kívülre is. Röviden szóba kerül, hogy mi vezetett az ‘50-es évekbeli változásokhoz (Comics Code Authority, nyilván), kik voltak a legjelentősebb írói és rajzolói. Ezekben az adatokban persze nem mélyül el, mindvégig fontosabb marad a mítosz bemutatása. Ami a modern korba érkezve (2010-től napjainkig) képes nagyobb bakugrásokat tenni. 

A Minden ami Batman tehát egy látványos és szépen rendszerezett enciklopédia, amely összefoglalja a Sötét Lovag és környezete legfontosabb ismérveit. A legelhivatottabb rajongók számára ideális ajándék lehet, még akkor is, ha talán ők már mindent tudnak a köpenyes igazságosztóról. A Batmannel ismerkedőknek pedig azért lehet hasznos, mert remekül összefoglalja a karakter történetét anélkül, hogy képregényoldalak millióit kellene átlapozni az ismerkedéshez. Érdemes azonban a helyén kezelni: nem elsődlegesen olyan könyv, ami betekintést nyújt a keletkezéstörténetbe, vagy médiumtörténeti reflexiókkal él. Még ha tartalmaz is ilyen adalékokat, valójában egy olyan ügyes merchandise termékről van szó, ami bármelyik háztartás dohányzóasztalának ékévé válhat. Ezzel együtt pedig gyerekkori élmények beszélgetések beindítójaként is kiváló.

8 /10 deneraptor

Minden, ami Batman

Ultimate Batman

Szerző: Matthew K. Manning, Daniel Wallace
Műfaj: ismeretterjesztő
Kiadás: Kolibri Kiadó, 2022
Fordító: Sepsi László
Oldalszám: 216

editor
Már általánosban írtam könyvekről a suliújságba, majd 2009-től egy online magazinba filmekről. A sci-fi/horror/szuperhős vonal mellett kifejezetten vonzanak a trash és peremtartalmak. Meg a metál!