Hírek

Körözési listára tette Oroszország a Metro 2033 íróját

A háború elleni megnyilvánulásai miatt Oroszország felvette körözési listájára Dmitry Glukhovskyt, a Metro 2033 és folytatásainak íróját.

Az ukrajnai háború ellen emelt szót Dmitry Glukhovsky, a Metro 2033 és folytatásainak írója, ezért Oroszország felvette körözési listájára a szerzőt – írja a Reuters. Az állam szerint hamis híreket terjesztett Ukrajna inváziójáról a sci-fi író. Glukhovsky a Telegram appon beszélt arról, hogy egy Instagram-poszt válthatta ki ezt a reakciót. Ezzel kapcsolatban azt írta:

Készen állok megismételni mindent, amit mondtam: ‘Állítsátok meg a háborút! Lássátok be, hogy ez egy teljes nemzet ellen indított háború, és álljatok le!’

Oroszország egy új törvénnyel igyekszik börtönbe zárni azokat, akik szerinte szándékosan terjesztenek álhíreket a hadseregről. Glukhovsky az első ismertebb művész, aki az Ukrajna ellen indított támadás után pár nappal elfogadott törvény miatt került fel a listára. Az író korábban is erőteljesen elítélte a katonai kampányt és Putyin politikáját, az ellene felhozott vádak pedig más ellenzékiekben is felháborodást keltettek. Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus egyik szövetségese, Ljubov Szobol azt írta a Twitteren, hogy

Putyin a politikusoktól félt eddig, most pedig már az íróktól is.

Gyerekkorom óta a videojátékok és filmek minden aspektusa a szenvedélyem, műfajtól és stílustól függetlenül. Hamar rájöttem, hogy érdekel, mi van a felszín alatt, és az írás remek módja annak, hogy a felszínre hozzam - elsősorban magamnak, de szívesen osztom meg másokkal is.