Film

Az Enola Holmes 2. kedves krimi maradt lélekkel, és ez így van jól

Az Enola Holmes 2. remek folytatása egy szuper filmnek, ami viszi tovább a hangulatot és a karaktereket.

Egy folytatásnak sosincs egyszerű dolga, pláne, ha egy adaptációról van szó. A film és az eredeti mű – jelen esetben könyv – rajongói más és más elvárásokkal és elképzelésekkel állnak a produkcióhoz, és szinte lehetetlen mindenkinek megfelelni. Ilyenkor kockázatos döntés lehet ugyan eltérni a forrástól, de merész és ötletes csavarokkal kifizetődő lehet: mind a nézők, mind az alkotók szempontjából.

Így történt az Enola Holmes 2-vel, ami mert és nyert.

A Milly Bobbie Brown főszereplésével futó krimi első epizódja Nancy Springer regénysorozatának első részét dolgozta fel. Az alkotás egyszerre építette fel a címadó Enola Holmes, a már menő Sherlock Holmes (Henry Cavill) húgának karakterét és kínált egy izgalmas krimit, amit átszőtt egy pozitív feminista hangulat. A folytatás a saját nyomozóirodájával küszködő fiatal nő egy újabb ügyét dolgozza fel. Míg stílusában megegyezik elődjével, forrásként nem egy regényt vett alapul, hanem egy megtörtént eseményt. A sztori pedig kifejezetten jól működik így: lelke van és üzenete, de humora és stílusa is.

Enola nehezen talál kuncsaftokat, elvégre a viktoriánus Londonban, a nagy Sherlock árnyékában senki sem bízná fontos ügyét egy „tapasztalatlan hölgyre”. Egy nap azonban egy kislány keresi fel, akinek eltűnt a nővére. Hamar kiderül, hogy ő és fogadott testvére egy gyufagyárban dolgoznak, ahol egy szokatlan tífuszjárvány követeli gyerekek és fiatal nők életét. Enola hamar magáénak érzi az esetet, és elindul, hogy kibogozza ezt a szerteágazó esetet. A szálak hamar összeérnek Sherlock Holmes egyik legnehezebb esetével, a testvéreknek pedig össze kell dolgozniuk. Ezzel együtt jobban megismerik a másikat és mindketten tanítanak valamit egymásnak. Az alkotás szuperül építi tovább a magányos, morózus Sherlock karakterét,

aki zsenialitása ellenére is elsajátíthat ezt-azt a bizonyításra szomjazó, leleményes és életvidám húgától.

A művet pörgős hangulat jellemzi – bár a több mint kétórás játékidőből azért lehetett volna még vágni –, izgalmas „logikázós” jelenetekkel, amik pont adnak elég időt a nézőnek is, hogy bedobálja saját elméleteit. Az előző film humora is maradt, és továbbra is működik, főleg amikor Enola kitekint a kamerába és közvetlenül a közönségéhez beszél. Ez az „öntudat” egy ötletes, de nem túltolt dimenziója az alkotásnak. A hangulathoz sokat hozzáad a visszatérő szereplőgárda, a Holmes-anyukával, Helena Bonham-Carterrel az élen, valamint az undok rendőrrel, David Thewlisszal. A fiatal gárda is pazar, és öröm nézni a játékukat.

A könnyed humor pedig lehetőséget ad arra, hogy igazán komoly és nyomasztó dolgokról beszéljen a film. A középpontban az ipari forradalom „vesztesei” állnak, akik verítékéből, és sajnos életéből fejlődhetett a világ. Ezen belül is a gyerekek és a nők, akiket a kapitalizmus „úttörői” semmibe véve dolgoztattak halálra a profit és a haladás jegyében. Az Enola Holmes 2 egyfajta hódolat is előttük, egyedi módon azonban nem borzasztó, de ugyanúgy hatékony módon hívva fel a figyelmet erre. Van egyfajta túlzott leegyszerűsítése a narratívának, de még így is figyelemreméltó, hogy ezt az utat választotta Jack Thorne forgatókönyvíró. Mindezt pedig áthatja ugyanaz a vagány feminizmus, ami az előző részt is jellemezte. Enola a saját útját akarja járni, nem akar konformista lenni, és semmiféleképp sem szeretné a társadalom által kiszabott szerepeket magára ölteni. Ugyanezt hangsúlyozza kapcsolata és kibontakozó románca Tewkesburyvel, aki pedig a „másik oldalról” éli át ugyanezt.

Amennyire jól működnek a karakterek és a cselekmény tipikus krimis, de mégis megcsavart vezetése, annyira bénák az effektek és a harcjelenetek. A bunyók jobb esetben is csak gagyik, és nem többek kötelező töltelékeknél. Egyes jeleneteknél pedig fájóan látszik, hogy nem voltak hajlandóak költeni, amitől olcsónak hat az egész. Cserébe azonban pazar, korhű és jól kidolgozott öltözetekkel van dolgunk, akár a főhősökről, akár egyszerű mellékszereplőkről van szó.

Az Enola Holmes 2. egy szuper folytatás, ami mert változtatni, de hű maradt elődje és karaktere szellemiségéhez. Nem egy korszakalkotó mű, de humorral és könnyedséggel beszél fontos témákról, igazán fogyasztható és szórakoztató köntösben. Kellemes kikapcsolódás, ami egyértelműen bizonyítja: elbír még folytatásokat ez a világ és karakterei.

7 /10 Nyomozóraptor

Enola Holmes 2.

Enola Holmes 2

angol-amerikai akció-krimi
Játékidő: 129 perc
Premier: 2022. november 4.
Rendező: Harry Bradbeer
Csatorna: Netflix

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

Gyerekkorom óta a videojátékok és filmek minden aspektusa a szenvedélyem, műfajtól és stílustól függetlenül. Hamar rájöttem, hogy érdekel, mi van a felszín alatt, és az írás remek módja annak, hogy a felszínre hozzam - elsősorban magamnak, de szívesen osztom meg másokkal is.
×