Sorozat

Közel hat évtized után elkészítették a Star Trek eredeti Pilotjára épülő sorozatot, és erre megérte várni

A „keményvonalas” Star Trek-rajongóknak az utóbbi években a Seth MacFarlane-féle Orville-lel kellett beérniük, ha a régi kedvenc szériájuk (szériáik) hangulatát akarták újraélni. Idén tavasszal aztán befutott a franchise legújabb darabja, amely elhozta a fanoknak az áhított nosztalgiázást.

A William Shatner-féle James T. Kirk – aki aztán a tévétörténelem egyik legikonikusabb alakjává vált – eredetileg egyáltalán nem is szerepelt volna a Star Trekben. Az első, a tévétársaság által elvetett verzióban ugyanis az Enterprise csillaghajó kapitánya – az akkor Jeffrey Hunter által megformált – Christopher Pike volt. Ezt az annak idején kukázott koncepciót vették most elő, hogy erre alapozva csináljanak egy retro-sorozatot, kiengesztelve az elmúlt évek Star Trek-filmjeivel és -sorozataival elégedetlen rajongókat. Az új széria, a Strange New Worlds már a címében is a franchise gyökereihez nyúl vissza, hiszen a jól ismert nyitómondatot idézi, amely szerint az Enterprise küldetése a „különös, új világok fölfedezése”. De magát az eredeti széria ikonikus hajóját is visszahozza,

és ami a legfontosabb: visszatér a klasszikus Trek-sémához, az epizodikus formulához, vagyis a részeknek különálló sztorijaik vannak, nincs kerettörténet.

A sorozat hű a címéhez, tényleg furcsa helyekre jut el és furcsa helyzetekbe keveredik a csillaghajó legénysége. Az egyes történetek pedig kellően sokszínűek: az egész rövid, tízrészes évad epizódjai között van klasszikus tudományos-fantasztikus sztori, és k emellett űrkaland, horror és fantasy-jellegű is. Az pedig külön pozitívuma a szériának, hogy ugyan alapvetően komolyan veszi magát, időnként mégis tud könnyed, humoros is lenni. Ami viszont a forgatókönyveket illeti, azok színvonala azért nem egységes – van gyengébben megírt epizód és egy olyan is, amelyik homage akar lenni, de inkább koppintásnak hat –, viszont

egyértelműen többségben vannak a jól összerakott, élvezetes részek.

Azt külön ki kell emelni, hogy bár alapvetően nem karakterközpontúak a történetek, a főbb szereplők esetében azért törekedtek arra, hogy ne csak lapos, egy személyiségjegy jellemezte figurák legyenek, és szinte mindenkinek felvillantottak egy keveset a háttérsztorijából is. A személyes történetek és belső konfliktusok pedig szépen bele is simulnak az adott epizód cselekményébe – így amennyire egy ilyen sorozatnál lehet, közel hozzák a sztorit a nézőkhöz.

Ami a karaktereket játszó színészeket illeti, a szereposztás összességében nem nevezhető ugyan parádésnak, de azért nem is rossz – ezt viszont a történet jellege miatt nem is kell feltétlenül felróni a sorozatnak. De azért a két legfontosabb szereplő esetében kifejezetten jól sikerült a színészválasztás:

Anson Mount remekel az igazán most először bemutatott Pike-ként – akit mintha korábbi Star Trek-sorozatok kapitányaiból gyúrtak volna össze:. Kirkhöz hasonlóan karizmatikus és sármos, miközben olyan diplomatikus és empatikus, mint Picard vagy Archer –, Ethan Peck pedig jól hozza a vulcani Spock merevségét, de nem próbálja leutánozni Leonard Nimoyt vagy Zachary Quintót.

Hogy a karaktereknek ez a verziója mennyire tud hosszú távon is népszerűvé és emlékezetessé válni, az persze a jövő zenéje, mindenesetre van potenciál ebben a csapatban (első körben egyébként Pike haja bizonyult a széria „sztárjának”).

A korábbi sorozatformula és a régi karakterek mellett a klasszikus Star Trek-esztétikát is visszahozza a Strange New Worlds: a Discoveryvel ellentétben a jelmezek és a díszletek itt az 1960-as években futó első sorozatot idézik. Ugyanakkor nem is ragadtak teljesen a múltban a készítők, vannak azért ésszerű változtatások: ilyen például, hogy a női karakterek frizurája nem retró stílust követ, vagy hogy a legénység űrhajót elhagyó tagjai valamilyen páncélt vagy legalább egy dzsekit mindig rávesznek a színes egyenruhájukra.

Összességében tehát olyan ez, mintha az eredeti sorozatot készítették volna el modern technológiával.

Vagyis a nosztalgiafaktor mindenképp működik, miközben bőven vannak erényei a sorozatnak. Innen aztán akárhová kinőheti magát, úgyhogy a folytatáson múlik, hogy Pike kapitány vissza tudja-e kormányozni a franchise-t a rajongók szívébe.

9 /10 raptor

Star Trek: Strange New Worlds

amerikai sci-fi sorozat
10 epizód
Premier: 2022. május 5.
Csatorna: Paramount+

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük