Sorozat

Közel hat évtized után elkészítették a Star Trek eredeti Pilotjára épülő sorozatot, és erre megérte várni

A “keményvonalas” Star Trek-rajongóknak az utóbbi években a Seth MacFarlane-féle Orville-lel kellett beérniük, ha a régi kedvenc szériájuk (szériáik) hangulatát akarták újraélni. Idén tavasszal aztán befutott a franchise legújabb darabja, amely elhozta a fanoknak az áhított nosztalgiázást.

A William Shatner-féle James T. Kirk – aki aztán a tévétörténelem egyik legikonikusabb alakjává vált – eredetileg egyáltalán nem is szerepelt volna a Star Trekben. Az első, a tévétársaság által elvetett verzióban ugyanis az Enterprise csillaghajó kapitánya – az akkor Jeffrey Hunter által megformált – Christopher Pike volt. Ezt az annak idején kukázott koncepciót vették most elő, hogy erre alapozva csináljanak egy retro-sorozatot, kiengesztelve az elmúlt évek Star Trek-filmjeivel és -sorozataival elégedetlen rajongókat. Az új széria, a Strange New Worlds már a címében is a franchise gyökereihez nyúl vissza, hiszen a jól ismert nyitómondatot idézi, amely szerint az Enterprise küldetése a “különös, új világok fölfedezése”. De magát az eredeti széria ikonikus hajóját is visszahozza,

és ami a legfontosabb: visszatér a klasszikus Trek-sémához, az epizodikus formulához, vagyis a részeknek különálló sztorijaik vannak, nincs kerettörténet.

A sorozat hű a címéhez, tényleg furcsa helyekre jut el és furcsa helyzetekbe keveredik a csillaghajó legénysége. Az egyes történetek pedig kellően sokszínűek: az egész rövid, tízrészes évad epizódjai között van klasszikus tudományos-fantasztikus sztori, és k emellett űrkaland, horror és fantasy-jellegű is. Az pedig külön pozitívuma a szériának, hogy ugyan alapvetően komolyan veszi magát, időnként mégis tud könnyed, humoros is lenni. Ami viszont a forgatókönyveket illeti, azok színvonala azért nem egységes – van gyengébben megírt epizód és egy olyan is, amelyik homage akar lenni, de inkább koppintásnak hat –, viszont

egyértelműen többségben vannak a jól összerakott, élvezetes részek.

Azt külön ki kell emelni, hogy bár alapvetően nem karakterközpontúak a történetek, a főbb szereplők esetében azért törekedtek arra, hogy ne csak lapos, egy személyiségjegy jellemezte figurák legyenek, és szinte mindenkinek felvillantottak egy keveset a háttérsztorijából is. A személyes történetek és belső konfliktusok pedig szépen bele is simulnak az adott epizód cselekményébe – így amennyire egy ilyen sorozatnál lehet, közel hozzák a sztorit a nézőkhöz.

Ami a karaktereket játszó színészeket illeti, a szereposztás összességében nem nevezhető ugyan parádésnak, de azért nem is rossz – ezt viszont a történet jellege miatt nem is kell feltétlenül felróni a sorozatnak. De azért a két legfontosabb szereplő esetében kifejezetten jól sikerült a színészválasztás:

Anson Mount remekel az igazán most először bemutatott Pike-ként – akit mintha korábbi Star Trek-sorozatok kapitányaiból gyúrtak volna össze:. Kirkhöz hasonlóan karizmatikus és sármos, miközben olyan diplomatikus és empatikus, mint Picard vagy Archer –, Ethan Peck pedig jól hozza a vulcani Spock merevségét, de nem próbálja leutánozni Leonard Nimoyt vagy Zachary Quintót.

Hogy a karaktereknek ez a verziója mennyire tud hosszú távon is népszerűvé és emlékezetessé válni, az persze a jövő zenéje, mindenesetre van potenciál ebben a csapatban (első körben egyébként Pike haja bizonyult a széria “sztárjának”).

A korábbi sorozatformula és a régi karakterek mellett a klasszikus Star Trek-esztétikát is visszahozza a Strange New Worlds: a Discoveryvel ellentétben a jelmezek és a díszletek itt az 1960-as években futó első sorozatot idézik. Ugyanakkor nem is ragadtak teljesen a múltban a készítők, vannak azért ésszerű változtatások: ilyen például, hogy a női karakterek frizurája nem retró stílust követ, vagy hogy a legénység űrhajót elhagyó tagjai valamilyen páncélt vagy legalább egy dzsekit mindig rávesznek a színes egyenruhájukra.

Összességében tehát olyan ez, mintha az eredeti sorozatot készítették volna el modern technológiával.

Vagyis a nosztalgiafaktor mindenképp működik, miközben bőven vannak erényei a sorozatnak. Innen aztán akárhová kinőheti magát, úgyhogy a folytatáson múlik, hogy Pike kapitány vissza tudja-e kormányozni a franchise-t a rajongók szívébe.

9 /10 raptor

Star Trek: Strange New Worlds

amerikai sci-fi sorozat
10 epizód
Premier: 2022. május 5.
Csatorna: Paramount+

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.