HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Clive Standen egy viking jó csávó, élőben pedig egy jófej srác

Az idei, kissé visszafogottabb VIECC is bőven tartogatott lehetőségeket az odaérkező rajongóknak, függetlenül attól, hogy a képregények, a cosplay, a filmek vagy a sorozatok vonzották őket igazán. A panelbeszélgetések is lefedték a különféle médiumokat, és kifejezetten érdekes volt a panelbeszélgetés Clive Standennel, a Vikingek Rollójával. Az angol színész mesélt kulisszatitkokat, vicces történeteket, és beszélt arról is, hogy Viggo Mortensen a legnagyobb bálványa.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Clive Standen Holywoodban született, de persze nem Los Angelesben – nem véletlenül hiányzik az az „l”-betű. Észak-Írországban, egy katonai bázisban kezdte életét, majd Angliában nevelkedett. Tinédzserkorában muay thai harcos volt és vívott is, de nomen est omen: színésznek is tanult, és a kaszkadőrködés után ezen a pályán kötött ki. Legemlékezetesebb alakítása természetesen Rollo a Vikingekből, a főhős, Ragnar sikerei miatt folyton irigy testvére, aki komoly karakterfejlődésen megy keresztül az epikus sorozat során.

Fotó: Georgiadis Leonidas

A skandináv hódítók történetében megismerhető erőszakos figurával szemben Clive Standen egy elképesztően bájos, életvidám embernek tűnt, aki kifejezetten élvezte, hogy itt lehet a VIECC-en. A későbbi fotózáson készített szeretnivaló, néhol merész képeken is látszódik, hogy boldogan engedi közel magához rajongóit, de a beszélgetés során is egyértelmű volt, hogy élvezi az emberek társaságát. Con-veterán is, és beszámolt első fellépéséről, ahol egy sor vikingnek öltözött fan fogadta az első sorban, pajzsaikat verve fegyvereikkel.

Sőt, Amerikában járt egy kifejezetten vikinges tematikájú eseményen is, ahol a résztvevők meg is szólták öltözetét: kapott hát a „helyiektől” passzoló maskarát, és a tábortűz körül üldögélve beszélték át az éjszakát.

Az érdeklődők szeme azonban talán akkor csillant fel igazán – ahogy az Instagramot elárasztó fotók is igazolják –, amikor elhangzott: elvált.

HIRDETÉS

A színész azonban nemcsak a rajongókról, hanem színésztársairól, illetve a Vikingek stábjáról is áradozva beszélt. Kitért arra, hogy állandóan egymást tréfálták: valakinek a kocsijába rejtettek tyúkokat, míg egy másik társukat elrabolták autóval. Az Athelstant alakító George Blagdennek a főhőst játszó Travis Fimmel egy daruba dugta a telefonját, ami a forgatási nap végén „nyugalmi állapotba” került a magasban. A „szerzetes” fel-alá rohangálva kutatta, míg Ragnar – a tréfa kiötlője – igyekezett segíteni neki: „Miért nem csörgetünk meg?” Aztán a magasból csipogott a készülék – Standen pedig mindezt gesztikulálva, hangeffektekkel illusztrálva, teljes beleéléssel adta tovább.

A viking vásznon is vad
Fotó: Georgiadis Leonidas

Beszélt arról is, hogy számára mennyire fontos, hogy a női karakterek kiemelt szerepet kaptak, és hogy Michael Hirst, a széria kiötlője így is küzdött a sztereotípiák ellen. A Ragnar feleségét és Rollo szerelmét, Lagerthát életre keltő Katheryn Winnick nemcsak színészi, de harci készségeit is dicsérte. Beszélt arról is, hogy a kedvenc harcjeleneteit mind nők rendezték, ugyanis szerinte ők az összecsapásokba a nyers erőszakon túl narratívákat szőnek: a küzdelmek maguk is dinamikus, összesűrített sztorivonalak.

A panel legbájosabb része volt, hogy Standen beszélt bálványáról: Viggo Mortensenről. A „viking” ámulattal és hódolattal mesélt etalonjáról, és többször is hangoztatta, hogy színészként hozzá szeretne felérni. Még öltözője tükrére is A Gyűrűk Urából – aminek szintén hatalmas rajongója – Aragorn idézetét írta fel, hogy erőt merítsen belőle mindig.

Értelemszerűen el is játszaná a héroszt, de a Hegylakó Kurganjának is belebújna a bőrébe: hörgő hangon imitálta Clancy Brownt, ami kifejezetten jópofa volt.

A háromgyerekes apa emberségéről árulkodott az is, ahogy a kérdezőket kezelte. Bár többször is elmondta, hogy Mortensen „a mindene”, egy szégyenlős érdeklődő megkérdezte, hogy ki a kedvenc színésze. A közönség egyszerre mondta a bűvös nevet, de a színész igyekezett keresni egy új választ a kérdezőnek. Megemlítette hát egyik szomszédját és oktatóját, akik felkészítették őt a színészkedésre – mivel családjából ő lépett a pályára, “kívülről” kellett mentorokat találnia, ezért is emlékezett vissza pozitívan rájuk.  Standen kedveli a Warhammer 40,000 világát is, és fiatalkorában is előszeretettel festegetett bábukat: nem meglepő, hogy a Space Marine és készülő folytatásában a főhősnek kölcsönzi a hangját. Sajnos magáról a játékról nem árult el többet, de rajongása így is egyértelmű volt. Beszélt a környezetvédelemről is, és arra kért mindenkit, hogy nézzenek utána a tengerekért küzdő Sea Shepherd Conservation Societynek, aminek a szóvivője is.

Címlapkép: VIECC, History Channel