Hírek

Spanyol Filmhétre érkezik a spanyol Carrie

A 2022-es budapesti Spanyol Filmhetet november 22-27. között rendezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Idén a drámák és vígjátékok mellett egy Sundance horror is érkezik, a Röfi (Cerdita), amit a spanyol Carrie-ként emleget a külföldi sajtó.

A 2022-es budapesti Spanyol Filmhetet november 22-27. között rendezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, hagyományos módon a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködésben. A kínálatban idén 11 új produkció szerepel. Négy vígjáték mellett  (A próba, Eltitkolt történetek, Párcserés játszma, A csapat lelke) számos dráma vagy fesztiválokat bejárt filmek szerepelnek – köztük például az Al Carrás, amit a miskolci Cinefest Filmfesztiválon volt szerencsénk látni, és ajánlunk is nagyon:

Carla Simón filmje viszonylag eseménytelen, minden komoly drámai vagy feszült helyzetet kerül vagy szereplőin kívülre helyez – mégis mindennel nagyjából tisztába jövünk. Így annyira reális a gyermekszemszög, amennyire lehet: a felnőttek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyerekek kimaradjanak a nagyok dolgából, ám ők így is képesek összerakni az apró részleteket, a felnőttek érzéseit. Az Alcarrás persze nem csak karakterek feltérképezéséből áll: emlékezetes alkotás természetes gyerekszereplői miatt is. A család legkisebbjeinek örömteli játéka és csínytevései még egy közelgő családi perpatvar alatt és közben is képesek őszinte mosolyt csalni ránk, nézőkre.

De a horrorrajongók sem maradnak hoppon a kínálattal. Ugyanis itt mutatják be először Carlota Pereda Sundance Filmfesztivált megjárt lélektani horrorját, a Röfit (Cerdita). A film főszereplője egy túlsúlyos tinilány, Sara, akinek a nyári vakáció jobbára azt jelenti, hogy el kell viselnie a kisvárosban élő lányok gúnyolódásait. A folyamatos zaklatásnak egy titokzatos idegen érkezése vet véget…

Röfi előzetes:

A Röfi mellett még bőven lesznek izgalmas spanyol filmek a Filmhéten. A kortárs spanyol film egyik legsikeresebb női szerzője, Icíar Bollaín (Az olajfa, Út a királyi operába, Rosa esküvője rendezője) díjakkal elhalmozott új alkotásával, a Maixabellel kezdődik. Középpontjában az ETA baszk szeparatista szervezet bötönben ülő terroristájának és egy egykori áldozat özvegyének találkozása áll. A szenvedését méltósággal viselő nő és a megváltást kereső egykori terrorisa megható, feszültséggel teli párbeszéde emberileg is szép történet, ugyanakkor a társadalmi megbékélés fontosságáról is beszél. A film női főszerepét Blanca Portillo, a férfi főszerepét a Bollaín-filmek és a spanyol mozi sztárja, Luis Tosar alakítja. De érdekesnek ígérkezik a besorolhatatlan műfajú, abszurd humorú Optikai csalódás is, két nagyszerű színész, Carmen Machi és Pepón Nieto jutalomjátékával. Egy középkorú házaspárt alakítanak, akik az észak-spanyolországi Burgosból New Yorkba utaznak kikapcsolódni. Csakhogy valami nem stimmel: mintha nem oda érkeztek volna, ahová elindultak. A szürreális történet görbe tükröt állít a modern nagyvárosok globalizált egyformaságának, ugyanakkor tisztelgés is a rendező által jól ismert város, New York előtt.

A teljes programot és jegyárakat az Uránia Filmszínház oldalán találjátok meg!

A filmek kivétel nélkül eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek műsorra. A filmhét a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: Uránia Filmszínház

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!